Karlkvist: "Prioritet ett att komma tillbaka"
Publicerad: 2020-12-25
Patrik Karlkvist är tillbaka i MODO igen och nu berättar han om misslyckandet i Finland, Björn Hellkvist, superkedjan, stabiliteten och SHL-drömmarna.

Sejouren i Finland blev inte alls som tänkt och Patrik Karlkvist valde att lämna Vasa Sport när han fick veta att han inte ingick i framtidsplanerna.

Istället blev det en comeback i MODO.

Något som kändes givet.

– Jag och agenten hörde av oss till MODO så fort vi fick veta att det inte blev mer spel i Vasa. Det var prioritet ett att komma tillbaka, säger Patrik Karlkvist som gjort fyra säsonger i MODO sedan innan.

– Örnsköldsvik är som hemma nu. Det har blivit mitt och tjejens hem. Vi har inte våra familjer här, men trivs väldigt bra. MODO är en klubb som håller SHL-klass på många områden med träning och fasciliteter. Jag gillar hur allt sköts här. Jag är en vanemänniska också, när jag gillar ett ställe så har jag svårt att bryta med det.

28-åringen inledde sin allsvenska karriär i Mora och skrev på för MODO 2015. Första året blev han utlånad till Mora, men efter att MODO åkt ur SHL så har han varit en permanent del av lagets forwardsbesättning.

Det är Örnsköldsvik som han etablerat sig som elitforward i ligan.

Kolla bara på produktionen:

2016/17: 20 mål och 38 poäng på 52 matcher.

2017/18: 16 mål och 32 poäng på 41 matcher.

2018/19: 20 mål och 42 poäng på 52 matcher.

2019/20: 30 mål och 62 poäng på 52 matcher.

Efter att varit bra i flera år så exploderade produktionen ifjol. Karlkvist bildade en av ligans bästa kedjor med Jonathan Johnson och Adam Tambellini.

– Jag har utvecklats varje år i MODO och speciellt de två sista åren när vi hade Björn Hellkvist som tränare. Han fick mig att tänka som ett proffs i hela livet, med träning och jobb över hela isen, säger Karlkvist.

Många spelare säger att de utvecklas mycket under Hellkvist, vad är det han gör?
– Först och främst ser han människan. Han är en grym människa rakt igenom. Han bryr sig verkligen om alla. Han tror stenhårt på det han står för, och då är det lätt att man tror på det själv. Om någon som ska få fram ett budskap är tveksam så kanske man inte tror på det, men han tror verkligen på det han säger.

Du exploderade verkligen poängmässigt ifjol, varför blev det så?
– Vi fick ihop en sjukt bra grupp som drog åt samma håll. Vi hade fin kemi. Jag hade spelat med Jonathan Johnson länge så vi kände varandra, sedan kom Adam Tambellini in som en extra krydda. Det blev extremt bra, vi litade på varandra i varje situation.

Bästa kedjan du spelat med?
– Ja, till 100%. Vi hade våra dalar också. Vi hade matcher där vi inte fick spela lika mycket och vi särades någon period så det pekade inte bara spikrakt uppåt, men vi hade hela tiden självförtroende. Vi kände alltid att vi kunde vara en avgörande kedja.

{!B}

Framgången ifjol öppnade upp för ett kontrakt i Finland med Vasa Sport.

Facit?

Åtta poänglösa matcher.

– Jag har velat testa utlandet ett tag men inte haft så många erbjudanden, men förra säsongens prestation gjorde att jag hade konkreta saker att ta ställning till. Jag snackade igenom det med min flickvän och agent, och Vasa kändes som det mest intressanta och vi valde att testa det, säger Karlkvist.

– Levnadsmässigt var det bra och det var sköna grabbar i laget, men hockeymässigt gick det inte lika bra. Jag hade en tuff start och gjorde inga poäng, och sedan började det kastas runt i kedjorna. Självförtroendet blev sämre och coachen ville att jag skulle spela på ett sätt som inte passade mig, så det blev en krock. Jag tycker jag spelade okej och skapade mycket, men det blev stolpe ut och det satte sig i skallen till slut. Det klickade liksom inte.

Vem tog initiativet till att bryta upp?
– Klubben tog första initiativet om en förändring och då kände jag direkt att jag ville lämna. Skulle jag stanna skulle jag säkert bli bortprioriterad ändå. Jag hade haft kontinerligt kontakt med Fredrik Glader hela hösten och han var öppen med att jag kunde komma tillbaka när jag ville, och det var skönt att vi kunde lösa det.

Har du bränt utlandsdrömmen nu…?
– Det vet jag inte. Vi får se. Jag har skrivit på för MODO denna och nästa säsong, längre än så ser jag inte just nu.

Både Jonathan Johnson och Adam Tambellini gör det bra i SHL, du kanske också kunde ha spelat där i år… eller?
– Erbjudandet från Finland kom tidigt och sedan kom pandemin så jag hann väl aldrig kolla av eventuellt SHL-intresse, så det var egentligen aldrig aktuellt. Jag kanske skulle haft is i magen, men jag sneglade mot utlandet i första hand.

{!C}

Nu är han i alla fall tillbaka i Sverige.

Patrik Karlkvist gjorde dessutom mål direkt i MODO-återkomsten (och har noterat elva poäng på elva matcher hittills).

– Jäkligt skönt att få göra mål direkt. Det kanske inte var min bästa match men skönt att pilla in en puck ändå, det hjälper självförtroendet. Hade jag gått poänglös i tre, fyra matcher efter den tunga tiden i Finland så hade jag kanske börjat grubbla.

MODO hoppas att Patrik Karlkvist ska bli en viktig pusselbit i klubbens resa mot SHL. Säsongen hittills har varit svajig med tränarbyte, skiftande resultat och omkastningar i truppen.

– Vi letar efter stabiliteten, säger Karlkvist.

– Vi måste också inse var i tabellen vi ligger. Just nu är vi på den undre halvan och då måste vi utgå från det, och inte att vi är ett topplag. Vi vet att vi måste kriga för varje poäng. Vi måste kunna åka iväg och lära oss spela som ett bortalag, göra det enklare och kämpa istället för att tro att vi ska kunna dominera. När vi har det kämpigt så måste vi kämpa för poängen, sedan kan vi spela ut lite mer när vi har bättre flyt.

Tror ni fortfarande på SHL i vår?
– Det måste vi göra. Det är så pass små marginaler. Det kanske är lätt att säga när man är en bit ner i tabellen, men det är inte nu som säsongen avgörs. Det är i slutspelet. Det gäller att ta oss igenom den här tuffa stormen, göra det så bra vi kan och ta oss till slutspel - när vi väl är där kan vad som helst hända.

Många tycker MODO ska vara i SHL?
– Men så är det ju. Det är fan dags att ta oss tillbaka.

Jonas Gustavsson