3 nycklar: "Måste hantera pressen"

8 september 2020 16:00

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Björklöven i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


HANTERA FÖRVÄNTNINGARNA

Björklöven kliver in i den här säsongen som storfavorit. En av de största favoriterna vi har sett i ligan någonsin, faktiskt. Anledningen? Ja, laget gjorde en dominant säsong ifjol, har fått behålla stommen, har värvat starkt, har plockat in meriterade Hans Wallson som ny tränare och har, inte minst, mirakelmannen Per Kenttä som sportchef.

Ifjol kunde Björklöven smyga bakifrån och växa med uppgiften, i år blir det en helt annan press och förväntan från alla håll - och alla lag vet att matchen mot Löven är säsongens match, och kommer inte ge Umeå-laget något gratis.

Att hantera förväntningarna blir en av de stora nycklarna för Löven i år.

HARMONIN I BACKBESÄTTNINGEN

Årets backbesättning i Björklöven är något av det bästa som någonsin skådats i HockeyAllsvenskan. Fjolårets toppbackar Alexander Deilert, Zach Palmquist och Adam Plant är kvar. Därtill har klubben värvat in Daniel Rahimi (hemvändare med blytungt cv), Daniel Norbe (toppback i Karlskrona som gjorde succéartat inhopp i HV71 ifjol), Erik Ullman (genombrottsback i Västervik ifjol) och Kalle Johansson (en av HockeyAllsvenskans bästa backar för tre år sedan).

Sju backar som hade spelat i första backpar i de flesta allsvenka lagen, och sju backar som är vana vid att spela toppminuter.

Frågan är given: finns det tillräckligt med istid för alla? Tränaren Hans Wallson menar att det finns, och att alla backar kommer att behövas. En nyckel är i alla fall att få till fördelningen och hålla harmonin i backbesättningen, för konkurrensen kommer bli knivskarp.

KEVIN POULIN

Joe Cannata var HockeyAllsvenskans främsta målvakt ifjol. Många undrar om han var så bra för att Björklöven var så bra, eller om det var han som gjorde Björklöven så bra - och sanningen ligger nog någonstans mittemellan. Oavsett, att han försvinner är ett jätteavbräck.

Rutinerade Kevin Poulin har värvats in som ersättare. Hans meriter är det inget fel på med 50 NHL-matcher och OS-spel med Kanada, men han var skadad förra hösten och det blev bara sju matcher totalt ifjol, vilket ändå skapar lite osäkerhet.

För att gå hela vägen krävs en målvakt som är glödhet. Det hade Björklöven i Joe Cannata ifjol. Kommer Björklöven ha det i Kevin Poulin i år? Att kanadensaren snuddar på Cannata-klass är en nyckel för Löven i jakten på SHL.

» #14lag14analayser