Truppen: "Har tappat 150 (!) mål"
Publicerad: 2020-09-09
#14lag14analyser: Karlskoga är ett ständigt inslag i den allsvenska toppen och har ett spännande lag på gång även i år. Här är en titt på Karlskogas trupp inför kommande säsong.

Noterbart om Karlskogas trupp:

– Karlskoga har fått behålla tretton spelare från ifjol och har värvat in åtta nya spelare. Dessutom har tre juniorer fått chansen att spela med A-laget.

– Karlskoga brukar av tradition vara skickliga på att slussa vidare spelare till SHL, och den här våren och sommaren har inte varit något undantag. Hela fem spelare har försvunit till SHL, men då var det klart redan innan säsongen att Max Wennlund skulle återvända till HV71 till i år. I övrigt så har Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen kritat på för HV71, Oliver Eklind sajnat med Örebro och Nikola Pasic återvänt till Linköping.

– Bland nyförvärven märks två återvändare; backen Arvid Aronsson och forwarden Henrik Björklund har lirat i BIK tidigare.

– Staffan Lundh meddelade i ett tidigt skede i våras, innan säsongen var slut, att han försvinner som huvudtränare. Ersättare blir unge Karl Helmersson som ansluter från Tranås. Det här blir hans första allsvenska tränaruppdrag.

– Karlskoga gjorde 191 mål ifjol, men spelarna som gjorde majoriteten av de målen har lämnat klubben. BIK har närmare bestämt tappat hela 150 (!) mål. Bland annat så har starka målskyttarna Fredrik Forsberg (32 mål), Tor Immo (26 mål), Jesper Kokkonen (24 mål) och Oliver Eklind (16 mål) dragit vidare, och redan under säsongen ifjol så försvann Filip Ahl (17 mål). Det blir en utmaning för BIK att ersätta den målskörden i år, med andra ord.

– Karlskoga var bäst i powerplay ifjol med en effektivitet på 27,2 %, BIK sköt 63 mål i numerärt överläge, men 53 av de målen gjordes av spelare som nu lämnat klubben.

– August Gunnarsson missade hela förra säsongen på grund av skadeproblem, men är hel, frisk och redo att köra nu igen och har varit med under försäsongen. 24-åringen, som knappt spelat på två år, blir som ett nyförvärv inför i år. Kuriosa: för tre år sedan, när han lirade i Vita Hästen, så var Gunnarsson HockeyAllsvenskans främsta målskytt i powerplay med elva fullträffar.

– Henrik Björlund är bara två poäng från att bli HockeyAllsvenskans främsta poängplockare någonsin sedan ligan drog igång 2005. Han står på 314 poäng, och skuggar Jens Jakobs som toppar på 316 poäng. Björklund är redan ligans främsta målskytt någonsin med sina 164 mål.

{!A}

– Filip Roos har varit ulånad till Växjö under två veckor av försäsongen.

– Linus Karlsson kom till Karlskoga från Karlskrona i januari ifjol och var glödhet efter övergången. 20-åringen hann med 22 poäng på 36 matcher i KHK, men dunkade in hela 18 poäng på 12 matcher i BIK. Ett genombrott på gång i år, månne?

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Tim Juel - Nytt kontrakt
Stefan Steen - NY från Sport

BACKAR
Victor Berglind
Filip Roos
Jesper Alasaari - Nytt kontrakt
Arvid Aronsson - NY från Vita Hästen
Alexander Leandersson - Nytt kontrakt
Karl Jonsson - Nytt kontrakt
Wilhelm Westlund - Nytt kontrakt
Axel Bergkvist - NY från Kitchener Rangers

FORWARDS
Carl Berglund
Mikael Eriksson
August Gunnarsson
Linus Karlsson - Nytt kontrakt
Sebastian Fakt - NY från Almtuna
David Lindquist - NY från Björklöven
Henrik Björklund - NY från MODO
Robin Carlsson - NY från Tingsryd
David Lilja - Nytt kontrakt
Gustaf Thorell - Nytt kontrakt
Åke Stakkestad - NY från Karlskoga J20
Aleksi Rekonen - NY från Ässät
Edwin Lindström - NY från Karlskoga J20
Joel Kiirikki - NY från Karlskoga J20

TRÄNARE
Karl Helmersson - NY från Tranås
Johan Schoultz - Nytt kontrakt

FÖRLUSTER
Henrik Lundberg, mv, Väsby
Dennis Fröland, , b, AIK
Valtteri Parikka, b, oklart
Fredrik Höggren, f, Kristinehamn
Fredrik Forsberg, f, HV71
Jesper Kokkonen, f, HV71
Max Wennlund, f, HV71
Simon Krekula, f, Västervik
Nikola Pasic, f, Linköping
Filip Cederqvist, f, Tingsryd
Pelle Hedlund, f, oklart
Oliver Eklind, f, Örebro
Tor Immo, f, oklart

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson