Matchguide: Nu avgörs HockeyAllsvenskan!
Publicerad: 2018-03-07
Sista omgången i HockeyAllsvenskan - nu ska allt avgöras kring vilka som når Svenska Spel Trophy och vilka som tvingas spela Kvalserien till HockeyAllsvenskan.

DAGENS TABLÅ

19.00 Oskarshamn - Leksand, Be-Ge Hockey Center
19.00 Västervik - Karlskoga, Plivit Trade-hallen
19.00 Almtuna - Vita Hästen, Gränbyhallen
19.00 Tingsryd - MODO, Nelson Garden Arena
19.00 Södertälje - Pantern, Scaniarinken
19.00 AIK - Troja-Ljungby, Hovet
19.00 Timrå - Björklöven, NHK Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Tingsryd mot MODO ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Sändningen drar igång redan 30 minuter innan nedsläpp.
» Niklas Rubin, Tingsryd, och Magnus Häggström, MODO, intervjuas inför matchen.
» I första pausen avslöjas vinnaren i Guldgallret.
» Fokus på streckstriderna under hela kvällen - det är nu HockeyAllsvenskan ska avgöras.


VÄRT ATT VETA

Tredjeplatsen i egna händer
Efter fem raka förluster så lyckades AIK bryta trenden senast när det blev en 2-1-vinst efter övertid mot Vita Hästen.
Laget har grepp om tredjeplatsen inför sista omgången, en plats som skulle innebära tre bonuspoäng i Slutspelsserien. Seger mot Troja-Ljungby innebär att man säkrar tredjeplatsen, så AIK har allt i egna händer.
– Det är klart vi går för att vinna, vi behöver vinna en match för att få en bra känsla. Vi siktar på att bli trea för att få med poängen och extra hemmamatcher till Slutspelsserien, säger tränaren Tomas Mitell till AIK:s hemsida.
– Jag tycker Troja spelar bra, fartfyllt med mycket skridskoåkning, så vi kommer att få fullt upp.
Alexander Deilert är alltjämt borta, men däremot är Eric Norin aktuell för en comeback.

Siktar på bonuspoäng
Almtuna har spelat Slutspelsserien de två senaste åren men slutat sist båda gångerna. Vid de två tillfällena har man klivit in i serien med noll poäng från start, i år har man chansen att få med sig bonuspoäng.
Blir det seger mot Vita Hästen säkrar man fjärdeplatsen som innebär två bonuspoäng, skulle AIK i samma scenario förlora så har man chans att ta tredjeplatsen som innebär tre bonuspoäng.
Almtuna har gjort en sensationell säsong, men känner ändå ingen press inför avgörandet.
Man slår ur underläge, enligt sig själva.
– Det pratas ju inget om oss. Vi har inga måsten. Det är lag som Löven, Modo om de går dit och AIK som har pressen på sig. Vi trivs nog ganska bra där vi är, säger backen Per Svensson till unt.se.
Uppsalalaget ställer upp med samma lag som senast och Oscar Fröberg vaktar buren.

Seger - då håller man sig kvar
Karlskoga har haft en tung vinter och parkerat under negativa kvalstrecket mer eller mindre hela säsongen.
Det trots att man spelat väldigt bra sedan årsskiftet, inför avgörandet är man i fin form med seger i sex av de sju senaste matcherna.
Inför sista omgången har man allt i egna händer när det gäller att säkra nytt kontrakt. Tar man tre poäng mot Västervik håller man sig kvar.
– Vi går bara för vinst, det är inte svårare än så, säger Fredrik Höggren till vf.se.
Glädjebesked inför matchen är också att rivige forwarden Calle Berglund gör comeback efter att ha missat de två senaste matcherna. Emil Jidskog fortsätter i kassen, skriver klubben på sin hemsida.

{!B}

Blickar uppåt
Björklöven är klara för Slutspelsserien - och har också chansen att få med sig bonuspoäng in där, men då krävs vinst mot Timrå samtidigt som Pantern och Oskarshamn tappar poäng.
– En placeringspoäng ger en hemmamatch extra. Jag har räknat i tabellen, men framförallt måste vi göra vårt jobb och vinna mot Timrå, säger tränaren Joakim Fagervall till klubbens hemsida.
– Vi har en otrolig drivkraft att vinna en match till.
Löven i är bra form efter att vunnit tre av de fyra senaste matcherna.
Läget i laget: Austin Farley är avstängd, Brock Trotter är ännu inte spelklar, Stefan Andersson och Isak Stenlund Ädelgran är skadade - men däremot är Cody Murphy redo för comeback.
– Vi hoppas på honom, säger Fagervall om den sistnämnde.

