Johansson: "Trodde verkligen på mig"

9 augusti 2020 12:00

Kalle Johansson är tillbaka i HockeyAllsvenskan igen och nu berättar han om valet av Björklöven, Per Kenttä, karriären som vänt, misslyckade SHL-sejouren och Österrike-trippen.


Säg Per Kenttä och Kalle Johansson skiner upp.

Den spelskicklige backen har nämligen den hyllade sportchefen att tacka för mycket av framgången de senaste åren.

– Ja, verkligen, säger Kalle Johansson.

27-åringen var som ung en stortalang som var med i alla ungdoms- och juniorlandslag och som spåddes en lysande framtid. Övergången från junior- till seniorscenen var dock tuff.

Efter att ha lämnat Brynäs som junior så hamnade han i Tingsryd, men fastnade på bänken. Där dog också mycket av hockeyglädjen.

Det gjorde att han valde att flytta hem till Östersund. Där gjorde han tre år, och höll - som han själv sagt någon gång - på att bli bortglömd. Han drog till Vimmerby, och snappades därefter upp av en viss Per Kenttä.

Kalle Johansson kom till Oskarshamn 2017 som stortalangen som försvunnit.

Resultatet?

Omedelbar succé.

Johansson växte snabbt ut till en ledande back, bildade ett av ligans bästa backpar med succéparhästen Marcus Björk och spelade till sig ett SHL-avtal med Växjö.

– Jag hade inga anbud alls när Per Kenttä hörde av sig och ville ha mig till Oskarshamn. Han trodde verkligen på mig. Han gav mig chansen, säger han.

– Det var kul att det gick så bra. Per Kenttä är som bäst när han fyndar i HockeyEttan. Det finns så sjukt många bra spelare i den serien som skulle göra det bra i HockeyAllsvenskan, och jag vet inte varför fler inte vågar ge de här spelarna chansen. Jag är glad att Kenttä såg något i mig.

Hur ser du på de tuffa åren innan dess?
– Det var viktigt för mig att jag flyttade hem till Östersund. Där började jag om och hittade glädjen igen. Någonstans där insåg jag hur hårt jag måste träna för att komma någonstans. Jag hittade både glädjen och träningsviljan, och efter det har allt lossnat. Samtidigt är det sjukt små marginaler. Egentligen skulle jag faktiskt ha varit sjundeback i premiären med Oskarshamn, men en annan back blev sjuk och jag fick chansen. Det gick väldigt bra, och sedan bara rulllade det på. Vad hade hänt om andra backen inte blivit sjuk? Eller om jag inte hittat glädjen i Östersund? Det är lätt att fundera ibland, men med åren så har jag lärt mig att gör man det man ska så blir det ofta bra till slut. Så har det i alla fall varit för mig.

Dundersäsongen i Oskarshamn öppnade alltså SHL-dörren. Sejouren i Växjö blev dock inte alls vad han tänkt sig.

– Nej, det blev ju inte det. En konstig säsong. Jag hade inga jättehöga förväntningar och trodde inte att jag skulle in och ta en plats direkt, men jag trodde ändå jag skulle få fler chanser. Jag fick knappt spela på försäsongen. Jag var sjundeback i början av serien och fick två, tre minuter per match, men sedan kom en skadad spelare tillbaka och jag var åttondeback och fick sitta på läktaren. Jag var ändå 25 år, då kan man inte sitta utanför. Jag blev utlånad till Oskarshamn och tänkte stanna där hela säsongen, och sedan ta ett omtag och försöka ta en plats i Växjö året efter. Då ringde min agent och sa att Växjö nog skulle bryta mitt avtal, och då dök en chans i Österrike upp i samma veva. Det nappade jag på.

Ett och ett halvt år blev det i Österrike.

– En kul och rolig tid. De spelar en annorlunda hockey där nere, mer fram och tillbaka, och med mycket fart.

Nu blir det dock en återkomst till Sverige.

När Per Kenttä återigen ringde så valde Kalle Johansson att nappa igen.

– Allt var stängt utomlands med tanke på covid-19-pandemin. När Per Kenttä hörde av sig och erbjöd mig ett tvåårskontrakt så kändes det som ett tryggt och roligt val. Jag känner att jag vill vara med på Björklövens resa, säger han.

– Det är första gången jag får spela i ett lag som verkligen har målet att gå upp.

Förväntingarna på Björklöven kommer vara höga, men förväntningarna på Kalle Johansson kommer också att vara höga med tanke på hans fina säsong i Oskarshamn för ett par år sedan.

De senaste åren har han levt utan större förväntningar, men det blir annorlunda i höst.

– Jag tänker inte på det. Jag har höga förväntningar på mig själv, det räcker. Vi har ett sjukt bra lag där ingen är någon stjärna, men där alla är bra på allt. Det kommer bli stenhård konkurrens.

Backsidan ser ruggig ut, hur ser du på konkurrensen?
– Det är bra med konkurrens. Alla är så pass proffsiga att de kommer att göra sitt bästa oavsett roll. Vi får se hur tränarna tycker och tänker.

Vad ska du bidra med?
– Jag ska åka mycket skridskor, hänga med i anfallen och jobba hårt. Göra allt för att vi ska vinna matcher. Vi får se vad jag får för roll, men oavsett vilken det blir så kommer jag att göra det bästa av den.

Björklöven vann HockeyAllsvenskan i stor stil ifjol och Per Kenttä har imponerat med sina värvningar under "silly season".

Det är inget snack om att Löven kliver in med ett favorittryck i höst.

– Visst är det så. Det ser väldigt bra ut på pappret. Jag tror vi är redo att hantera de där förväntningarna. Det känns som att Kenttä, Hans Wallson och hela staben byggt upp ett lag som kommer klara av det här.

» Transfercentralen - full koll på silly season!