Så var säsongen 2019/20: Björklöven

4 april 2020 10:20

Säsongen fick ett abrupt slut - och nu summerar vi säsongen, klubb för klubb, och har kommit fram till serieettan Björklöven.


SUMMERING

För Björklöven så kan 2019/20 beskrivas som en enda stor succé. Umeå-klubben vann HockeyAllsvenskan i stor stil och slog nytt poängrekord. Laget hade egentligen ingen svacka under hela säsongen, och var ruggigt vassa hemma i A3 Arena inför en fantastisk hemmapublik ledd av Green Devils.

Den största delen i framgången tillskrivs nye sportchefen Per Kenttä som de senaste åren visat att han kan tälja guld av trä. På en enda säsong, eller en enda sommar, så förvandlade han ett Björklöven som famlade med att hitta en stabil väg framåt till att bygga en racerbil som körde på Autobahn.

Kort sagt, så långt som säsongen 2019/20 spelades så kunde det inte ha gått så mycket bättre än det gjorde för Björklöven.

LAGETS STATISTIK

Poäng: 121 (1)
Poäng på hemmaplan: 69 (1)
Poäng på bortaplan: 52 (1)
Gjorda mål: 179 (3)
Insläppta mål: 94 (1)
Powerplay: 24,07 % (4)
Boxplay: 86,74 % (1)
Räddnings-% målvakter: 93,37 % (1)

(placering i HockeyAllsvenskan inom parentes)

SPELARSTATISTIK

Poängkung: Alex Hutchings, 48 poäng (19+29)
Målkung: Alexander Wiklund, 20 mål
Assistkung: Alex Hutchings, 29 assist
Bäst +/-: August Tornberg, +27
Mest istid: Brian Cooper, 20:59 min/match

» Mer spelarstatistik

SIFFRORNA

6 nollor blev det för målvakten Joe Cannata under säsongen, och med den siffran så var han bäst av alla i ligan. Kanadensaren var även bäst när det kom till insläppta mål per match (1,72) och räddningsprocent (93,81).

8 förluster (efter ordinarie tid) blev det under säsongen. Klart minst i HockeyAllsvenskan och en imponerande siffra på 52 spelade matcher.

53,53 % av tiden i matcherna så hade Björklöven pucken i sin ägo. Det var mest i HockeyAllsvenskan, och nästan en procent mer än tvåan MODO.

94 insläppta mål blev det under säsongen för Björklöven. Det var klart minst i HockeyAllsvenskan, och Löven var enda lag som släppte in under hundra mål.

4754 var Björklövens publiksnitt hemma i A3 Arena, och det var klart bäst i HockeyAllsvenskan (nästan tusen personer mer än tvåan MODO). Dessutom en enorm uppryckning från 2018/19 då snittet låg på 3879 personer.

VISSTE DU ATT...

Det tidigare allsvenska poängrekordet låg på 109 poäng? Det tangerade AIK så sent som förra säsongen, och totalt tre lag har nått till den poängsumman sedan HockeyAllsvenskan drog igång 2005. Det nya rekordet, som alltså sattes av Björklöven, lyder på 121 poäng. Umeå-laget har dock inte bäst poängsnitt, det har Malmö från premiärsäsongen 2005/06 på 2,48 poäng per match (104 poäng på 42 matcher).

5 SAKER VI MINNS

PER KENTTÄ

Ja, det har, med rätta, surrats mycket om Per Kenttä den här säsongen.

Allt sportchefen rör vi förvandlas uppenbarligen till guld. Han lyckades ta Asplöven, med begränsade resurser, till HockeyAllsvenskan och höll kvar laget i ligan i flera år, sedan tog han över Oskarshamn och gjorde smålänningarna till ett topplag och kryddade det hela med ett SHL-avancemang ifjol.

I år har han gjort underverk med Björklöven som alltså vann serien, och som många spådde hade en kanonchans att nå SHL innan corona-pandemin satte stopp för fortsatt spel.

