Listan: "En fantastisk segersvit"

8 december 2022 12:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 MODOS SEGERSVIT

Det har blivit en lång följetong men det kan inte hjälpas - MoDos segersvit måste lyftas igen. Ångermanlänningarna, som nu toppar tabellen med arton (!) poängs marginal, har vunnit tretton matcher i rad. Bara tre andra lag har lyckats vinna fler matcher i rad sedan ligastarten 2005. Leksand (2007/08) och Karlskoga (2014/15) lyckades vinna fjorton matcher i rad medan Timrå har rekordet på sexton raka vinster (2020/21). Dessa segerrader är inklusive övertid och straffar. Rekordet för antal vinster efter ordinarie tid i rad har Leksand (2007/08) med fjorton stycken. MoDo står just nu på åtta raka segrar efter ordinarie tid.

2 ÅTTA SPELARE I JVM-TRUPPEN

I går plockade förbundskaptenen Magnus Hävelid ut truppen till JVM och hela åtta spelare från HockeyAllsvenskan tog plats, trots att varken Albert Sjöberg, Södertälje, eller Oskar Asplund, Almtuna, fick någon tröja. Följande spelare togs ut: Ian Blomquist, Västerås; Carl Lindbom, Djurgården; Ludvig Jansson, Södertälje; Calle Odelius, Djurgården; Jakob Norén, MoDo, samt Djurgården-trion Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Öhgren. Med i truppen finns också backen Victor Sjöholm som gjorde en lånesejour i Södertälje tidigare i höstas.

3 VITA HÄSTENS HEMMAFORM

Vita Hästen är stekheta hemma i Himmelstalundshallen just nu. Norrköping-laget vann med 3-2 mot Västerås i går och det var sjätte raka hemmasegern. I de matcherna har Vita Hästen fina målskillnaden 20-7. Alla hemmasegrarna har också gjort att laget lyft till en slutspelsplats i tabellen. Bortaformen är dock värre, laget har hela nio raka bortaförluster och har bara vunnit en av tolv bortamatcher i höst.

4 KRISTERS GUDLEVSKIS

MoDo går som tåget och Kristers Gudlevskis har del i det. Keepern har vunnit sina tolv (!) senaste starter. Faktum är att MoDo bara kammat noll poäng en enda gång under säsongen med Gudlevskis i kassen. Arton starter har genererat femton segrar (tretton efter ordinarie tid) samt tre förluster (två av dem efter straffar). Letten gör det riktigt bra.

5 GERRY FITZGERALD

Gerry Fitzgerald har sannerligen varvat upp i Björklöven. Kanadensaren sköt två mål i segern mot Mora i går och det har blivit fem mål i de fem senaste matcherna. Sex poäng i säsongens tolv första matcher har förvandlats till sexton poäng i de tretton senaste kamperna. Snittet pekar just nu på 46 poäng den här säsongen, vilket hade varit ett präktigt poängrekord för 29-åringen. Fitzgerald är just nu en av ligans hetaste spelare.

6 JUNIORERNAS MÅLSKYTTE

Det är många juniorer som är heta i HockeyAllsvenskan just nu. Senaste två veckorna har vi bland annat fått se flera juniorer göra sitt första allsvenska mål, bland annat Alex Ciernik, Filip Nordberg, Jakob Norén, Helmer Styf, Edwin Sandahl, Mika Ounasvuori och David Blomgren. HockeyAllsvenskan är talangernas liga och kul att se hur alla unga spelare presterar!

7 SEBASTIAN FALKS COMEBACK

Sebastian Falk målades upp som ett potentiellt stjärnskott i Vita Hästen den här säsongen. Det blev bara en assist i de elva första matcherna innan han blev skadad och missade elva matcher. Den här veckan gjorde 21-åringen comeback och då har han visat en helt annan produktivitet. Falk sköt ett mål i 4-1-segern mot Mora och följde upp det med ett nytt mål i 3-2-segern mot Västerås i går. Vita Hästen har letat efter offensiva producenter, tar Falk den rollen nu?

8 BJÖRKLÖVENS SPECIAL TEAMS

Björklöven blandar och ger en del, men lagets special teams är riktigt heta. Ser vi över de åtta senaste matcherna så är man powerplay-bäst med 36,8 % och näst bäst i boxplay med 84,2 %. Det ger en total procent på 121 % vilket är väldigt bra siffra, och klart bäst i HockeyAllsvenskan sett över den perioden. Björklöven har också bäst totalprocent sett över hela säsongen med 112 %.

9 ÖSTERSUND

Östersund har varit med på den här listan många gånger men tar plats igen - för jämtlänningarna fortsätter att imponera och tog en meriterande 2-1-seger mot Djurgården i går. Nykomlingen har vunnit och förlorat varannan match sett över de sju senaste omgångarna och plockar därmed kontinuerligt med poäng och är nu uppe som sexa i tabellen, och har alltså en direktplats till slutspelet. Det trots att laget lider av en lång skadelista. Som sagt: imponerande!

10 TREVOR CHEEK

Västerås haltar en del och kommer inte alls upp i förväntad nivå. Trots det levererar Trevor Cheek stort. Amerikanen har gjort mål i tre raka matcher (totalt fyra mål) och har levererat sju mål och totalt tio poäng i de åtta senaste kamperna. Under den perioden har han också vunnit 74,4 % av sina tekningar, ett otroligt bra facit (visst borde han få teka mer?). Leveransen och prestationerna blir än mer imponerande med tanke på att västmanlänningarna bara vunnit två av de sju senaste kamperna.