PREVIEW: Björklöven - Västerås

17 mars 2023 12:00

I dag drar kvartsfinalen mellan Björklöven och Västerås igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!


KVARTSFINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren avancerar vidare till semifinal medan förloraren har spelat färdigt för i år.

SCHEMA

LAGSTATISTIKEN

BJÖRKLÖVEN

Poäng: 106 (2)
Mål: 189 (1)
Insläppta mål: 124 (4)
Powerplay: 31,6 % (1)
Boxplay: 81,5 % (2)
Räddningsprocent målvakter: 91,8 % (1)
Tekningar: 50,2 % (8)
Corsi: 50,9 % (6)

(placering i ligan inom parentes)

VÄSTERÅS

Poäng: 67 (9)
Mål: 143 (8)
Insläppta mål: 168 (11)
Powerplay: 17,4 % (12)
Boxplay: 75,9 % (12)
Räddningsprocent målvakter: 89,0 % (2)
Tekningar: 48,4 % (11)
Corsi: 51,9 % (5)
Corsi: 51,9 % (5)

(placering i ligan inom parentes)

SPELARSTATISTIKEN

BJÖRKLÖVEN

Poäng: Nick Schilkey, 68
Mål: Scott Pooley, 29
Assist: Nick Schilkey, 43
Skott: Scott Pooley, 185
Utvisningsminuter: Alex Hutchings, 58
Istid: Kim Johansson, 19:03 min

VÄSTERÅS

Poäng: Lukas Zetterberg, 33
Mål: Lukas Zetterberg, 19
Assist: Jimmie Jansson Lorek, 20
Skott: Lukas Zetterberg, 133
Utvisningsminuter: Mikael Frycklund, 72
Istid: Jimmie Jansson Lorek, 20:33 min

INBÖRDES MÖTEN

2022-11-06 Västerås - Björklöven 2-5
2022-12-09 Björklöven - Västerås 7-6 (str)
2022-12-16 Västerås. Björklöven 1-5
2023-03-03 Björklöven - Västerås 3-0

NYCKLARNA FÖR BJÖRKLÖVEN

ÖDMJUKHETEN

Björklöven har vunnit nio raka matcher och vunnit fyra av fyra matcher mot Västerås den här säsongen. Löven lär vara uppumpade av självförtroende inför slutspelet. Därmed är en nyckel att behålla ödmjukheten. Det går inte tumma på detaljer eller arbetsinsats bara för att mycket flutit under senare delen av säsongen eller för att Västerås varit en "enkel" motståndare. Björklöven kliver in som solklar favorit, men som sagt, det gäller att behålla ödmjukheten.

BOXPLAY

Det är svårt att hitta brister i Björklöven just nu, men boxplay-formen kan vara ett litet frågetecken. Ser vi över hela säsongen så har Björklöven ett boxplay på 81,5 % vilket är näst bäst i ligan. Bryter vi ner statistiken över de tio senaste matcherna så är siffran dock nere på 75,0 %, tionde bäst i ligan, så där finns förbättringspotential (även om Löven nu vann nio av de tio matcherna).

PUMPA PÅ MED BREDDEN

Björklöven har en sanslös bredd i laget. Fredric Weigel är tillbaka efter skada vilket puttat ner snabbskrinnande målskytten Christopher Bengtsson som extraforward, och gör att Oliver Johansson (lirar med Timrås juniorer men finns att tillgå) och Elliot Ekmark, två unga och skickliga SHL-lån, inte går in på tretton forwards. På backsidan finns sju riktigt bra backar, Viljami Juusola som kompetent åttoneback och en riktig joker i skadade Jesper Lindgren som är på väg tillbaka (men troligen inte spelar i kvarten). En stor nyckel för Löven är att pumpa på med bredden, använda många spelare, för då blir det jobbigt för Västerås att stå emot. Speciellt i längden.

NYCKLARNA FÖR VÄSTERÅS

SLÄPPA LOSS

Säsongen i stort har varit en besvikelse för Västerås. Västmanlänningarna klev in med SHL-ambitioner men var ett tag inblande i bottenstriden. Det blev ett lyft efter att Tero Lehterä tagit över som huvudtränare, VIK tog sig till slutspel och vann sedan åttondelen mot Vita Hästen (det var inte vackert alla gånger, men laget fick jobbet gjort). Backgiganten Oliver Bohm var inne på det i en intervju, att nu finns ingen ångest, nu är det bara att släppa loss, med tanke på säsongen som varit så är allt en bonus. Lite så är det: det är bara för Västerås att släppa loss, låta det bära eller brista. Det är inget snack om att det finns gott om kunnande i laget, nu gäller det bara att släppa lös potentialen.

KVÄVA BJÖRKLÖVENS FART

Björklöven är sylvassa offensivt. Umeå-laget har både spets och bredd, många skickliga spelare som öser in poäng, men har också fyra kedkor som kan pumpa på i offensiv zon. Därtill är Löven vassa i powerplay. Mycket av Björklövens spel bygger på fart, så det gäller för Västerås att försöka kväva den farten, då kommer mycket att vara vunnet. Därtill kommer det krävas rejält och tufft spel i egen zon, Löven får inte ges för stora ytor. Defensiva giganter som Oliver Bohm (vilket lyft han fått senaste tiden!) och Ludvig Jardeskog kommer ha nyckelroller i VIK för att stoppa Lövens skarpa offensiv.

JOHAN GUSTAFSSON

Efter en darrig insats i den första åttondelsfinalen så gjorde Johan Gustafsson en riktigt bra match i den andra åttondelsfinalen när Västerås slog ut Vita Hästen. "JG" har haft en tuff säsong och inte lyckats leva upp till stämpeln som ligans bästa målvakt, men har tidigare bevisat vilken klass han kan hålla i stora matcher och slutspelsmatcher. Veteranen är en absolut nyckelspelare i den här matchserien, inte minst eftersom Björklöven är sylvassa offensivt.