Ligan heltidsanställer sex domare

3 juni 2022 11:00

HockeyAllsvenskan heltidsanställer sex huvuddomare till kommande säsong. "Detta är ett led i att göra oss mer professionella", säger domarchefen Björn Wettergren.


I fjol implementerade HockeyAllsvenskan situationsrum och referensgrupp.

Nu tas nästa steg. Till kommande säsong heltidsanställs sex huvuddomare.

– HockeyAllsvenskan är en professionell liga, men domarna har arbeten vid sidan av. Vi har inte varit ensamma där, likt många andra elitidrotter så har domarna levt kvar i ett gammalt tankesätt där det är ersättning per uppdrag och där det ska kombineras med arbete och familj vid sidan om. Hockeyn är intensiv med många matcher och genom att kunna lägga allt fokus på sin idrott så utvecklas man mer och kan förbererda sig bättre, säger domarchefen Björn Wettergren.

– Vi har velat gå åt det här hållet ett tag men vi har inte haft kostymen. Det är svårt att heltidsanställa alla över en natt, men nu tar vi ett kliv där sex stycken kommer att döma på heltid. Det är nästan hälften av huvuddomarna. På sikt är tanken att alla som huvuddomare i HockeyAllsvenskan ska vara heltidsanställda.

SHL heltidsanställde sina två första domare 2006 och i dag är tolv av femton huvuddomare i högsta ligan heltidsanställda.

– Det som syntes under SHL:s resa är att de heltidsanställda domarna drog med sig resten av gruppen när det kom till förberedelser och analyser, det lyfte hela domargruppen.

Följande sex domare anställs på heltid: Alexander Österberg, Stefan Johansson, Mattias Enroth, David Laksola, Oscar Niklasson och Niklas Johansson.

– Vi har valt ut dessa sex stycken som vi bedömer har potential att döma i ligan över tid och som har potential att ta klivet upp i SHL. Det är två viktiga parametrar.

Laksola, Niklasson och Johansson är nya domare i HockeyAllsvenskan den här säsongen, hur ser du på det?
– Det är så vi vill nyrekrytera. Kliver du upp i HockeyAllsvenskan framöver så är vår målsättning att du ska du döma i ligan på heltid. Det är som med spelare som byter HockeyEttan mot HockeyAllsvenskan.

Vad innebär detta för just rekryteringen?
– Vi vill ju bland annat attrahera spelare som spelat på hög nivå tidigare att bli domare och detta öppnar upp för att du snabbare kan försörja dig på att vara domare. Du behöver inte etablera dig i SHL för att nå dit, utan det går på allsvensk nivå.

Den givna frågan:

Ger detta bättre domare?

– Nej, det ger inte automatiskt bättre domare, men det ger förutsättingar för en person att bli en bättre domare, säger Wettergren.

– Livet som domare i HockeyAllsvenskan är inte glamouröst. Idag är det jobb på dagen, resa till match, döma, analysera matchen, resa hem, komma i säng sent, upp på morgonen för att gå till jobbet igen, hämta barn på dagis, laga mat, lägga barn, se tillbaka på matchen i går och börja förbereda sig på nästa match. Hur man än vrider och vänder på den ekvationen så är det något som som försakas, sedan beror det på individerna om det blir jobbet, familjen, träningen eller analyserna. Genom att jobba heltid så kan du sova över på orten du dömt, träna och analysera på förmiddagen dagen efter, resa hem och vila och ta hand om familjen. Du blir inte en bättre domare automatiskt av det, men du stressar mindre, kan ha bättre fokus och sorterar bort störningsmoment. Förutsättningarna att bli en bättre domare blir bättre. I dag har domarna mer eller mindre två heltidsjobb under vintern vilket inte är optimalt och det är närmast en förutsättning att ha ett jobb där du kan gå ner i arbetstid under säsongen för att det ska fungera.

Innebär det något speciellt att vara heltidsanställd domare?
– De heltidsanställda domarna kommer att döma varje omgång medan de som inte är heltidsanställda kommer ligga kring 35 matcher. Sedan tillkommer träningsmatcher och slutspel.

Ligan tar nya kliv i rätt riktning alltså?
– Det tycker jag. HockeyAllsvenskan är en riktigt vass liga med oerhört duktiga hockeyspelare som ställer höga krav, med all rätt. Ska vi fortsätta kunna möta det så måste vi ge domarna rätt förutsättningar.

LÄS MER

» Domartruppen 2022/23 är spikad!