3 nycklar: "Måste lyfta målvaktsspelet"

16 september 2020 14:15

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Mora i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


MÅLVAKTSSPELET

Målvaktsspelet var en akilleshäl i Mora ifjol. Det berodde på flera anledningar, där stor skadeproblematik kanske var det främsta, vilket i sin tur ledde till mycket rotation. Olof Lindbom var borta en hel del, Isak Wallin fick stundtals dra ett stort lass, Dan Bakala gjorde ett gästspel... ja, det var allmänt rörigt i målburen. När säsongen summerades så hade hela sex målvakter fått speltid och Mora hade sämst räddningsprocent i ligan totalt sett med 88,8 %.

Att få till bättre målvaktsspel är således en nyckel i år.

Klubben satsar på två unga målvakter i Olof Lindbom och Matteus Ward. Två killar som klubben känner till eftersom båda gjorde matcher i MIK-tröjan ifjol, men samtidigt två målvakter som saknar betydande rutin. Potentialen är hög, men det gäller att leverera också. Kanske kan klubben få en positiv effekt av att just Johan Hedberg kommit in som ny tränare, han har ju som bekant en riktigt vass målvaktskarriär att blicka tillbaka på, och kan säkerligen vara både inspirationskälla och komma med bra tips.

DEFENSIVEN

Det hänger så klart ihop med målvaktsspelet också, men defensiven var inte tillräckligt bra i Mora ifjol. Klubben sjösatte en riktig meriterad backsida, men spelet klickade inte, och det fick också konsekvenser för anfallsspelet som var väldigt trubbigt under första halvan av säsongen.

När vintern summerades så hade Mora släppt in 166 mål (tolfte mest i ligan), och boxplay-spelet landade på 76,4 % (tolfte plats i ligan).

Att få till en starkare defensiv - vilket också hänger ihop med vassare målvaktsspel - är en nyckel i år. På pappret har Mora en riktigt bra backbesättning, nu gäller det bara att få ihop pusselbitarna också.

STARTEN PÅ SÄSONGEN

Fjolårets start på säsongen var svag (inte minst målproduktionen var trög) och när dalalaget halkade i botten av tabellen så skapades en panik och stress som satt kvar i väggarna resten av säsongen. Tränarstaben byttes ut och det rumsterades om friskt i truppen för att komma på rätt köl, vilket man också gjorde till slut - men det var ingen optimal situation.

Mora tog 19 poäng på de 14 första matcherna vilket inte var strålande men ändå okej, men sedan kom en rejäl svacka med bara tio poäng på sexton matcher. I mitten av november var laget näst sist i tabellen. Tufft för en klubb som var i SHL så sent som året innan.

Mora har en ny tränare i Johan Hedberg i år - och det är klart att det är en nyckel att få en bättre start än ifjol för att han och klubben ska få lite arbetsro, och slippa hamna i samma stressande situation som ifjol.

» #14lag14analayser