Ringström: "Saknat den extra passionen"
Publicerad: 2020-07-15
Efter två år på vift så är Acke Ringström tillbaka i Kristianstad igen och nu berättar han om kärleken till klubben, att inte få spela med Fredrik Lindblom, rollen, valet av Danmark och tankarna inför kommande säsong.

Acke Ringström är tillbaka.

Efter en säsong i Västerås och en säsong i Danmark så har backen återigen landat i Kristianstad som han numera stämplar som hemma.

– Den här klubben betyder något extra för mig, jag vill verkligen att det ska gå bra och att Kristianstad någon dag i framtiden ska spela i högsta ligan. Jag känner en stolthet över att vara med på den här resan, säger Acke Ringström.

29-åringen är från Dalarna från början. Hockeykarriären tog honom till Kristianstad för sex år sedan och det blev fyra år i KIK-dressen, och har sedan haft staden som bas under sina år i Västerås och Herlev.

– Här har jag hela min umgängeskrets. Ja, hela mitt liv. Jag har hittat vänner för livet. Det är här min nyfödde son ska växa upp.

Att han hamnade i just Kristianstad för sex år sedan är något av en slump. Han spelade i gotländska Visby Roma tillsammans med Fredrik Lindblom, och båda flyttade till KIK 2014.

– Jag hade ingen egen agent och frågade Fredrik vad han hade på gång. Då kom KIK in i bilden. De var intressade av oss båda. Så vi flyttade hit. På den vägen är det.

Fredrik Lindblom var KIK trogen fram till i år, men har nu valt att lägga ner karriären.

Så istället för att spela tillsammans med Fredrik igen, så blir Acke Ringström snarare en ersättare för honom.

– Det är lite tråkigt att han slutar, men så är det. Han har familj och problem med kroppen, så jag förstår honom. Vi får se vad min roll blir, men den kan mycket väl bli en liknande som han haft. Jag vill vara en backgeneral och ta hand om de yngre grabbarna.

Ser du dig själv som en backgeneral alltså?
– Det väl upp till mig att ta den rollen. Det är inget som vi pratat om, men jag är lite äldre och har en del erfarenhet att luta mig mot.

{!A}

Ifjol saknade Kristianstad allsvensk rutin i backbesättningen, något som klubben försöker ändra på till i år. Acke Ringström, som har bakgrund i klubben och dessutom spelat allsvenskt med Västerås, passar perfekt in på den profilen.

Faktum är att han var på väg till KIK redan ifjol.

– Vi pratade då. Samtidigt kände jag och min sambo att det var sista chansen för oss att göra ett äventyr, så när Herlev hörde av sig så valde jag att nappa på det. När jag pratade med KIK så spelade laget i kvalet och ingen visste hur det skulle gå, och jag kunde inte vänta med att ge Herlev besked för då hade kanske chansen försvunnit.

Hur var det att se KIK gå upp?
– Det var nästan som att jag var med själv. Jag var väldigt nära att åka upp till Uppsala för att se sista matchen, men det blev aldrig så. Jag var kvar i Kristianstad och sedan blev det fest. Det var magiskt att se när de gick upp.

Har du följt laget under förra säsongen?
– Jag såg i princip alla matcher. Det var en nykomlings typiska säsong, med en stark start och sedan mycket upp och ner. Jag hoppades bara att de skulle klara sig kvar, och det gjorde de ju om än på speciella orsaker.

Nu väntar det "tuffa andraåret".

– Det blir en härlig utmaning, säger Ringström.

Du har lirat allsvenskt med Västerås innan, är det en trygghet för dig inför kommande säsong?
– Absolut. Första tiden i Västerås var speciell, det var större intresse, mer mediabevakning, mer publik och fler matcher än i ettan. I början gick mycket energi till att ta in allt runtomkring. Sedan kom jag över det, och kom in i spelet bättre och bättre. Jag värvades som sjätte- eller sjundeback, men jobbade mig uppåt och det gick bra mot slutet. Nu har jag gått igenom det där redan. Liksom flera spelare i vårt lag som är med till nästa säsong. Det tror jag blir viktigt för oss, att HockeyAllsvenskan inte är något nytt, utan att vi vet vad som väntar.

Du låter exalterad inför comebacken?
– Så är det verkligen. De två senaste åren har jag saknat den där extra passionen som jag har för Kristianstad. Jag ser enormt mycket fram emot starten i höst. Vi kommer behöva lägga ner ett enormt arbete, men jag tror att vi kommer att göra det bra. Nyckeln för oss är att hitta ett stabilt försvarsspel, och sedan ta det därifrån.

Du blir en nyckel för att hitta det där stabila försvarsspelet?
– Det hoppas jag verkligen.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!

Jonas Gustavsson