Gästkrönika: "Vill lyfta på hatten, Leffe"

20 november 2017 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver profilen Anders "Ankan" Parmström om ligan i stort, skillnaden mellan SHL och HockeyAllsvenskan - och flikar in en hyllning till AIK-legendaren Leif Holmgren som på fredag får sin tröja hissad på Hovet.


Hur bra och het är HockeyAllsvenskan?

Mycket bättre än vad som många gånger framställs. Från början ett svagt medieintresse som emellertid stadigt ökat. Mycket beroende på sändningarna först i Viasat och sen i C More, men framför allt för kvalitetshöjningen i HockeyAllsvenskan.

Trots att SHL och Svenska Ishockeyförbundet verkar kämpa med näbbar och klor för att stänga SHL och göra det nästan omöjligt att nå SHL. Ändå kravlar sig varje år ett eller fler lag upp i finrummet, från HockeyAllsvenskan till SHL. Senast Mora som tog över Leksands plats året innan Leksand som tog MODO:s plats, och så vidare.

Jag vill påstå att kvalitén på HockeyAllsvenskan närmat sig SHL de senaste säsongerna. I och för sig inte så märkligt då SHL brandskattas enormt framför allt till de nordamerikanska ligorna NHL, AHL, collegeligor. Cirka 140 spelare i bra ålder spelar "over there," inte klokt egentligen...

Svensk ishockey får väldigt dåligt betalt för den utbildningen, sedan får folk tycka vad de vill, så är det. Kan man betala såna hiskliga löner till spelarna så kan man naturligtvis betala åtminstone det dubbla mot vad man gör idag till dom som utbildar spelarna, klubbarna. Det är alldeles för lite som kommer tillbaka till klubbarna.

Det var en liten parantes men jag måste få gnälla lite.

Tillbaka till sporten. Skillnaden idag mellan HockeyAllsvenskan och SHL handlar mest om skillnaden i spetskompetens. Första- och andraenheterna i SHL är självklart starkare och delvis också bättre målvaktsspel. Då är vi vid ekonomin och där är förstås HockeyAllsvenskan chanslös mot SHL, det mest på grund av TV-avtalen.

Hockeytaktiskt har avståndet mellan ligorna krympt ordentligt de senaste åren. Det finns ett par tre lag i SHL som i detta hänseende har ett försprång och jobbar med det framåtriktade, Växjö, Färjestad och kanske DIF, lite mer eller mindre aggressivt, men sen då?? Tycker det händer väldigt lite utvecklingsmässsigt sen Skellefteå kom med sitt sätt att spela för några år sedan. Nu försöker dom flesta göra likadant oavsett om dom har spelare för det. Ett undantag till, Karlskrona som ser med rätta väldigt pragmatiskt på sitt sätt att spela.

HockeyAllsvenskan har flera färgstarka lag med oerhört mycket hockeykultur, jag tror SHL är lite avundsjuka på det, lag där hockeyn sitter i väggarna. Lag som Leksand, AIK, SSK, Timrå, MODO och Björklöven är nog vad SHL suktar efter men de gör ju HockeyAllsvenskan än mer attraktiv.

Sen ska vi inte glömma några av de mer okända lagen i HockeyAllsvenskan där främst två stycken ser väldigt intressanta ut i mina ögon. Det ena är Oskarshamn, som varje år levererar mycket bra hockey och med det bra spelare, vet inte riktigt hur dom gör. Sedan Pantern, lite av Malmös farmarlag, men jag tror dom i högsta grad lever sitt eget liv idag. Följ dom för dom är spännande båda, med breda trupper och utvecklar spelare. Kommer spelare utifrån till de lagen och kanske vänder hem efter ett par år får hemmaklubben en bättre vara i retur så att säga.

Lite kort om sparkade coacher.

Södertälje: Mats Waltin ut efter 6 omgångar SSK 0 poäng, Ulf Lundberg in och SSK har på nästa 13 omgångar tagit 29 poäng, svårt att kritisera draget.

Leksand: Markus Åkerblom ut efter 10 omgångar, då hade Leksand 12 poäng. Carlsson in och Leksand har efter 9 omgångar tagit ytterligare 22 poäng. Lika svårt att kritisera det.

Ibland måste man byta, ibland går det bra som för SSK och Leksand. Men sen kan det gå som i Rögle, framförallt, och Brynäs, det vill säga mindre bra. Rögle har ju inte en chans med dom coacherna, Brynäs kommer nog att fixa det något så när.

Blir det några mer coachbyten i HockeyAllsvenskan?

Nej, jag tror inte det. Ingenting som sticker ut negativt så sov lugnt coacher.

Slutligen vill jag bocka och lyfta på hatten för Leffe Holmgren vars tröja nummer 18 ska hissas och Leffe hyllas på Hovet på fredag (24/11) då AIK möter Leksand, det blir fullt!

Jag tränade Leffe i AIK i åtta år och några år i landslaget så oerhört rätt att han honoreras med den tröjhissningen, inte en dag för tidigt.

En av mina absoluta favoritspelare, oerhört smart i sitt hockeytänk, koll på medspelare, motståndare, klockan, ja allt.

En sån spelare som alla tränare vill ha och ha bra kontakt med. Han översatte på isen hur jag ville att det skulle spelas.

Grattis Leffe, det är dig väl unt och så ses vi den 24:e.

Kom till Hovet en klassiker, AIK-Leksand den 24/11!

Anders Parmström