Panelen: "Han är en potentiell snittraket"
Publicerad: 2018-09-04
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Oskarshamns lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Christian Gustafsson, journalist Barometern
Jan Rindstig, journalist Sverige Radio
Jesper Hallberg, journalist Barometern

Vad säger ni om Oskarshamns silly season?

Christian Gustafsson: Den blev ju lite speciell på grund av att stora delar av fjolårstruppen försvann uppåt, i sidled eller tillbaka från lån. Fem spelare (plus lånet John Dahlström) är allt som blev kvar. Så sett till vad som tappades var det en usel silly. I andra änden har Per Kenttä gjort en trolla med knäna-sommar. Han har ersatt en tränare (Björn Hellkvist) med en som har snudd på exakt samma filosofi (Håkan Åhlund). Han har helrenoverat backsidan och fått till ett resultat åtminstone inte jag trodde han skulle lyckas med. Framåt fanns lite fler pjäser kvar, men i stort sett var det helrenovering även här, på papperet har Kenttä gjort ett gott jobb här också. Bra bredd och stor spetspotential i exempelvis Victor Öhman och Joakim Hilding. Så IKO:s silly season har varit både himmel och helvete, men med förutsättningarna på bordet (hierarkin i näringskedjan är som den är, du kan inte tvinga spelare kvar) kan jag inte ge Per Kenttä annat än väl godkänt.

Jan Rindstig: Med bara en handfull spelare kvar från den trupp som började för IKO förra säsongen så måste Per Kenttä ha haft det körigare på jobbet än de flesta sportcheferna den här våren/sommaren. Efter fjolårets succé där IKO gjorde sin bästa säsong någonsin och visade upp ett spel som fick många att applådera så är förväntningarna höga på fortsättning i samma stil. Då även tränarduon är ny gäller det att Kenttäs berömda fingertoppskänsla är intakt. En på pappret spännande trupp och en handplockad tränarduo gör en fortsatt resa i ishockeyns positiva anda är fullt möjlig.

Jesper Hallberg: Spännande. De tappade i stort sett hela laget, framför allt hela backsidan (endast junioren Christian Lindberg är kvar), men Per Kenttä har hittat Måns Hansson och Isak Pantzare i Hockeyettan och sedan investerat i tyngre namn som Oskar Nilsson och Jesper Dahlroth.

Vad är Oskarshamns styrka?

Christian Gustafsson: Den oförlösta potentialen. Spelare som har en högre kapacitet än vad de fått ut på ett tag. Jag tänker primärt på Victor Öhman och Joakim Hilding. Båda har potentialen att vinna poängligan i allsvenskan. Men jag tänker kanske ännu mer på Joakim Thelin och John Dahlström, som båda kan gör 20 mål. Nicklas Heinerö är också en spelare med stor uppsida. Även Oskar Nilsson, en doldis som varit strålande i Norge och gått under radarn, är en potentiell snittraket, för att prata speedwayspråk. Sedan tycker jag att det är ett välbyggt och bra balanserat lag. Kanonuppsättning i kassen med fjolårssuccén Christoffer Rifalk och juniorlandslagskeepern Adam Åhman. Bra blandning av defensiv och offensiv och ungdom och rutin på backsidan. Framåt finns massor av potential (som förhoppningsvis för IKO översätts till spets vad det lider) i kombination med bred bredd och garantispelare – Jonas Engström, Filip Engsund, Robin Söderqvist, Arsi Piispanen – där alla vet vad som bjuds kväll efter kväll. Konklusion: högstanivån för det här laget är hög nog för att spela en allsvensk final, men det är många och men och floppspöket lurar runt hörnet.

Jan Rindstig: Under förra säsongen ändrades spelsystemet rejält och när spelet fungerade som tänkt så var det en fröjd att se med tempo, intensitet. Ett modernt sätt att spela med små marginaler ibland men mycket hjärta och frejdighet vilket publiken gillade mer än motståndarna. Flera spelare växte med nya uppgifter och ytterligare förfining av den spelstilen kan ge nya framgångar. Verktygen tycks finnas i form av spelare och tränare och med en ekonomi som känns stabilare än på länge så borde det också finnas förutsättningar att bygga långsiktigt.

{!A}

Jesper Hallberg: Utan tvekan potentialen. Får Victor Öhman, Joakim Thelin och Joakim Hillding ut allt (för att nämna några), kommer IK Oskarshamn bli farliga. Kan Christoffer Rifalk fortsätta på den inslagna vägen spelar han i SHL nästa säsong.

Vad är Oskarshamns svaghet?

