Stråhle: "Känns som en nystart för klubben"
Publicerad: 2018-09-05
#14lag14analyser: Det har blåst en del kring Pantern ett tag. Nu hoppas nye huvudtränaren Viktor Stråhle på mer lugn och ro - och tror att laget kan överraska igen.

Det blåste en del kring Pantern förra säsongen.

Under sommaren kom besked om att klubben tvångdegraderas till HockeyEttan på grund av att ofullständiga handlingar lämnats in till licensnämnden, men beslutet drogs sedermera tillbaka.

Under säsongen så fick coachen Håkan Åhlund helt plötsligt och överraskande gå och Joby Messier plockades in som ny tränare.

Efter nyår lämnade spelare klubben på löpande band och det fick panikvärvas innan transferfönstret stängde.

I juli kom nästa överraskande besked: Joby Messier måste stanna i Kanada av hälsomässiga skäl och tvingades därför hoppa av som tränare.

Lösningen?

Nyrekryterade sportchefen Viktor Stråhle, 28, fick bli huvudtränare också.

– Egentligen är det ingen större skillnad för mig. Det hade kanske blivit skillnad om Joby kommit hit, men han har inte varit här under tiden jag varit här. Jag har satt ihop laget och hela tiden haft en tanke om hur vi ska spela och så, det är mer att jag också får sätta spelet i praktiken, säger Viktor Stråhle.

Är det en roll du ville ha?
– Absolut, att vara tränare på den här nivån är något jag drömt om. Jag är bara inspirerad över att få den här chansen.

Nu hoppas Viktor Stråhle också på lugn och ro.

– Det känns som en nystart för Pantern nu. Vi har ambitioner och har haft sportslig framgång flera år, men det har blåst alldeles för mycker runtomkring. Nu hoppas jag att det lugnar ner sig. Att det blir mindre negativa skriverier. Vi vill att spelet på isen ska vara det centrala. Ska vi få kritik så ska det vara för spelet, inget annat. Det ska vara mer fokus på hockeyn.

Ett gäng spelare lämnade klubben under säsongen ifjol. Ytterligare ett gäng försvann i våras.

Kvar från det ordinarie laget ifjol är egentligen bara målvakten Jonatan Bjurö, centern Dennis Svensson och forwardsen Nicklas Jadeland och Robin Dahse - i alla fall bland de bärande spelarna.

Resten är nytt.

Mest unga spelare med knapp rutin.

– Jag började jobba ganska sent och marknaden var inte toköppen heller, men jag är nöjd med det vi har fått ihop. Det ligger i linje med hur vi vill spela, säger Stråhle.

– Vi har stabila målvakter, sedan är vi lite orutinerade på back- och forwardssidan men vi har potential i många spelare. Vi har inte den största plånboken och kan plocka de bästa spelarna, vi får försöka hitta guldkorn och förädla dem. Killar som kan bli SHL-spelare på sikt. Nu är det upp till oss att jobba bra och rätt med de här unga spelarna.

Tyngsta värvningen är norska målvakten Lars Volden.

– Honom ser jag som en av de bästa i ligan, säger Stråhle.

Ni har ändå valt att ha tre målvakter?
– Vi tror att vi behöver tre målvakter. Sedan får vi se, är alla tre hela och friska och någon blir uttalad trea så får vi se om vi kan hitta speltid någon annanstans, men alla är igång med oss nu.

Totalt sett, vad är Pantern för typ av lag?
– Det är ett skridskostarkt lag som kan sätta hög press. Vi kommer fortsätta på den inslagna vägen från tidigare och vi kommer spela ungefär som Pantern gjort innan, med några små förändringar.

Trots Panterns framgångar senaste åren så finns ett tydligt sorgebarn: powerplay. Där har klubben haft förtvivlat svårt att få till det på allsvensk nivå.

– Jag har ganska bra koll på vårt powerplay och det behöver vi få upp. Det går att rita hur många bågar och streck som helst, men mycket handlar om individuell skicklighet och kreativitet just i powerplay. Du måste vara kreativ för att luckra upp ett försvar. Vi har en idé om hur vi ska få till det.

Så var det blåsten kring klubben.

Allt är inte frid och fröjd inför hösten heller. Pantern tvingas nämligen bort från ordinarie hemmavisten Malmö Isstadion. Arenan renoveras och är inte spelduglig förrän efter jul. Pantern får inleda säsongen i Rosengårds Ishall.

– Det är inte optimalt, säger jag det så ljuger jag, men vi sitter där vi sitter och kan inte rå för det här. Vi kan inte fokusera på det. Det blir som att spela på bortaplan i varje match för oss, men samtidigt är vi inställda på detta och har en grupp som vet vad som gäller.

MÅLVAKTER

31 Lars Volden - NY från Dukla Jihlava
37 Jonatan Bjurö
60 Tim Hulstrand - NY från Skövde

BACKAR

2 Valentin Pilet
3 William Pethrus
11 Niklas Pavel - NY från Björklöven
18 Matias Lassen - NY från Malmö
22 Ruben Rampazzo - NY från Visp
25 Oliver Larsen - NY från Leksand J20
39 Simon Ericsson - NY från Malmö J20
47 Valtteri Ilomäki

FORWARDS

8 Tony Pappila - NY från Kristianstad
12 Robin Dahse
13 Villiam Haag - NY från Vita Hästen
16 Nicklas Jadeland
20 Filip Lennström
21 Lukas Haudum - NY från Malmö
27 Alexander Pettersson - NY från Vita Hästen
34 Oscar Eklind
44 Erik Nyström - NY från AIK
48 Oliver Olsson - NY från Malmö J20
50 Axel Blomqvist - NY från Osby
58 Carl Åsell
76 Andreas Heier
92 Dennis Svensson
95 Nick Olesen - NY från Fredrikshavn

TRÄNARE

Vikor Stråhle - NY från Malmö J20
Peter Johansson - NY från Rungsted

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson