Panelen: "Är en rejäl uppgradering"

28 maj 2022 10:00

Tre experter ger sin syn på Södertäljes silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jacob Sjölin, journalist Länstidningen
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego
Adam Gunnarsson, SSK-skribent på svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jacob Sjölin: En överraskande aggressiv omstöpning av truppen. Emil Georgsson ärvde en trupp med 16 kontrakt. Att han redan nu har lyckats bygga en ny ryggrad i truppen är iögonfallande. Det behövdes – att fortsätta med samma stomme och hoppas på stora förbättringar vore naivt – men kostar säkert en del. Jag trodde nog att det snarare skulle ske successivt över en eller två säsonger. Men värvningen av Linus Videll accelererade ju lagets tidslinje. SSK ska göra som Modo – gå från botten till toppen på en sommar. Med rätt spetsvärvningar utöver Videll kan det gå.

Andreas Hanson: Det är en rejäl uppgradering som Emil Georgsson stått för under sin första tid som sportchef. En rad spelare har lämnat och det är nästan bara starkare kort som kommit in. Backsidan är nästan klar och har fått in tre klasspelare, samtidigt som centrarna ser ut att vara stabila med pålitliga namn (inräknat Christoffer Liljewall och Filiph Engsund som ryktas vara klara men ej är presenterade) – på detta kommer man mycket långt. Cocktailen har därtill spetsats med Linus Videll som blir något av en supervärvning och joker på samma gång – för hur höga förväntningar vågar man egentligen ha på honom? 40 poäng? 50 poäng? Eller är det här vi hittar ligans största flopprisk när han vänder tillbaka till SSK vid 37 års ålder? Spännande är det i alla fall!

Adam Gunnarsson: Den är godkänd. Emil Georgsson tog över ett mindre tacksamt kontraktsläge och man har behövt se över truppen. Fyra kontrakt har brutits, lär bli en eller två till i nuvarande trupp som lämnar skulle jag tro. Förutsättningarna har blivit bättre. Först ökade man spelarbudgeten med 25% och man satte en målsättning för topp-6. Sedan har budgeten ökat ytterligare genom sponsorer och målsättningen reviderades och nu siktar man på en topp-4 placering. Efter att Magnus Bogren blev klar som huvudtränare har nyförvärven tickat på. Man har satsat på en tryggare centersida, även om det dröjer med presentation för Filiph Engsund och Christopher Liljewall. Jacob Bjerselius är en ny fjärdecenter där Georgsson vet vad han får. Sedan verkar det inte bestämt om Linus Videll ska spela center eller gå på kanten. Backsidan har man även prioriterat med att ta in Johan Ivarsson, Albin Carlson och Daniel Norbe. Man har en stabil grund just nu som skulle behöva spetsas ytterligare ifall topp-4 ska anses som rimligt.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jacob Sjölin: Robusta centrar och en topp fyra på backsidan som nog står sig bra mot konkurrenterna i serien. Linus Videll blir spännande att se i HockeyAllsvenskan. Där borde det fortfarande finnas mycket kvalitet.

Andreas Hanson: Backsidan ser ju enormt mycket bättre ut nu. Daniel Norbe, Albin Carlson och Johan Ivarsson är starka namn och det är svårt att se hur det ska kunna gå fel.

Adam Gunnarsson: Backsidan skulle jag säga just nu. Carlson är en toppback i ligan ifall han är hel och det jag hör kring Ivarsson är att han bör vara en av de starkare defensiva pjäserna i ligan. Norbe är även en spännande back som jag var tveksam inställd till först men när det fylldes med andra meriterade namn gillade jag den värvningen mer. Haft två struliga säsonger i topplag men det kan vara en bra allsvensk back, det vet alla som följt ligan de senaste åren. Tycker även om tanken att bygga forwardssidan kring väldigt stabila tvåvägscentrar. Även om jag hoppas det ska in något mer där. Det kan förhoppningsvis bana vägen för lite mer kreativa ytterforwards som kan driva spelet. Något annat jag tycker om är blandning av ungt och gammalt. Låter klyschigt. Det finns dock några spelare just nu som man vet vad man får av. Exempelvis Viktor Liljegren, Jacob Dahlström, Albin Carlson, Johan Ivarsson, Christopher Liljewall och Linus Videll. Sedan finns det några yngre förmågor som Albert Sjöberg, Elias Sjöström, Leon Wallner, Nikola Pasic, Joseph Berger, Alex Ciernik och Ludvig Jansson. Där kan jag egentligen se att alla nämnda med hjälp av naturlig utveckling kan utmana om en plats. Det känns mer genomtänkt på något sätt än att ha spelare som bara ska fylla ut. Dessa kan gå att bygga något med. En sista sak är att det finns spelare som vet vad innebär att spela för SSK och som har en tidigare relation med supportrarna. Spelare som Videll, Liljewall och Dahlström har verkligen varit uppskattade i SSK. Det är inget man tänker på kanske och absolut inget man ska titta på först och främst i en rekryteringsprocess men det är en bonus som jag tror det väldigt nyttig för staden och klubben.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jacob Sjölin: Än så länge saknas det någon eller några målskyttar i powerplay. Det behöver Georgsson adressera. Jag hade gärna sett en högerfattad back, för mer taktisk flexibilitet. Ludvig Jansson är ensam med den vinkeln på klubban nu. Och för att sparka in en öppen dörr: håller målvaktsparet? Mellan september och januari var Nikita Tolopilo och Fredrik Bergvik ett av ligans svagaste par. Nu har SSK kontrakt med båda två igen. Var Tolopilos topp temporär eller kan han faktiskt bära laget i 35+ matcher?