Christian Gustafsson: Att det är ett helt nytt lag som ställs på isen. Dessutom med en helt ny tränarkonstellation i båset. Risky business. Det är många arman, ben, viljor och hjärnor att få ordning och styr på. Vi ska nog inte räkna med någon rivstart, utan det här är ett lag som måste få växa ihop, där styrkor får mejslas ut vart efter. Å andra sidan överskattas kontinuitet i hockeysammanhang i bland. Sedan finns de också en risk att det jag listade som styrka också är en svaghet. Om spelare som Victor Öhman, Joakim Hillding, Oskar Nilsson, Joakim Thelin, Nicklas Heinerö och Nolan Zajac – flera av dem får räknas som mer eller mindre chansningar sett till skadehistorik och karriärskurvor – inte lever upp till förväntningarna blir en jobbig säsong.

Jan Rindstig: Med så mycket nytt i och kring laget så kan startsträckan till full kapacitet bli relativt lång vilket synts på de inledande träningsmatcherna där det inte lossnat men intentionerna finns till något bra på sikt. Serien är oerhört lång så det gäller att skynda långsamt. Många spelare med spännande kunskap finns i truppen, några söker få ny fart på karriären andra är i uppstart som seniorspelare och med rätt matchning kan det bli riktigt bra.

Jesper Hallberg: Potentialen. Lyckas inte spelare Victor Öhman, Oskar Nilsson, eller Joakim Thelin rätt – så kan det bli en tung säsong för IKO. Tränarduon Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg är nya och måste få ihop gruppen. Deras största styrka kan också vara deras svaghet.

Vem blir årets poängkung i Oskarshamn?

Christian Gustafsson: Victor Öhman.

Jan Rindstig: Det finns flera spelare med hög kapacitet att producera poäng men jag håller på Joakim Thelin som kan få sitt stora genombrott i rätt omgivning.

Jesper Hallberg: Här sticker jag ut hakan lite grann och säger Robin Söderqvist. Killen som gjorde en hel del poäng som junior, men som därefter hade det tungt – fram till i fjol. Nu har han stått för en stark försäsong och gjorde tre mål på de två första träningsmatcherna.

Vem blir årets utropstecken i Oskarshamn?

{!B}

Christian Gustafsson: Filiph Engsund. Sagt med lika delar hjärta och hjärna. En personlig favorit och egen produkt. Vindsnabb, spelskicklig, vältränad, smart. Jag hoppas att han får ut allt han har i sig den här säsongen.

Jan Rindstig: Truppen vimlar att möjliga utropstecken och drömmen är att en spelare från egna juniorleden som Christian Lindberg ska bli ett utropstecken men kanske Isak Pantzare senast i Borlänge kan bli en ny backprofil som Marcus Björk eller Kalle Johansson?

Jesper Hallberg: Joakim Thelin. Nyttjas han på rätt sätt gör han 20 mål i HockeyAllsvenskan. Får jag göra ett tillägg, lägger jag även till Isak Pantzare, han hittar ofta smarta lösningar och är en synnerligen spelskicklig back.

Hur går det för Oskarshamn i år?

Christian Gustafsson: Ytterst svårbedömt. När folk frågar mig om årets IKO-upplaga brukar jag svara att det hänger på tränaren. På Håkan Åhlund. Han kommer från Pantern med en jobbig tid i ryggsäcken. Han har fått sparken, anklagats för både det ena och andra och haft en mer eller mindre öppen dispyt med Victor Öhamn, som han nu återförenas med i IKO. Han har inte råd med några som helst svarta rubriker, inte råd att göra sig ovän med folk vare sig internt eller externt. Minsta snedsteg kan få förödande konsekvenser även på isen. Det är en promenad på slak lina. Med det sagt, Håkan Åhlund är en vass hockeytränare, inte tu tal om annat. Och det lilla jag haft med honom att göra har han varit oklanderlig. Nu har han fått ett spelarmaterial på bordet av Per Kenttä som knappast går att få bättre, sett till klubbens ekonomi och nämnda spelarflykt. Spelare för spelare är IKO ett topp fem-lag i allsvenskan, det tycker jag. Men det är upp till Håkan Åhlund (och Fredrik Hallberg) att få ut pappersstyrkan på isen också.

Jan Rindstig: Det ser spännande men ovisst ut och med en positiv grundsyn så tror jag på slutspel igen och femte plats i tabellen.

Jesper Hallberg: Jag har sagt sedan en bra tid tillbaka – och till folk som frågar mig: Träffar de rätt på nyförvärven, är IKO topp tre i tabellen. Men det hänger mycket på tränarduon Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg, som kommer från en stökig tid i IK Pantern.

» #14lag14analyser

HockeyAllsvenskan