Matchguide: Försmak på finalserien?
Publicerad: 2018-03-02
Fredagen bjuder på sju matcher i HockeyAllsvenskan - och frågan är om matchen mellan Timrå och Leksand blir en försmak på HockeyAllsvenska Finalen?

DAGENS TABLÅ

19.00 Karlskoga - Oskarshamn, Nobelhallen
19.00 Leksand - Timrå, Tegera Arena
19.00 Västervik - Södertälje, Plivit Trade-hallen
19.00 Vita Hästen - Pantern, Himmelstalundshallen
19.00 MODO - Almtuna, Fjällräven Center
19.00 Björklöven - AIK, A3 Arena
19.00 Troja-Ljungby - Tingsryd, Ljungby Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Leksand mot Timrå ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» C More-experten Mike Helber rankar lagdelarna i de två topplagen - vilka ser starkast ut inför den troliga HockeyAllsvenska Finalen?
» C More-experten Mike Helber plockar ut de hetaste händelserna från den gångna veckan.
» I pauserna är det fullt fokus på kvällen där det spelas full omgång i HockeyAllsvenskan.
» Spelarkorrarna Martin Karlsson, Leksand, och Vilmos Gallo, Timrå, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Kan säkra en finalplats
Leksand slog tillbaka AIK senast och tog därmed ett järngrepp om den andra platsen i HockeyAllsvenska Finalen. Den platsen kan man säkra ikväll om man vinner mot Timrå eller om AIK och Pantern bakom tappar poäng.
Eftersom man ställs mot Timrå är det mycket troligt att kvällens match är en försmak på den kommande HockeyAllsvenska Finalen.
– Det blir en härlig utmaning att ställas mot serieledaren. Vårt mål är givetvis att vinna och att bli klara för den hockeyallsvenska finalen, men oavsett vilken väg vi får ta, ska vi stå där med en SHL-plats i slutet av säsongen, säger backen Austin Madaisky till Leksands hemsida.
Leksand är i fin form med fyra raka trepoängare i ryggen.
Laget har sannerligen lyft sedan Leif Carlsson kom in i klubben och han har också lättat trycket på spelarna genom att ta mycket av kritiken själv när det stormat.
– Vi försöker få killarna att släppa på axlarna lite, släppa garden. Trycket på den här klubben är enormt, och det ska det vara, så jag är tydlig mot killarna; när det blåser och vi får kritik så tar jag den. Jag ska inte prestera något på isen, och jag har varit med ett tag och kan kanske hantera kritik på ett annat sätt än spelarna, säger Carlsson till dt.se.

Testar lite nytt
Timrå är klara för spel i HockeyAllsvenska Finalen.
Då öppnar tränaren Fredrik Andersson för att laborera lite med laget under avslutningsmatcherna med start mot Leksand ikväll:
– Vi har kört vissa kombinationer som fungerat väldigt bra under säsongen, men nu finns det läge i tre matcher att se om vi hittar något nytt. Jag är inne på att testa lite nytt och se om vi kan hitta lite ny kemi, säger han till st.nu.
– Jag är lite inne på att se vilka vi ska använda som centrar. Det finns lite olika alternativ med Lavoie som gått center och jag är även sugen på att testa Boyce någon match. Det är sådana tankar jag har.

Vill bryta förlusttrenden
Chansen att nå HockeyAllsvenska Finalen försvann med största sannolikhet efter förlusten mot Leksand senast och efter att ha tagit poäng i princip varje match under en lång period så står AIK nu på fyra raka nederlag.
Nu handlar det främst om att säkra tredjeplatsen i tabellen för att få maximalt med bonuspoäng med sig till Slutspelsserien. Ikväll väntar bortamatch mot Björklöven.
– Vi måste vara redo från start, sedan att vi är redo att tävla och stoppa dit näsan ordentligt. Vi ska inte förvänta oss något skönspel där uppe, säger tränaren Tomas Mitell till AIK:s hemsida.
Alexander Deilert klev av mot Leksand och spelar inte mot Björklöven.
– Han spelar inte, men kanske på söndag. Det är lite dag till dag, säger Mitell.

Vinnande lag igen
Efter tre raka nederlag så lyckades Almtuna bryta trenden och ta en 3-2-seger mot Troja-Ljungby på hemmaplan senast efter att ha gjort de två sista målen i powerplay.
Nu jagar man ett nytt trendbrott mot MODO då man inte har tagit någon trea på bortaplan under de fyra senaste bortakamperna.
Almtuna fortsätter att rotera i kedjorna och ikväll är det William Quist som får agera extraforward medan Erik Santesson kliver in i förstakedjan med Daniel Ljunggren och Fredrik Forsberg. Arvid Ljung vaktar målburen.

{!B}

Rivige forwarden saknas
Calle Berglund fick en smäll mot Timrå senast och kan därför inte spela med Karlskoga mot Oskarshamn ikväll. David Lilja tar därför klivet in i fjärdekedjan medan Simon Flodén från J20 kommer in som extraspelare och han gör därmed allsvensk debut.
Vidare är Arvid Aronsson tillbaka i laget vilket gör att Alexander Leandersson hamnar utanför backbesättningen.
Karlskoga, som har poäng i sju av de åtta senaste hemmamatcherna, har sedan tidigare Daniel Bernhardt, Juliuz Persson, Victor Backman och Niklas Lihagen på frånvarolistan.
Emil Jidskog vaktar buren.

Tappat viktig forward
Poäng i sju raka matcher - men det blir ingen åttonde raka för Ludvig Elvenes i Oskarshamn eftersom han kallats hem av Rögle och därmed spelar med skåningarna under resten av säsongen.
IKO får även klara sig utan forwarden Markus Persson, sjuk, mot Karlskoga. Däremot gör troligen Gustav Olhaver comeback efter att ha saknats senast.
Oskarshamn är i fin form med fem raka segrar i ryggen och laget behöver bara en seger till för att säkra en plats i Svenska Spel Trophy.
– Vi har ju möjligheten att säkra play off nu så vi ska gå för det så klart. Men utan att känna någon press utan mer som en möjlighet att göra något bra i år. Det kommer att bli tufft och det kommer att krävas bättre spel än vi hade senast hemma mot Västervik då vi var bra första tio och sista tjugo minuterna. Det kommer att krävas något liknande det vi presterade mot Timrå skulle jag tro. Det krävs 60 bra minuter då Karlskoga kommer att göra allt för att ställa till det för oss, säger tränaren Björn Hellkvist till Oskarshamns hemsida.

"Vi ska inte krångla till det"
MODO kämpar för att nå Slutspelsserien och tog en viktig seger när man 6-1-vann borta mot Pantern senast, en vinst som bröt en tre matcher lång förlustsvit. Laget är nu nia i tabellen och har två poäng upp till den åtråvärda åttondeplatsen.
Ikväll väntar match mot Almtuna och senast laget var på besök i Fjällräven Center vann MODO med hela 7-1 (!), men åkte däremot på stryk senast lagen möttes i Gränbyhallen.
– Det här är en väldigt viktig match och vi har lite revansch att kräva efter senaste bortamatchen mot dom. Vi vet också ganska väl hur vi måste spela, även om de fått in lite nya spelare och tappat några, säger assisterande tränaren Pär Styf till MODO:s hemsida och fortsätter:
– Vi ska inte krångla till det. Det handlar mycket om det totala uppläget, hur själva känslan är i gruppen. Vi ska ha ett bra "go", det är ju underbara tider just nu.
MODO väntas ställa upp med samma manskap som senast.

En poäng räcker
En poäng. Det är det som krävs av Pantern i de tre sista omgångarna för att man ska säkra en plats i Slutspelsserien.
Första chansen att ta poängen kommer borta mot Vita Hästen.
– När vi mött Hästen tidigare så har det varit ganska öppet spel och det måste vi försöka bli av med. Istället göra ett bra spel framförallt kring vår egen kasse och i egen zon. Först och främst stänga igen bakåt. Hjälpa vår målvakt på ett bättre sätt. Det är väl där vi kommer lägga lite mer fokus antar jag. Komma tillbaka till vårt eget sätt att spela försvarsspel som då brukar vara stabilt, säger lagkaptenen Kim Johansson till Panterns hemsida.
Läget i laget: Andreas Söderberg och Sebastian Selin är skadade, Anders Grönlund är sjuk och Robin Sterner är ett frågetecken.

{!D}

Hoppas på nyförvärvet
Björklöven har spelat sju raka matcher utan att ta någon trepoängare. Umeålaget såg ett tag ut att segla mot en komfortabel plats i Slutspelsserien, men bristen på treor senaste tiden har gjort att man dragits in i streckstriden.
Löven väntar alltjämt på att få nyvärvade Brock Trotter spelklar och tror och hoppas att han kan vara med mot AIK.
– Hoppas att han är spelklar så att vi får in lite boost och energi i laget, det behövs just nu känner jag, säger tränaren Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.
– Jag lägger ingen energi på vad AIK strider för, vår prestation är det viktigaste. Utgångsläget är att det blir otroligt jobbigt och otroligt tufft, ställer man in sig på det så blir det inga överraskningar.
Nicklas Johansson och Jonas Emmerdahl är tillbaka efter frånvaro och konkurrerar om platser, meddelar Fagervall vidare.
Alex Hutchings har börjat träna och kanske, kanske kan spela redan ikväll skriver lovenbloggen.se.
Tobias Hage, Isak Stenlund Ädelgran, Cody Murphy och avstängde Austin Farley saknas.