Andreas Hanson: Målvaktssidan är ju ett osäkert kort. Många supportrar tog nog för givet att någon ny skulle värvas in, men budgeten verkar vad jag hör inte ut att räcka till det, så Nikita Tolopilo och Fredrik Bergvik får en ny chans. Det ska dock sägas att de hade ett bedrövligt försvar framför sig den senaste säsongen, och när SSK nu har förstärkt både backsidan och centersidan så borde det öka målvakternas chans till revansch. Särskilt Tolopilo är ju också ett spännande råämne, 22 år och som nu blir kvar hela sommaren i Sverige för att utvecklas så mycket som möjligt. Målvaktssidan är dock en chansning även denna säsong hos SSK, helt klart.

Adam Gunnarsson: Målvaktssidan är ett frågetecken. Nikita Tolopilo var riktigt bra de sista 15 omgångarna i grundserien och i play out men det är en annan sak att prestera kontinuerligt över en hel grundserie. Fredrik Bergvik svarade inte upp på sin avslutning av 2020/2021 som man hade hoppats och hade en svag säsong. Sedan förstår jag också att det inte var en tacksam uppgift att vakta kassen i SSK föregående säsong men ska man satsa vidare på samma målvaktspar får man ha en grundlig analys över varför det skulle lyfta. Det finns något i de flesta av de spelare som lämnat trots kontrakt men man kan inte hoppas att alla tar steg helt plötsligt. Vi får se om man fortsätter med samma målvaktspar och hur det går men jag ser det som ett stort frågetecken. Det saknas kanske spets just nu på forwardssidan men mer ska in. Linus Videll har väl förutsättningar för att leda ett lag, han var väldigt bra de matcherna han spelade i Djurgården men utöver det ser jag inte att forwardssidan håller absolut toppklass i HockeyAllsvenskan.

Vad mer måste in?

Jacob Sjölin: Två kvalitetsspelare för de två första kedjorna. En får gärna vara center. Men båda behöver ha potential att producera över 40 poäng, för att ta av lite tryck från Albert Sjöberg och Nikola Pasic, exempelvis. Och en forward till fjärdekedjan, vilket mycket väl kan bli en förlängning med Emil Alba.

Andreas Hanson: Just nu är det framförallt en defensivt stark back samt några forwards som saknas. Komponenter till första- och andrakedjorna av allt att döma.

Adam Gunnarsson: Hoppas det kommer ske något på målvaktssidan, även om jag gillar både Tolopilo och Bergvik tror jag det är bäst ifall det kommer in något nytt där. Sedan blir Rasmus Kahilainen förmodligen inte kvar trots kontrakt och då behövs en breddforward. Den platsen vill nog Georgsson helst fylla genom att förlänga med Emil Alba. På backsidan finns det en plats kvar. I mitt tycke skulle det vara bra ifall det var en högerfattad tvåvägsback med lite defensiv inriktning som kan användas i boxplay. Ludvig Jansson är den enda högerfattade backen just nu. Förutom forwardsplatsen jag nämnde ska det väl in två ytterligare hoppas jag. Eventuellt ska en av de anfallarna vara en center beroende på hur man använder Videll. SSK har träffat Lucas Carlsson men det är långt ifrån säkert att det blir något där bara för det. Även på forwardssidan är det en brist på högerfattade spelare. Tre stycken i truppen och det är egentligen bara Albert Sjöberg som jag kan se vara tänkt för en powerplayroll till en början av dem. Det behöver komma in två som kan producera och göra skillnad, för min del får en av dem gärna vara center. Ser gärna att det kommer ytterligare en forward utöver det som är god för 25-35 poäng.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jacob Sjölin: Nicolai Meyer. Den danske liraren är kontraktslös efter säsongen i Österrike och ska ta ett beslut om framtiden efter VM. Att värva tillbaka den tidigare poängkungen skulle vara en fullträff, både sett till popularitet bland fansen och vad laget behöver.

Andreas Hanson: Det surras ju en del om Nikolai Meyer, och det vore såklart en drömvärvning. Om den är realistisk är svårt att bedöma. Hur mycket av budgeten är egentligen kvar och är han beredd att återvända till en liga där han tidigare haft lekstuga och gjort 62 pinnar? Han har dock inte gjort någon succé på VM så hur het är han på marknaden egentligen? Det finns säkerligen de som drömmer om en återkomst för Carl Hagelin också, 33 år är han nu men har ett år kvar på kontraktet med Washington, så det är nog att hoppas på för mycket. Ett namn som det inte snackats om men som vore intressant är Simon Robertsson i Skellefteå, med SSK-koppling genom pappa Bert och som väntar på ett genombrott på seniornivå. Kan han vara aktuell för ett lån till HA så är det kanske inte en drömvärvning men åtminstone en spelare som har stor potential och kan även vara smart ekonomiskt.

Adam Gunnarsson: Nja. Niclas Bergfors är väl den realistiska värvningen med SSK-bakgrund men är väldigt skeptisk till det. Tror inte att det är vad som behövs just nu. Säger Nicolai Meyer i år igen i brist på alternativ men jag uppmanar absolut ingen att drömma om det. SSK är intresserade, allt annat vore tjänstefel men kan inte komma på en enda anledning till att det skulle vara aktuellt med allsvenskt spel för honom.

» Transfercentralen