Bengtsson: "Sköt 100 puckar varje dag"
Publicerad: 2018-03-06
Christopher Bengtsson har fått ett dundergenombrott i Södertälje och HockeyAllsvenskan den här säsongen - och framgången tackar han bland annat en skottramp hemma i Huddinge för.

Christopher Bengtsson har fått vänta ett tag men i år har det stora offensiva genombrottet på seniornivå äntligen kommit.

24-åringen har dunkat in 19 mål och noterat 39 poäng på 48 matcher i Södertälje och ligger sjua i HockeyAllsvenskans poängliga inför sista omgången.

– Det har känts bra i år. Jag har producerat hela säsongen och hållit en jämn nivå, säger Christopher Bengtsson.

– Jag har alltid känt och vetat att jag kan vara en offensiv spelare på den här nivån, men av olika anledningar så har det inte lossnat innan. Jag har inte lyckats producera på seniornivå. Det känns väldigt bra att ha fått ett lyft i år och en stor del i det är att jag fått spela med bra spelare och att självförtroendet har vuxit.

Genombrottet har alltså låtit vänta på sig och vägen till lyftet i år har inte varit spikrak.

Forwarden vräkte in poäng som junior i MODO, men lyckades inte spela till sig någon offensiv roll när han fick chansen i SHL.

Han försvann sedan en säsong till finska KalPa innan han kom tillbaka till Sverige och ifjol spelade han i Tingsryd där det blev en solid, men skadedrabbad, vinter.

– Att det inte lyft för mig på seniornivå innan har en del med rollen att göra. Som junior spelade jag i första- och andrakedjan, men när man kommer upp i SHL som jag gjorde med MODO är det tufft att få samma roll och då är det också svårt att producera, och sedan har jag inte riktigt fått lyftet förrän i år, säger han.

– Under resan jag gjort de senaste åren har jag dock vuxit som människa och blivit mer erfaren. Jag går in med en helt annan känsla till match idag än jag gjorde för tre, fyra år sedan.

Hur menar du då?
– Jag har en annan tro på mig själv, jag vet vad som krävs för att prestera och jag är lugn på ett annat sätt.

Varför blev det ett år i Finland?
– Min agent sa att det kommit upp ett alternativ där och efter att ha pratat om det så kom vi överrens om att testa det. Det var ett bra äventyr och inget som jag ångrar. Jag lärde mig enormt mycket av den säsongen och fick spela i en bra liga. Jag var ordinarie hela den vintern även om det inte blev så många poäng.

Du valde att återvända till Sverige efter ett år?
– Jag kände att jag ville hem till Sverige igen för att utveckla offensiven och bli den offensiva spelare jag kan och ska vara. Därför blev det Tingsryd.

{!B}

Christopher Bengtsson var på väg mot ett genombrott ifjol, men en skada satte stopp för framfarten.

– Jag skadade handen och missade 20 matcher. Det var nästan halva säsongen. Det var en helt okej säsong, men skadan förstörde en hel del och Tingsryds spel kanske inte passade mig helt heller, hockeyn där var lite för defensivt inriktad. Jag kände ändå att det var på väg att lossna, att jag var på väg mot ett poängmässigt genombrott redan då, men skadan kom olägligt. Det var surt men så är det i ishockey, man får bara kämpa vidare, säger han.

– Inför den här säsongen kände jag att jag ville spela en mer fartfylld och offensiv hockey. Jag hade en stor roll redan ifjol i Tingsryd, men i år i Södertälje känner jag att jag tagit ett kliv till, spelar med hög fart och har självförtroende när jag utmanar motståndare.

Hösten i Södertälje började trevande som för hela laget, men i och med tränarbytet där Ulf Lundberg kom i båset så lossnade det för laget - och Bengtsson.

– Det blev en nytändning när han (Lundberg) kom in.

Kedjan med Christopher Bengtsson, Fredric Weigel och Thomas Valkvä-Olsen, som sattes ihop av Ulf Lundberg en tid efter att han kommit in i klubben, har varit en av HockeyAllsvenskans hetaste enheter den här säsongen.

– Vi hittade snabbt kemi och kompletterar varandra bra. Thomas är en skicklig snajper och "Wagge" en enormt duktig playmaker, sedan får jag jobba med min fart för att skapa ytor. Det har varit kul att spela tillsammans.


Christopher Bengtsson har matat in puckar under säsongen.

Att målskyttet lossnat är dock ingen tillfällighet.

– Varje dag i somras så sköt jag hundra puckar, det har gett resultat, säger Bengtsson.

Det blir många puckar…?
– Ja, verkligen. Jag har inte ändrat så mycket annat i min träning, lite mer explosiv träning kanske, men framförallt har jag nött skottet. Jag har en skottramp hemma i Huddinge och där jag har spenderat väldigt mycket tid.

Har du tagit in tips och insperation från andra för att utveckla skottet också?
– Egentligen inte, i somras stod jag mest och nöttte själv. Under säsongen så har Ulf Lundberg hjälpt mig lite, han är väldigt smart när det gäller skotteknik och att skjuta ur olika vinklar. Man får inte alltid pucken där man vill ha den så det gäller att kunna skjuta fort och oannonserat oavsett läge, och där har jag fått en del tips på hur jag ska göra.

Du är ju snabb på skridskorna också, har du en egen åkbana där hemma i Huddinge också?
– Nej, haha, det har jag inte. Under de unga åren i Huddinge tränade jag mycket skridskoteknik så det kommer väl därifrån. Jag har försökt utveckla skridskoåkningen hela tiden och det är något som jag lägger mer mycket tid på.

Genombrott, målkung och nyckelspelare i SSK, men Christopher Bengtsson svävar inte iväg för det utan står stadigt med fötterna på jorden.

Någon press att leverera, eller oro över att hamna i en måltorka, känner han inte heller.

– Tidigare i karriären var jag en grubblare och tänkte väldigt mycket när jag inte gjort poäng på ett tag. Senaste åren så har jag inte tänkt så mycket alls, jag vet att så länge jag skapar lägen så kommer utdelningen till slut. Ärligt talat så har jag haft så många lägen i år att jag borde ha gjort ännu fler mål.

Grubblar över framtiden gör han inte heller, trots att SHL-klubbar börjat visa intresse för honom efter säsongens mål- och poängsuccé.

– Det finns bara ett sätt att tackla sådant snack på och det är att fokusera på nuet. Jag är glad att det finns intresse och det ger självförtroende eftersom man vet att man gjort något bra, men man måste ha fokus på det man gör här och nu. Allt annat får man ta efter säsongen.

{!C}

Här och nu är förberedelser inför den sista omgången i HockeyAllsvenskan.

En omgång som kan bli en rysare.

Södertälje är nia i tabellen på samma poäng som åttan MODO och tian Vita Hästen - och bara ett av lagen kan nå Slutspelsserien.

– Det ska bli väldigt skoj att spela och vi kommer göra allt för att vinna vår match och sedan får vi hoppas att andra resultat går vår väg, säger Bengtsson.

Hyfsat revanschsuget efter 2-8-förlusten mot Almtuna?
– Ja, det var ett rejält bottennapp. Vi har varit missnöjda med de två senaste matcherna, nu ska vi göra allt för att avsluta på ett bra sätt.

Vad blir viktigast i avslutningen?
– A och o är att vi måste våga vinna, vi får inte vara rädda för att förlora.

Jonas Gustavsson