Power Ranking: "Flyter inte som tidigare..."
Publicerad: 2021-01-05
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

1 Timrå

Efter två raka förluster, mot Karlskoga och MODO, så hittade Timrå vinnarspåret igen genom att 3-1-vinna returmötet mot MODO under måndagen. Spelet flyter inte riktigt som under den galna segersviten för ett tag sedan och Jonathan Dahlén är mållös i sex raka matcher, men laget toppar alltjämt tabellen med tolv poängs marginal - vilket är otroligt imponerande. Det trots att det finns sparkapital i laget, som Sebastian Hartmann och Viktor Lodin som efter en tids torka äntligen fick göra mål senast igen.

2 Södertälje

Det långa covid-19-uppehållet verkar inte skapat massa rost i Södertälje, utan laget har återstartat med två raka segrar. Visst, det har varit tajt och det har varit med uddamålet och det har inte varit mot ligans hetaste lag, men SSK har hittat vägar att vinna utan nyckelpjäserna Filip Gustavsson och Evan Bouchard som försvunnit. Måns Lindbäck är just nu loket som drar hela tåget, och han gör det på ett imponerande sätt.

3 Karlskoga (+1)

Karlskoga är i fin form. Värmlänningarna har poäng i nio av de tio senaste matcherna och har vunnit båda matcherna efter jul, och det var två fina skalper: 5-4 borta mot Mora och 3-1 hemma mot serieettan Timrå. Brottas alltjämt med en hel del skadeproblematik, inte minst på backsidan, men lyckas alltså leverera segrar ändå. Både Tim Juel och Stefan Steen har varit bra i kassen på slutet.

4 Björklöven (+1)

Tvingats pausa verksamheten på grund av covid-19-problematik och har skjutit fram de närmaste matcherna. Efter tre raka nederlag så blev det en 3-0-viktoria mot Almtuna senast och det var givetvis ett välkommet trendbrott, inte minst när man nu tvingas till ett ofrivilligt uppehåll. Löven brottas annars med ett gäng skador - keepern Kevin Poulin tvingades bryta senast - vilket givetvis inte är optimalt.

5 Mora (+3)

Har dalalaget tagit sig ur svackan nu? Ja, det känns så. Återstarten efter det långa covid-19-uppehållet var trögt, men nu har det blivit tre segrar på fyra matcher där man slagit tillbaka serietvåan Björklöven samt formstarka AIK och Västerås. Enda plumpen var hemmakampen mot Karlskoga, men det var också små marginaler. Johan Persson och Daniel Ljunggren är alltjämt i bra poängform.

6 Västerås (-3)

Just när känslan var att Västerås var riktigt på uppgång med fem raka vinster och en storspelande Emil Kruse så har det återigen blivit ett kliv bakåt med två raka förluster, där det blev en klar 1-5-torsk mot Mora senast. VIK har en hög högstanivå, men har också en tendens att falla tillbaka där det ofta är försvarsspelet som fallerar. Västmanlänningarna måste försöka hitta ett sätt att höja lägstanivån - men vi ska inte heller glömma den dystra skadelistan.

7 Västervik

Svarade för en magnifik återstart efter det långa covid-19-uppehållet när det blev två vinster på två dagar i mellandagarna: 3-0 mot AIK och 5-0 mot MODO (totalt 8-0 i målskillnad alltså!). Det var inte lika muntert efter 3-5-torsken mot Almtuna, men Uppsala-laget är starka hemma, och Västervik hämmades av att spelmotorn Gerry Fitzgerald saknades. Har gjort en kanonsäsong hittills och plumpen mot Almtuna känns som en parentes.

8 AIK (-2)

Efter två raka förluster så fick AIK till ett trendbrott borta mot Kristianstad där det blev en 6-3-vinst, och återigen offensiv leverans av förstakedjan med hete Max Lindholm i spetsen. Även om det blivit ett par förluster på sistone så är AIK klart stabilare än i inledningen av säsongen och känns alltjämt på uppgång, och är ett lag med potential att klättra i tabellen. En fokuspunkt måste vara att få igång Anton Holms målskytte. Skarpskytten är tillbaka efter en längre frånvaro, men är mållös i sina tre matcher sedan comebacken.

9 Almtuna (+1)

Almtuna ser helt klart ut att ha jobbat sig igenom sin dipp. Det har blivit tre segrar på de fyra senaste matcherna och enda nederlaget kom mot svårspelade Björklöven på bortaplan. I de tre segermatcherna så har Uppsala-gänget matat in hela sexton mål, och kedjan med Jesper Norbäck, Hampus Harlestam och Martin Mellberg - som var så heta i säsongsinledningen - har taktat igång igen. Skadeläget har dessutom ljusnat på backsidan, både Nikolai Belov och Anton Björkman var med senast.

10 Tingsryd (+1)

Det kändes tufft för Taif ett tag som både tappade härföraren David Gustafsson och hade svårt att vinna matcher, men efter jul har smålänningarna imponerat. Två raka segrar och tretton (!) gjorda mål via 6-4 mot Kristianstad och 7-2 mot MODO. Inlånade Marcus Paulsson smällde in fyra assist i debuten. Laget har inte alls varit en sådan offensiv maskin tidigare under säsongen… så är det något som lossnat, eller en tillfällig ketchupeffekt? Framtiden får utvisa.

11 MODO (-2)

Har Pär Styf-effekten runnit bort? Under hans första åtta matcher som huvudtränare så blev det sex segrar, men i de åtta senaste matcherna har det bara blivit två vinster. MODO visade fin högstanivå i 2-1-vinsten mot rivalen och serieettan Timrå, men ångermanlänningarna letar alltjämt efter stabiliteten. Att skadelistan vuxit sig enormt lång - inte minst på backsidan - underlättar givetvis inte. MODO kändes på gång ett tag, men har nu fallit tillbaka igen.

12 Vita Hästen

Efter två raka vinster så tog segertåget stopp mot Södertälje där det blev en torsk efter straffar. Känslan är ändå skaplig i Vita Hästen. William Fällström och Mark McNeill har kommit in och gett offensivt understöd till Emil Lundberg och Marcus Eriksson, vilket var precis vad som behövdes. Backsidan är skadedrabbad, men Jens Holmström - ligans mest underskattade spelare? - har klivit in och vikarierat som back med den äran, och Christian Engstrand ser fin ut i målet. Det har varit stor omsättning i truppen, men får den nya gruppen sätta sig så kan det här bli riktigt bra.

13 Kristianstad

Hur många ledningar har Kristianstad tappat den här säsongen? Det börjar bli ganska många. Som senast mot AIK, där man hade en tidig 2-0-ledning men där det till slut blev en klar 3-6-torsk. Skåningarna står på fyra raka nederlag och gapet upp till negativa kvalstrecket har vuxit till hela elva poäng. Nu väntar dessutom fyra bortamatcher i rad. Känslan är att tåget börjar rulla ifrån KIK nu för ska laget undvika "playout" så måste det börjas plocka poäng omgående.

14 Väsby

Det har bara blivit en vinst (efter övertid) på de fem senaste matcherna. Avståndet upp till det negativa kvalstrecket har vuxit till sex poäng, och då har Väsby dessutom spelat klart flest matcher av alla lag i samma tabellregion. Det är ett tufft utgångsläge. 2-5-föll mot Vita Hästen senast och har släppt in fem mål eller fler i fyra av de fem senaste matcherna - så defensiven måste stramas åt. Kedjan med Raphaël Lavoie, Tobias Lindberg och Colin Smith är för ensamma i produktionen.

Jonas Gustavsson