Kan ta femte raka hemmasegern
Oskarshamn säkrade en plats i Slutspelsserien senast via en straffseger mot Troja-Ljungby. Laget är sexa i tabellen men har chansen att ta en fjärdeplats om det blir seger mot Leksand samtidigt som Almtuna och Pantern tappar poäng.
Hemma är man starka just nu och har fyra raka segrar, något som talar för laget mot Leksand. Plus att gästerna, som blir tvåa i tabellen oavsett vad som händer, inte har speciellt mycket att spela för.
– Vi har ett gynnsamt läge, man kan säga att vårt playoff börjar nu eftersom vi slåss om att få med oss poäng in i Slutspelsserien, säger tränaren Björn Hellkvist till Oskarshamns hemsida.
– Vi har gjort tre bra matcher mot Leksand, sedan är det små marginaler. Jag hoppas att vi verkligen betalar priset för att vinna och inser vikten av de här poängen.

Vill skapa bra känsla
Efter fyra raka vinster så har Leksand nu förlorat två raka matcher där man 1-2-föll mot bottenlaget Karlskoga senast.
Leksand är redan klar serietvåa och ska spela HockeyAllsvenska Finalen, så man har inget mer än känslan att spela för i sista omgången.
Just det, att man inte har något att spela för, ville man dock inte skylla på senast mot BIK.
– Det spelar ingen roll. Vi är proffs och då måste man motivera sig själv. Nästa match blir jätteviktig. Nu har vi förlorat två raka och vi måste vinna på onsdag. Då kan vi förhoppningsvis ta med en bra känsla till matchen på fredag, säger Marcel Müller till dt.se.
Ikväll väntar bortamatch mot Oskarshamn.

"Har allt att vinna"
MODO förlorade mot Timrå senast, men fick andra resultat med sig och kunde därmed erövra åttondeplatsen i tabellen inför sista omgången. Det är dock tajt i sammandraget, Södertälje och Vita Hästen står på samma poäng och är bara målskillnad efter.
Det lär således krävas vinst mot Tingsryd i sista matchen för att säkra fortsatt spel.
– Jag tror att det har funnits väldigt mycket spänningar i gruppen. Det var nog därför vi gjorde en mindre bra match mot Timrå senast. Det berodde nog på att det varit anspänningar under en längre tid. Känslan nu är att vi har allt att vinna. Det är klart att vi kan förlora en åttonde plats, men det ska vi spela om mot Tingsryd som också spelar mot med kniven mot strupen, säger tränaren Hans Särkijärvi till MODO:s hemsida.
– Vi har pratat mycket om att gå ut och njuta, släppa loss och gå ut att ha roligt imorgon (idag). Tre poäng är ett måste för att vi ska behålla vår placering och vi ska göra allt vi kan för att lyckas med det också.

Vill bryta förlusttrenden
Pantern har haft det tufft ett tag nu. Laget är alltjämt femma i tabellen, men har tre raka förluster och har bara tagit en trepoängare på de tolv senaste matcherna.
– Det har ju skett mycket på kort tid. Vi tappade ju våra tongivande spelare för ett antal veckor sedan. Det vore konstigt om vi bara skulle kunna hålla samma nivå. Det är nytt folk som ska in i systemet och därmed blir det en process och en process tar tid, säger assisterande tränaren Fredrik Hallberg om formen till Panterns hemsida.
Ska man behålla femteplatsen, och få med sig poäng in i Slutspelsserien, lär det krävas vinst mot Södertälje i avslutande matchen.
– Vår strategi är att vi ska förbättra det vi gjort mindre bra, samt göra sextio minuters gedigen insats. Sen får vi se vart vi landar, säger Hallberg.

"Ska inte jinxa något…"
Södertälje åkte på en tuff 2-8-smäll mot Almtuna senast och tappade i och med det åttondeplatsen i tabellen.
Det gör att man inte har allt i egna händer inför sista omgången där man står på samma poäng som MODO och Vita Hästen, och där bara ett lag kan nå Slutspelsserien. Eftersom MODO har en betydligt bättre målskillnad krävs att SSK tar en pinne mer än MODO, samt håller Vita Hästen bakom sig.
Ikväll ställs man mot Pantern.
– Jag ska inte jinxa någonting men jag hoppas det går vår väg. Hockeyguden måste vara med oss någon gång. Jag är 100 procent säker på att alla i laget är redo i morgon (idag) och ska ge 100 procent för SSK och för att vi ska ta oss till playoff, säger målvakten George Sörensen till klubbens hemsida.
SSK har ett avbräck i form av avstängde Fredric Weigel, men ställer i övrigt upp med samma lag som senast.

