Zetterberg: "Ska ut och ha riktigt roligt"
Publicerad: 2018-06-03
Den gångna säsongen blev inte alls som tänkt. Nu flyttar Lukas Zetterberg hem till Västerås igen och gör en omstart på karriären.

Västerås är tillbaka i HockeyAllsvenskan och talangen Lukas Zetterberg är tillbaka i Västerås.

– Det känns jätteskönt, speciellt med tanke på säsongen som jag hade förra året. Det känns helt rätt att flytta hem igen, både socialt och för min utveckling, säger Lukas Zetterberg till Transfercentralen.

– Framförallt att jag fick frågan att få komma hem igen, det känns kul att jag är välkommen tillbaka.

Den gångna säsongen blev inte alls som tänkt.

Efter att ha gjort tio mål och 22 poäng på 49 matcher med Västerås i HockeyAllsvenskan, och fått ett litet genombrott, så var kraven höga på forwarden inför året i Timrå ifjol.

Nyförvärvet lyckades dock aldrig få igång produktionen och stannade på tre mål och fyra poäng på 25 matcher innan man valde att gå skilda vägar.

Zetterberg hamnade därefter i Tingsryd, blev mer eller mindre omgående skadad och summerade tiden i Småland med ett mål och fyra poäng på 20 matcher.

– Vi kan säga att det var en lärorik säsong. Jag flyttade hemifrån för första gången tillsammans med sambon och jag fick väldigt höga förväntningar på mig, många trodde att jag skulle ta klivet och bli en stjärnspelare i HockeyAllsvenskan. Det var speciellt, säger han.

– Det gick helt okej i början med Timrå, sedan blev det en konkurrenssituation som i alla lag och när Alex Lavoie kom in så kändes det inte som det spelade någon roll vad jag gjorde för jag var utanför uppställningen. Jag har inget ont att säga om Timrå, de tog hand om mig på bästa sätt, men jag fick inte lyftet som varken jag eller Timrå ville ha och det gjorde att vi gick skilda vägar till slut. Jag ville ändå vara kvar i ligan och det kändes väldigt bra när Tingsryd ville ha mig, men jag blev skadad ganska snabbt och det förstörde det mesta. Jag kom aldrig in i det i Taif.

För att summera: det mesta gick emot ifjol.

– Det var rent ut sagt en skitsäsong, medger 21-åringen.

Bara en skitsäsong?
– Nej, så klart inte. Jag tycker att jag tog kliv framåt i spelet fem mot fem. Poängen kom inte, men jag blev bättre i egen zon. Tränare har tjatat på mig om det där i hela karriären, att jag måste bli bättre i defensiven. Jag kanske la lite för mycket fokus på det och glömde bort vad som är mina styrkor, men ändå skönt att ta kliv i defensiven för den har jag jobbat mycket med.

Du var hajpad inför säsongen ifjol, påverkade det dig?
– Man försöker inte tänka så mycket på sådant, men jag fattade ju att Timrå hade höga förväntningar på mig och jag hade höga krav på mig själv också. Sedan kanske allt gått lite fort för mig.

Nu blir det alltså en hemkomst till Västerås.

Lukas Zetterberg får dessutom Thomas Paananen som tränare, samma tränare som han haft under juniortiden.

– Jag tror det kommer betyda jättemycket för mig. Jag vet hur han fungerar och han vet hur jag fungerar. Jag tror att han är den tränare som kan få ut det bästa av mig. Jag har alltid sett honom som en bra tränare, och det var kul att se det jobb han gjorde med laget ifjol, säger Zetterberg.

Känslan är att förväntningarna på dig inte är lika stora utifrån inför kommande säsong, hur ser du på det?
– Jag tror det kan vara perfekt för mig att inte ha lika stora förväntningar som ifjol. Det är klart att jag vill höja mig ett, två, tre snäpp till, men mina största förväntningar inför nästa säsong är att gå ut och ha riktigt roligt. Hitta glädjen i ishockeyn. Sedan tar jag det därifrån. Det är klart att jag vill göra poäng, men det är jag övertygad om kommer om man har roligt och krigar hårt varje dag.

{!C}

Lukas Zetterbergs spetsegenskap?

Skottet.

– När de flesta hör mitt namn så är det skottet som de tänker på. Det är min spets, säger han.

– Sedan vill man ju kunna nyttja det ofta också. För mig handlar det om att komma i fler skottlägen under kommande säsong.

Hur ska du göra det?
– Det gäller att ta sig till rätt lägen. Kanske inte ha maxfart hela tiden, spela smart, hitta luckorna. Jag kollade en del på Rikard Rackell och Filip Forsberg i VM, de är alltid ett hot när de får pucken och jag vill också nå dit. Jag kanske inte ska söka passningarna, utan ta skott 90 % av gångerna. Det är så klart inte lätt att hitta skottytorna, det finns motståndare som gör allt för att stänga de farliga ytorna och det handlar om hur bra man är som spelare, men det är bara att jobba och gnugga på det varje dag.

Thomas Paananen känner dig utan och innan, det känns som han kan mejsla ut den perfekta rollen?
– Jo, definitivt. Alla tränare har koll på spelare, men Paananen har jag haft så mycket att han vet helt och hållet hur jag fungerar. Sedan är det upp till mig att ta den positionen också, det är inget som kommer gratis.

Västerås satsar ungt och hungrigt i offensiven till kommande säsong.

– Ja, verkligen. Vi är ett gäng som kallas 97-ligan med mig, Alexander Younan, William Wikman, Isac Skedung. Vi har spelat på den här nivån ett tag och vet vad som krävs, men vi kan alla ta ett kliv till.

Västerås har länge varit ett topplag på allsvensk nivå, hur ser tålamodet kring en nysatsning ut bland fansen tror du?
– Jag tror det finns tålamod. Det är ingen här som tror att vi ska upp i SHL direkt. Sedan kommer vi ha högre mål än att hålla oss kvar även om vi inte satt oss ner och diskuterat det ännu. Vi har ett spännande lag på gång.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson