Truppen: "Spetsat med fyra NHL-lån"

17 september 2020 09:00

14lag14analyser: Södertälje avslutade starkt ifjol och hoppas kunna bygga vidare på det i år. Här är en titt på Södertäljes trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Södertäljes trupp:

– Södertälje har hela femton spelare kvar från fjolårets trupp, om vi räknar med långtidsskadade Sebastian Höglund. Åtta nya spelare har värvats in, plus fyra NHL-lån som spelar fram till NHL-camperna drar igång (men troligen så spelar Axel Andersson kvar i klubben hela säsongen).

– Bland förlusterna märks SHL-lånebackarna Adam Wilsby och August Berg som var tongivande ifjol, plus lagkaptenen Christopher Liljewall som lämnat för spel i konkurrenten Timrå.

– Totalt fyra NHL-lån har alltså anslutit. Axel Andersson har spelat i klubben tidigare, som inlånad från Djurgården, och kommer troligtvis att spela med SSK hela säsongen även om han, enligt nuvarande info, ska över till USA och Anaheim Ducks när NHL-camperna drar igång. Övriga tre lån är Evan Bouchard (Edmonton Oilers), Lukas Vejdemo (Montreal Canadiens) och Samuel Fagemo (Los Angeles Kings).

– På tränarsidan så får Nichlas Falk och Dennis Bozic fortsatt förtroende. Duon inledde som assisterande tränare under Ulf Lundberg ifjol, men fick ta över huvudansvaret under hösten efter att Lundberg fått gå. Tanken var att det skulle vara en temporär lösning, men duon gjorde det så bra att de fick vara kvar och även fick nya kontrakt till i år. Noterbart är att SSK är enda laget i ligan som har delat huvudansvar på tränarsidan.

– Oscar von Sivers är tillbaka i Sverige igen (hette Eklund fram till i somras, innan han gifte sig). Backen, som utsetts till ny lagkapten, har spelat utomlands åtta av de nio senaste säsongerna och kommer närmast från spel i Tjeckien. 31-åringen har tidigare spelat SHL-hockey med Djurgården och Brynäs.

– Kedjan med Ludwig Blomstrand, Christopher Liljewall och Nick Olesen var en av ligans hetaste under andra halvan av vintern ifjol. Blomstrand och Olesen är kvar till i år, medan Liljewall försvunnit. Tanken är att Matt Bailey ska gå in som ny center i kedjan. Blir det samma poängutväxling i enheten i år?

– Anton Heikkinen sköt femton mål under sin allsvenska debutsäsong ifjol och det var bäst i Kristianstad och bäst av alla juniorer i ligan. Han har bytt till SSK till i år med ambitionen att ta ytterligare kliv i sin utveckling.

– Hugo Gustafsson blir kvar i Södertälje. Den unge centern, som spelade JVM ifjol, valde att skriva nytt kontrakt i våras - trots att det fanns SHL-anbud. 20-åringen har berättat att det inte var något lätt beslut, men att kärleken till SSK och chansen att spela upp klubben i SHL vägde över till slut.

– Jacob Dahlström är tillbaka i Södertälje igen. Den snabbskrinnande tvåvägsforwarden gjorde sina första allsvenska år i klubben, men har därefter varit iväg i fem år, i Danmark, Tingsryd och AIK, innan han nu vänder "hem" igen. 26-åringen gjorde nio poäng på 41 matcher med AIK ifjol.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Alexander Sahlin
Fredrik Bergvik - Nytt kontrakt

BACKAR
Alexander Falk
Andreas Hjelm
Bobbo Petersson
Sebastian Walfridsson
Calle Wäng
Henrik Malmström - NY från Västervik
Oscar von Sivers - NY från Hradec Kralove
Axel Andersson - LÅN från Anaheim Ducks
Evan Bouchard - LÅN från Edmonton Oilers

FORWARDS
Christopher Bengtsson
Lucas Carlsson
Carl Becker
Sebastian Höglund
Måns Lindbäck
Nick Olesen
Emil Alba - NY från Västervik
Emil Aronsson - NY från AIK
Anton Heikkinen - NY från Kristianstad
Jacob Dahlström - NY från AIK
Hugo Gustafsson - Nytt kontrakt
Rasmus Kahilainen - NY från Djurgården
Ludwig Blomstrand - Nytt kontrakt
Matt Bailey - NY från Ingolstadt
Samuel Fagemo - LÅN från Los Angeles Kings
Lukas Vejdemo - LÅN från Montreal Canadiens

TRÄNARE
Denis Bozic - Nytt kontrakt
Nichlas Falk - Nytt kontrakt

FÖRLUSTER
Adam Wilsby, b, Skellefteå (lån tillbaka)
August Berg, b, Leksand (lån tillbaka)
David Berg, b, Lindlöven
Filip Pilö, b, Huddinge
Sebastian Bengtsson, f, oklart
Emil Lind, f, oklart
Anton Blomberg, f, Västervik
Martin Janolhs, f, oklart
Gustav Lindberg, f, Enköping
Christopher Liljewall, f, Timrå
Filip Ahl, f, Bratislava

» #14lag14analayser