Per Kenttä är en stor profil. Han bjuder på sig själv, är duktig på att snacka och levererar resultat. Inte konstigt att Löven-fansen började kalla honom "Jesus".

UPPRUSTNINGEN

Björklöven inledde säsongen med ett bra lag, men det vi minns från den här säsongen är inte minst upprustningen under vintern.

Per Kenttä agerade kontinerligt under säsongen för att förbättra laget, och det var inga dussinlirare som plockades in heller. Löven plockade in Tyler Vesel i oktober, Fredric Weigel och Zach Palmquist i november, Olle Liss i december, Axel Ottosson i januari och Adam Plant i februari. Sex spetsspelare som vässade laget betydligt, och som alla klev in i viktiga roller.

FANSEN

Det var grymt tryck kring Björklöven den gångna säsongen, och det hade inte minst fansen med Green Devils i spetsen en stor del i.

Löven-anhängarna skapade grymt tryck i A3 Arena hela säsongen, vilket hade stor del i Björklövens fantastiska hemmafacit (21 vinster, 4 kryss, 1 förlust). Publiksnittet från säsongen innan höjdes med tusen personer, vilket är fantastiskt.

Det skapades även häftigt tryck på bortaplan, och inramningen i rival- och toppmatcherna mot MODO var en av säsongens höjdpunkter i hela ligan.

JOE CANNATA

Joe Cannata värvades in av Per Kenttä förra sommaren för att skapa stabilitet i kassen, och det är bara att konstatera att keepern blev en jackpott. Kanadensaren var ligans bästa målvakt i alla kategorier, och vann över 80 % av sina matcher.

Cannata, som suttit på bänken i NHL tidigare i karriären, fick beröm för sitt lugn, men han levererade också ett gäng spektakulära räddningar under säsongen där han såg ut att vara ur position men ändå lyckades rädda. Inte minst jätteräddningen mot MODO (som röstades fram som årets räddning av supportrarna), eller räddningarna mot Timrå i sista omgången.

PRISREGNET

En dominant säsong av Björklöven belönades också med ett gäng priser i Guldtröjan, priser som premierar prestationer i HockeyAllsvenskan (kval ej medräknade).

Joe Cannata utsågs till Årets Målvakt, Brian Cooper blev Årets Back och Joakim Fagervall fick pris som Årets Tränare. Dessutom fick supporterklubben Green Devils pris som Årets Fans.

Därtill röstade supportrar fram Joe Cannata till Årets Räddning.

BILDEN

SÄSONGENS...

... kust till kust

... konstmål

... drömcomeback

... mest otacksamma jobb

Ja, det får gå till keepern Mattias Pettersson som satt fast bakom Joe Cannata hela vintern. Han fick bara fyra starter mellan mitten av november och mitten av januari, två månader alltså, och noterade fyra vinster och tre nollor - men hade ingen chans att erövra förstaspaden ändå.

... målgenombrott

Alexander Wiklund gjorde sex mål ifjol och hade gjort tretton mål som bäst i HockeyAllsvenskan... i år slog han till med hela 20 mål. Snacka om islossning. Han var bland annat spishet kring nyår där det blev sex mål på fyra matcher.

... hejdå

Tränaren Joakim Fagervall meddelade tidigt att han inte skulle träna Björklöven kommande säsong. Klubben gick ut med det för att slippa spekulationer och diskussioner om Fagervalls framtid.

... mest otroliga historia

... bästa direktskott

Olle Liss. Behöver det motiveras? Stod och dunkade in mål på löpande band i powerplay efter att ha anslutit till laget i december.

TIPPNINGEN INFÖR SÄSONGEN

Mike Helber, C More: 3

Harald Lückner, C More: 4

Supportarna, HockeyAllsvenskan: 3
(samlades in via hemsida och sociala medier innan säsongsstart)