Jakobs: "Detta är inget ettårsprojekt"

1 september 2019 09:00

#14lag14analyser: Mora trillade ur SHL i våras och gör nu en nystart på flera sätt och vis. Nye tränaren Jeff Jakobs pratar om långsiktighet och att hitta en Mora-identitet.


Mora trillade ur SHL i våras och nu blir det en omstart i HockeyAllsvenskan.

Stora delar av truppen är utbytt och i båset står nye huvudtränaren Jeff Jakobs som för första gången åtar sig huvudsansvaret på allsvensk nivå.

– Det ska bli grymt spännande att kliva in i den här säsongen. Det är en stor utmaning också. Det kommer ta tid att sätta grejerna som vi ska arbeta efter, men vi har en stark framtidstro, säger Jeff Jakobs.

– Jag och Mora har haft en dialog tidigare år också. De hörde av sig när klubben åkte ur. Jag hade en del uppslag, men Mora kändes som rätt uppdrag för mig.

Jeff Jakobs är ett spännande tränarnamn.

Han är bara 30 år gammal och har aldrig tidigare varit huvudtränare på allsvensk nivå. Ifjol var han assisterande tränare i AIK.

Parallellerna till Jeremy Colliton har redan dragits.

Kanadensaren kom också in som ung tränare i Mora, gjorde succé och ledde laget hela vägen till SHL. Idag är han huvudtränare i NHL och Chicago Blackhawks.

Jakobs var dessutom assisterande tränare till Tomas Mitell i AIK ifjol, samme Mitell som tidigare var assisterande tränare till Colliton i Mora.

– Jag har hört jämförelsen med Colliton, men det är inte många som tar sig till NHL så snabbt som han gjort. Jag ska inte jämföras med honom, han är "one of a kind". Sedan var jag på studiebesök i Mora när han och Mitell var här, så jag byggde en relation med dem då. Jag har en koppling till Colliton själv alltså, men mer än så är det inte, säger Jakobs och skrattar.

Du har arbetat med Mitell som jobbat med Colliton innan, har ni alla samma syn på hur hockey ska spelas?
– Visst finns det likheter, både i taktiska drag och i ledarskapet.

Du är bara 30 år och är huvudtränare, är det något du reflekterar över?
– Det finns både för- och nackdelar med åldern. Det är inget jag tänker på eller fokuserar på, men det är klart att rutin är bra ibland, ungdomlig entusiasm är bra ibland. Jag är sprudlar av entusiasm nu, rutin får jag skaffa på vägen.

Hur ser då satsningen i år ut?

Jo, Mora gör ingen toksatsning för att gå upp i SHL direkt igen, utan bygger något som ska vara hållbart på sikt.

– Detta är inget ettårsprojekt. Vi kommer inte göra allt i världen för att gå upp i år och strunta i att ta ansvar för framtiden. Vi vill bygga en helhet och hitta en Mora-identitet både på och utanför isen.

Som alla lag som trillar ur SHL så blir det en stor renovering i truppen. En blick i laget skvallrar om en ung men spännande målvaktsduo, en riktigt rutinerad backsida och en ung forwardssida där det saknas spelare som levererat poäng på allsvensk nivå tidigare.

– Det är en spännande trupp. En blandning av yngre och äldre spelare, säger Jakobs.

Backsidan ser otroligt rutinerad ut?
– Jo, vi har många spelare som varit med och spelat många matcher på hög nivå. Samtidigt har vi tagit in lite ungdomlig entusiasm också.

Har ni tillräckligt med spets i offensiven?
– Tanken är att vi ska utveckla offensiven och att spetsen ska växa fram under säsongen. Mora gjorde sig kända för att utveckla många unga spelare senast i HockeyAllsvenskan, som Pierre Engvall, Jacob Nilsson och Mathias Bromé. Vi vill hitta tillbaka dit. Vi har värvat spelare som ska ha spetsen på sikt.

Någon målsättning i tabellen är inte satt.

– Vi pratar inte om någon position, utan att vi ska ta kliv och försöka hitta tillbaka till det som Mora ska stå för.

Vad är det?
– Det handlar om att utveckla individer och att utveckla laget varje dag. Vi vill ha en miljö som hela tiden driver framåt.

Slutligen, hur är stämningen i klubben med tanke på degraderingen ifjol?
– Jag tror man är någonstans mittemellan en besvikelse över det som hände ifjol och den spännande nysatsning som görs. Det tar en stund att släppa en besvikelse, men den är väg ut och något nytt är på väg in. Det är inte bara att knäppa med fingrarna, föreningen måste landa lite och allt det nya får växa fram.

» #14lag14analyser