Beslut: Jadeland stängs av sex matcher
Publicerad: 2018-11-23
Panterns Nicklas Jadeland stängs av sex matcher efter en huvudtackling i matchen mot MODO.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IK Pantern och Modo Hockey, HockeyAllsvenskan, 2018-11-21, åläggs Nicklas Jadeland, IK Pantern, följande straff för checking to the head:

Avstängning fr.o.m. den 22 november 2018 t.o.m. den 5 december 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 17 250 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher, inklusive den som följer automatisk vid match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Nicklas Jadeland samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: 14:59 i den andra perioden får Modos nr 36 Oscar Pettersson en passning på blålinjen och driver pucken. I höjd med rödlinjen passar han pucken vidare till en lagkamrat. Efter passningen och då han inte är tacklingsbar längre delar Panterns nr 16 Nicklas Jadeland ut en sen tackling från blindside i tämligen hög fart på Pettersson av Chargingkaraktär. Då tacklingen även bedöms vara med uppåtgående kraft mot huvudet är det enligt min mening en Checking to the head. Min bedömning är att det är en våldsam tackling med stor skaderisk.

Nicklas Jadeland: Situationen startar med att jag backcheckar med målet att komma före Modo-spelaren hem mot min planhalva. Jag ser att Modo-spelaren släpper pucken bakom sig och i samma moment riktar jag en tackling där jag träffar hans axel med min axel. Det ska även tilläggas att det enligt videosekvensen tar 0,5 sekunder från att Modo-spelaren släpper pucken till jag tar kontakt med hans axel. Enligt min uppfattning och videoklipp på händelsen har jag och Modo-spelaren samma åkriktning och jag riktar min tackling rakt i sidled, det finns ingen uppåtgående kraft då jag studsar rakt i sidled samt att Modo-spelaren faller ner mot isen. Modo-spelaren lutar även bort från mig så det är ställt utom allt tvivel att min första kontakt sker mot axeln med riktning mot hans kropp.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan och nämnden finner det utrett att Nicklas Jadeland gjort sig skyldig till checking to the head. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara sex matcher. Nicklas Jadeland ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Tacklingen är sen
– Tacklingen utdelas från blindside
– Den mottagande spelaren saknar möjlighet att försvara sig
– Stor skaderisk
– Återfall i samma typ av förseelse, se ärende D-SIF-005945

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

Situationen:


HockeyAllsvenskan