Vill bryta bortatrenden
Ifjol blev Södertälje sist i HockeyAllsvenskan och tvingades kvala för att hålla sig kvar. Nu har man med tre omgångar kvar redan säkrat nytt allsvenskt kontrakt - och går för att också fixa en biljett till Slutspelsserien.
Just nu är man åtta i tabellen och har två poäng ner till jagande MODO.
Ikväll väntar bortamatch mot Västervik och då jagar man ett trendbrott eftersom man står på fem raka bortaförluster.
– Vi måste börja med att få en bra start, vilket vi pratat om en längre tid här. Sedan ska vi ge oss en chans att vinna. Vi ska inte åka ner och chansa och göra saker vi inte vet gör oss bättre. Vi måste börja i rätt ände och lägga stenarna åt rätt håll och jobba därifrån, säger lagkaptenen Nicklas Grossmann till Södertäljes hemsida inför matchen.
SSK väntas ställa upp med samma manskap som senast.

Nyckelmatch i derbyt
Tingsryd lyckades bryta sin negativa trend senast och efter sex raka förluster så blev det vinst hemma mot Björklöven.
Laget är näst sist i tabellen och har tre poäng upp till negativa kvalstrecket.
Precis ovanför det där strecket så finns Troja-Ljungby, rivalen som man nu möter i ett stekhett derby som också är en kamp om att undvika kval.
– Vi har efter Troja att möta Pantern borta och Modo hemma. I den här jämna serien slår alla lag alla. Du kan åka på ett bakslag mot ettan Timrå lika väl som mot jumbon Karlskoga. Det handlar mer om hur förberedda vi är och det gäller att fokusera på vårt istället för på motståndarna, säger tränaren Markus Åkerblom till smp.se.
Att det verkligen drar ihop sig för Taif menar Åkerblom inte märks mer nu än innan i truppen:
– Ska jag vara helt ärlig märks det inte alls. Vi klev in i allvaret för länge sedan, vi har förlikat oss i den här situationen, och vet att vi kan behöva vinna alla tre resterande matcher. Sportsligt känns varje match som liv och död. Personligen visste jag vad som gällde när jag för två veckor sedan tog tränarjobbet i Tingsryd.

Mycket på spel
Det är raffinerande förutsättningar inför derbyt mellan Troja-Ljungby och Tingsryd ikväll. Vinner Troja är man sex poäng före rivalen under negativa kvalstrecket, förlorar man så står man på samma poängantal inför slutspurten.
– Jag tror att det kommer synas att det är mycket som står på spel för båda lagen. Det kommer att synas i tuffheten på isen, säger Troja-tränaren Pelle Svensson till smalanningen.se.
– Jag tror att det kommer bli en mycket tuffare match och att det kommer att spraka till på många sätt. De tidigare matcherna har varit rätt snälla matcher.
Troja är i fin hemmaform och har tagit poäng i 17 av de 18 senaste kamperna i Ljungby Arena.
Johan "Bois" Andersson saknas alltjämt på grund av skada.

{!C}

Har blicken uppåt
Vita Hästen föll i den viktiga matchen mot Södertälje senast och tappade därmed mark i kampen om platserna i Slutspelsserien. Laget är tia i sammandraget och har nu fyra poäng upp till åttondeplatsen.
Samtidigt har man inte säkrat kontraktet.
– Tankarna i laget just nu är uppåt. Vi har mer hugg uppåt, säger forwarden Emil Eriksson till nt.se.
Ikväll väntar hemmamatch mot Pantern.
– Vi har alltid haft tuffa matcher mot dem, både hemma och borta. Det kommer att bli full fight där ute. Viktiga poäng står på spel och det finns ingenting att hålla igen på, säger Eriksson om kvällens utmaning.
Läget i laget: Arvid Degerstedt och Simon Mitman saknas, Ludvig Martinsson är tillbaka och Rikard Palmberg är ett frågetecken.

Borta resten av säsongen
Västervik har drabbats av ett nytt avbräck då Lukas Löfquist ådragit sig en axelskada som håller honom borta från spel resten av säsongen.
Därför får smålänningarna rumstera om i kedjorna inför hemmamatchen mot Södertälje där Mattias Elfström kliver in i kedjan med Patrik Blomberg och Christopher Fish och där André Astley Rydberg byter bänken mot en plats i fjärdekedjan.
Västervik, som kämpar för nytt kontrakt och som har tre poängs marginal ner till negativa kvalstrecket, har poäng i fyra raka hemmamatcher.


HETA LIRARE

Jonathan Johnson, Troja-Ljungy, har gjort poäng i nio raka matcher.

Arsi Piispanen, Oskarshamn, har gjort poäng i sju raka matcher.

Joacim Hedblad, Västervik, har gjort tre mål på de fyra senaste matcherna.


LÄS MER

» Tomas Mitell: Hårt jobb i 60 minuter som gäller
» Inför: MODO
» Inför BIK - IK Oskarshamn
» Joakim Fagervall inför AIK
» Karlskoga borta nästa utmaning
» Austin Madaisky inför toppmötet
» Pär Styf inför hemmamatchen mot Almtuna
» Inför Vita Hästen
» SSK-TV: Nicklas Grossmann redo för ny kamp
» Fredrik Andersson inför Leksands IF
» Johan Benker inför Tingsryd
» Inför Vita Hästen - IK Pantern
» Inför Södertälje hemma

Jonas Gustavsson