Går för fjärde raka och nytt kontrakt
Tingsryd har hittat formen på slutet och kliver in i sista omgången med tre raka segrar i ryggen. Man är alltjämt indragna i bottenstriden, men en seger mot MODO säkrar nytt kontrakt.
Samtidigt möter man ett lag som troligen måste vinna för att nå Slutspelsserien, så det är två lag med enormt mycket att spela för.
– Vi har satt oss i en position där vi har allt i egna händer och vi behöver inte snegla så mycket på de andra matcherna. Det känns bra, säger tränaren Markus Åkerblom till smp.se.
– Båda lagen kommer att gå ut med inställningen att vinna matchen. Det är skönt att möta ett Modo som har press på sig. Det hade varit jobbigare att möta ett lag som inte hade något att spela för och därför kunde ha varit helt avslappnat. Jag tycker det är bra att båda har mycket att spela om.
Taif saknar alltjämt skadade Filip Owesson.

{!C}

Alla tillbaka i spel
Timrå är redan klar seriesegrare - och inför sista omgången kommer ännu fler glädjebesked då alla spelare i truppen är hela och friska. Det innebär bland annat att Anton Wedin, som varit borta sedan mitten av december, är redo igen.
Laget har chansen att nå 100 poäng (står på 99) men även att släppa in mindre än 100 mål (står på 96).
Ikväll väntar match mot Björklöven.
– Vi vill komma in i ett bra flow när vi ska in i hockeyallsvenska finalen. Min tanke är att spela ett lag som kan spela även på fredag, det vore skönt att kunna göra det. Vi vill gärna nå hundra poäng och kan vi också vara under hundra insläppta mål är det fantastiskt. Där har vi något att sträva efter och det är en målsättning vi har inför matchen, säger tränaren Fredrik Andersson till st.nu.

Seger är ett måste
Troja-Ljungby är sist i tabellen inför sista omgången, men den poäng man lyckades ta mot Oskarshamn senast efter en mirakulös upphämtning - två mål sista nio sekunderna - gör att man fortfarande har ett realistiskt utgångsläge att undvika negativt kval.
Troja har två poäng upp till fast mark, men också bäst målskillnad av bottenlagen.
Det kommer krävas seger mot AIK i sista matchen samt att man får resultat med sig.
– Det enda vi kan påverka är att ha fokus på AIK-matchen och försöka vinna den. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger tränaren Pelle Svensson till smp.se.
Troja väntas ställa upp med samma lag som senast.

"Det är spännande"
Tre lag står på 72 poäng inför sista omgången - MODO, Södertälje och Vita Hästen - och bara ett av lagen kan nå Slutspelsserien.
Vita Hästen har sämst målskillnad av de tre lagen och är således tvingade att ta en poäng mer än konkurrenterna i sista omgången.
Eftersom både MODO och Södertälje förlorade senast så hade Vita Hästen chansen att kliva förbi, men förlorade extrapoängen mot AIK.
– Det är spännande. Det är klart att vi hade velat ha någon poäng mer mot AIK men nu har vi det här utgångsläget. Vi får sköta vårt, säger tränaren Leif Strömberg till folkbladet.se.
Motståndet ikväll är Almtuna.
– Vi möter ju ett starkt hemmalag. De klämde till Södertälje ordentligt och samtidigt sprang de på en försmädlig torsk mot Leksand. Det är ett väloljat maskineri men de är inte oslagbara, säger Strömberg om motståndet.
Rikard Palmberg och Simon Mitman saknas medan det är frågetecken för Alexander Pettersson, Arvid Degerstedt och Ludvig Martinsson.

Avgörs i sista matchen
Västervik har vunnit fyra av de sex senaste matcherna men har trots det inte lyckats rycka i bottenstriden, och nu avgörs allt i sista matchen.
Man ställs mot Karlskoga - och vinner värmlänningarna så kliver man förbi i tabellen och då måste Västervik förlita sig till andra resultat för att slippa kvala. Tar man däremot en poäng så är det klart att man håller sig kvar.
Man ställer upp med samma lag som senast och Viktor Östlund får fortsatt förtroende i kassen.


HETA LIRARE

{!D}

Anton Holm, AIK, Måns Lindbäck, Södertälje, August Gunnarsson, Vita Hästen, och Patrik Karlkvist, MODO, har gjort mål i tre raka matcher.

Rodrigo Abols, Karlskoga, Hannes Johansson, Tingsryd, och Jonas Engström, Oskarshamn, har gjort tre mål på de fyra senaste matcherna.

Lucas Carlsson, Södertälje, har gjort mål i tre raka hemmamatcher.

Axel Ottosson, Björklöven, har gjort ett mål och en assist i tre av de fyra senaste matcherna.


LÄS MER

» Tomas Mitell: Hoppas vi lärt oss läxan
» Inför Vita Hästen
» Joakim Fagervall inför Timrå
» Inför Västerviks IK - BIK
» Fjärdeplats inom räckhåll när Leksand gästar
» Hans Särkijärvi inför bortamatchen mot Tingsryd
» Fredrik Hallberg inför Södertälje
» Nedsläpp: Dags för avgörande
» Markus Åkerblom inför MODO
» Fredrik Andersson inför Björklöven
» Daniel Håkansson inför AIK
» Inför årets viktigaste match

Jonas Gustavsson