Haga: "Mycket handlar om förtroendet"

18 januari 2016 15:30

Almtunas Michael Haga är en av de stora genombrottspelarna i HockeyAllsvenskan den här säsongen - och förklarar framgången med att han fått mer förtroende.


Michael Haga värvades till Almtuna från Frisk Asker inför förra säsongen och svarade för 17 poäng på 43 matcher under sin allsvenska debutsäsong.

Bryts siffrorna ner så var Haga som bäst efter jul då det blev åtta poäng på 15 matcher, ungefär en halv pinne i snitt per match alltså.

I år har norrmannen spunnit vidare på avslutningen ifjol och varvat upp ytterligare. Michael Haga är en av säsongens stora genombrottspelare med sina 35 poäng (18+17) på 39 matcher vilket ger en tredjeplats i poängligan. Han snittar 0,9 poäng per match.

Ett mäktigt genombrott, alltså.

– Jag har fått mycket förtroende och har fått spela mycket i powerplay. Jag har haft en offensiv rollen hela tiden. Sedan är det mycket som har gått min väg också, förklarar Michael Haga.

– Just målmässigt så studsade det verkligen med mig ett tag, jag är väl mer för att passa än att skjuta annars. Det har varit en hel del tur på vägen.

Vad säger du om debutsäsongen ifjol?
– Det var lite sådär. Det var ett nytt land, en ny liga och ett nytt spel för mig. Det tog lite tid att vänja sig men det lossnade mer efter jul.

Tränade du något speciellt inför den här säsongen?
– Nej, inte mer än att jag försökt pränta in att jag ska skjuta lite mer. Jag har också tittat lite på hur jag rör mig på isen och försökt bli bättre på det. Men det är inga jättegrejer.

Att Michael Haga fått ökat förtroende syns också på istiden. Norrmannen spelar ungefär tre och en halv minut mer per match nu jämfört med ifjol.

– Mycket av den extratiden är förtroendet i powerplay. Ska man göra mycket poäng så måste man få spela i powerplay och det har jag gjort hela säsongen. Det är viktigt att ta tillvara på minuterna man får, men det gäller också att vara ödmjuk och inte tro att något kommer av sig själv. Hårt jobb är alltid grunden till att lyckas.

Ytterligare ett kvitto på sin fina säsong fick Haga förra veckan då Djurgården valde att tillfälligt låna in honom eftersom man hade manfall i truppen.

I lördags blev det SHL-debut och Haga spelade 11:16 minuter i bortaförlusten mot HV71.

– Det var jättekul och det är spännande att få testa på SHL och se hur det fungerar där. Det är ändå dit man vill någon gång. Jag gjorde ingen jättebra match men känner att jag kan spela i den ligan, säger han.

Kedjan med Haga, Sebastian Hartmann och Emil Larsson - som sattes samman redan ifjol - har varit en av HockeyAllsvenskans bästa enheter den här säsongen. Oavsett vad som hänt resultatmässigt så har kedjan varit intakt hela tiden, utom när någon i trion varit otillgänglig av olika skäl.

Almtuna aviserade tidigt att klubben ville satsa på kedjan i år:

– Ja, det fick vi reda på tidigt. Klubben ville att vi skulle bli en ledande kedja i laget, säger Haga som finner trygghet i kedjan som spelat tillsammans i över ett år.

– Det är viktigt att känna sina kedjekamrater. De har gjort det väldigt bra, jag hade inte kunnat göra den här säsongen utan dem. Att vara tre som fungerar ihop är avgörande för att lyckas som forward.

Varför är ni så bra?
– Vi passar ihop helt enkelt och är bra polare vid sidan om. Vi är inte jättelika som spelare utan kompletterar varandra. Vi vet precis vilka knappar vi ska trycka på för att fungera. Sedan har vi inte varit så bra de tolv, tretton senaste matcherna, så vi måste snäppa upp.

Almtuna är just nu sexa i tabellen och har fem poäng ner till niondeplatsen. Således finns SHL-kvalet inom räckhåll.

Ifjol missade Uppsalalaget avgörandet med minsta möjliga marginal. Laget hade samma poäng som åttan Vita Hästen, men tre måls sämre målskillnad.

I år hoppas Almtuna ha marginalerna på sin sida.

– Vi har satt oss i en bra position och vi vill givetvis spela kval. När vi väl är där så kan allt hända. Vi har en bra känsla och är mer eller mindre skadefria, så det är kul just nu, säger Haga och berättar vad som krävs i slutspurten av säsongen:

– Framförallt måste vi hålla upp jämnheten. Det kommer bli tätt och tufft framöver, så det gäller att inte dippa.

Ni var nederlagstippade inför säsongen, vad hade ni för egna tankar?
– Vi hade höga mål och trodde på vårt lag. Ingen trodde på oss ifjol men vi nådde nästan SHL-kvalet, så vi vet att det går. Vi tycker själva att vi har ett bra lag.

Vad är Almtunas styrka?
– Att vi inte har några enskilda stjärnor utan att vi är ett gäng där alla jobbar hårt och drar åt samma håll. Sedan har vi en jättebra målis i Jonas Johansson som ger oss chansen att vinna varje match, han är oerhört viktig för oss.