Rommel: "Väntat på chansen ganska länge"
Publicerad: 2019-07-06
Cirkeln är sluten. Henrik Rommel är tillbaka i AIK igen och nu vill skarpskytten få ihop hela paketet - något som han inte lyckats med senaste åren.

Cirkeln är sluten.

Henrik Rommel är hemma i moderklubben AIK igen.

Han lämnade klubben som ung och oprövad junior och är nu tillbaka som en etablerad allsvensk poängspelare.

– Det är klart att det känns som att komma hem, säger Henrik Rommel.

– Jag har väntat på chansen att få komma tillbaka till AIK ganska länge. Nu har det äntligen blivit så och jag är extremt sugen på att få dra igång kommande säsong.

Rommel hade en fin juniorkarriär i AIK och han fick också debutera i SHL där det blev totalt sex matcher.

Han erbjöds därefter en tryout med A-laget - men valde istället att dra över till Nordamerika en säsong. Där producerade forwarden 38 poäng på 59 matcher med Waterloo Black Hawks i juniorligan USHL.

– Jag var med och tränade med AIK på försäsongen men jag var osäker på om min tryout skulle ge något, så jag ville göra något annat. Jag kände mig väl inte helt redo för spel i AIK. Laget hade precis åkt ur SHL och ville ta in många nya spelare, och jag kände samtidigt att jag ville ha en stor roll för att fortsätta utvecklas. Det kändes inte som att det skulle bli så i AIK. Jag kände att klivet nog skulle bli för stort för mig så jag valde Nordamerika istället.

Hur var det där?
– Det var en omställning. Jag kom in i hockeyn där borta efter tjugo matcher eller så. Spelet var rakare och mer fysiskt än i Sverige. Jag utvecklade framförallt mitt skott.

Den säsongen spelade Rommel med en viss Brock Boeser.

Boeser, som vann poängligan i laget med tjugo poängs marginal, spelar idag NHL-hockey i Vancouver Canucks och har blivit en radarpartner till förre allsvenske stjärnan Elias Pettersson.

– Jag bodde med honom, vi hade samma värdfamilj, säger Rommel.

– Vi var bra vänner då och höll kontakten även efter att jag kommit hem, men sedan ebbade det ut och vi har inte haft någon kontakt på länge. Han var bra redan då så jag förstod tidigt att han skulle gå långt.

Boeser gick vidare till college, spelade JVM för USA och är idag bofast i NHL.

Rommel åkte hem till Sverige och hamnade i HockeyEttan och Kumla.

Där blev 24-åringen dock inte långvarig. Han svarade för 18 poäng på 12 matcher och värvades sedan till Almtuna och har spelat i HockeyAllsvenskan sedan dess.

184 allsvenska matcher i Almtuna, Karlskoga och Vita Hästen har genererat 76 poäng.

– Jag var missnöjd när jag kom hem till Sverige. Jag kom från att ha haft en tryout i AIK och från en tid i USA där jag tyckte att jag blev en bättre spelare till att få gå ner i HockeyEttan. Det var tufft men bara att acceptera. Det blev dock bara en snabb vända, så det blev bra till slut ändå.

Vad säger du om allsvenska karriären hittills?
– Upp och ner. Varje säsong har haft sina positiva och negativa bitar. I Karlskoga levererade jag bra i fem mot fem om man ser till offensiven. Senast i Vita Hästen gick det väldigt bra i powerplay, men inte så bra i fem mot fem. Jag hoppas kunna få ihop allt på en gång kommande säsong.

Ja, powerplay fungerade sannerligen ifjol.

Vita Hästen-fansen trodde knappt att skarpskytten Rickard Palmberg lämnat klubben eftersom nummer nio stod kvar i tekningscirkeln och bombade in direktskott på passningar av spelgenierna Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson.

– Jo, jag fick höra det där med Palmberg någon gång, att jag hade samma nummer och samma position i powerplay, säger Rommel.

Nio av hans tolv mål kom i just powerplay.

En kontrast mot året innan då ett av sju mål i Karlskoga kom i powerplay.

– Som sagt, jag vill få ihop allt, både spelet i fem mot fem och powerplay, i AIK. Det har jag inte lyckats med ännu.

AIK vann HockeyAllsvenskan ifjol och Henrik Rommel ser gärna sig själv i ett vinnande lag efter två tunga säsonger. För två år sedan var Karlskoga i botten och säkrade kontrakt först i sista omgången, och i vintras kom Vita Hästen sist och klarade sig kvar via spel i Kvalserien.

– Det är snabba vändningar. För tre år sedan var jag med och kvalade mot SHL med Karlskoga, men sedan har det varit två tuffa år. Samtidigt får man se det som positivt att båda åren fått bra slut, vi klarade oss kvar båda gångerna. Det kunde varit värre, jag kunde åkt ur med båda lagen. Nu kan jag ändå hålla huvudet högt.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong?
– Jag har höga förväntningar på både laget och mig själv. Vi vill gärna vara med och tampas i toppen. Jag vet också vad jag kräver av mig själv. Det gäller bara att få ihop alla bitarna.

Du får äntligen spela i AIK igen, ingen risk att du blir övertaggad?
– Den risken finns väl alltid. Ibland vill man för mycket. Jag har varit med om det innan i andra klubbar, just att det låser sig för att man vill lite för mycket. Det gäller att hitta rätt anspänningsnivå. Jag tycker det är skönt att jag får chansen i AIK nu när jag är lite äldre och har hittat mig själv lite mer. Att jag kommer bli övertaggad är inget som jag går runt och tänker på.

En sak är säker… AIK:s skytte i powerplay blir inte att leka med.

Henrik Rommel sköt direktskott från högra tekningscirkeln så det stod härliga till i Vita Hästen ifjol.

Samtidigt stod Johan Porsberger, också han invärvad till AIK, på vänstra kanten och bombade direktskott i Leksand.

Kommer de två stå och direktskjuta på varsin kant i AIK:s powerplay i höst…?

– Haha, det vet jag inte. Vi har många i vårt lag som är bra på att spela powerplay så det gäller att visa från början att man vill spela, men förhoppningsvis fortsätter det att fungera med mitt skytte, säger Rommel.

» Transfercentralen - full koll på silly season

Jonas Gustavsson