Miketinac: "Tänker inte så mycket på det"
Publicerad: 2020-12-03
Kalle Miketinac är på gång poängmässigt och nu berättar han om förväntningarna, prestationen, poängen, positionsbytet, stjärnkedjan och säsongsstarten för Kristianstad.

Inför säsongen pekade många på Kristianstads Kalle Miketinac och spådde att han skulle få ett stort genombrott den här säsongen.

Om det skapade press?

Nja…

– Det är inget som jag lagt någon stor vikt vid. Klart jag ser när någon skriver eller säger något, men jag tänker inte så mycket på det, säger Kalle Miketinac.

Men kul att folk tror på dig?
– Absolut, visst är det så.

21-åringen har länge varit stämplad som en stor talang, men skador har hackat upp karriären så här långt. Det senaste året har Miketinac dock fått vara skadefri.

Det hade stor del i att han spåddes explodera i höst.

– Kroppen känns väldigt bra och det har det gjort det senaste året. Sedan jag kom tillbaka efter senaste skadan efter jul ifjol så har jag kunnat träna på. Inget har stört mig sedan dess, vilket är kul, säger han.

– Det är klart det varit tufft med alla skador genom åren. Det tar mentalt att tvingas köra mycket rehab.

Miketinac har varit en av Kristianstads offensiva nyckelspelare under hösten och snittar ungefär en halv poäng per match (har gjort sju poäng på sexton matcher) vilket är i paritet med fjolåret (21 poäng på 41 matcher).

– Vad ska jag säga om egna prestationen? Det är klart att jag vill bidra med mer och producera fler poäng, speciellt med tanke på att vi inte vinner så många matcher. I det stora hela så har spelet varit ganska bra, men jag har absolut inte fått ut min maxpotential. Jag känner att jag inte levererat på den nivån jag skulle kunna, det finns mer att ge, säger han.

Frustrerande?
– Det är klart att det är det. Jag är ganska lättsam som person, jag gräver inte ner mig utan lever dag för dag och tar det som det kommer, men det blir frustrerande när jag känner att både jag och laget har något bra på gång men där det sista lilla inte vill stämma.

{!B}

Nu kanske det ändå är på väg att släppa. Efter två poäng på tio matcher så har Miketinac levererat fem poäng på sex matcher (tre mål, två assist).

– Jag hoppas det. Det har känts som en tidsfråga ett tag eftersom både jag och laget lyft på sistone. Hoppas det släpper ordentligt nu.

Miketinac gör också viktiga poäng. Kristianstad har tagit tre trepoängare i höst och i samtliga de tre matcherna så har centern gjort mål.

– Det går ut på att hjälpa laget till vinster, säger han.

En av anledningarna till poängmässiga lossningen senaste tiden kan vara att Miketinac nu spelar på sin naturliga position som center. Stundtals under hösten har han matchats som forward.

– Jag är en center i grund och botten och jag tycker själv att jag är bäst där. Jag har fått spela lite vinge i år och har inget emot det, det är intressant att testa och jag gör det som Mikael Gath (tränare) tycker är bäst för laget.

Var det ovant att spela vinge?
– Det är ett helt annat spel. Det blir mindre puck och pressen att vara spetsig i offensiven ökar. Som center kan man ligga och läsa av spelet lite, men som vinge är det mer fart och utmana som gäller. Jag känner mig mer trygg som center, det är mer naturligt för mig.

Under hösten satte KIK ihop en riktig toppkedja med enbart centrar: Dennis Svensson, Joel Kellman, Kalle Miketinac.

– Vi hittade varandra bra och skapade en hel del chanser. Vi gjorde några mål, men hade önskat producera mer.

{!C}

Just det där med målskyttet har varit en akilleshäl för Kristianstad under hösten och det har stor del i att laget just nu är sist i tabellen.

– Vi har saknat målskyttet. I början släppte vi in en hel del mål också, men där tycker jag vi blivit bättre. Defensiven är starkare. Men offensiven måste vi fortfarande skruva till, säger Miketinac.

– Resultatmässigt har vi haft en tuff höst. Vi vill framåt och jobbar hårt, men har inte riktigt fått utdelning. Det har varit en motig start, men vi jobbar för att det ska vända och det har känts bättre i de senaste matcherna.

Ni känns på gång…?
– Det tycker jag absolut. Vi har en grupp där alla krigar, har bra träningar och många stunder i matcherna spelar vi bra. Vi har pratat mycket om vad som måste bli bättre, och mycket har också blivit bättre.

Kristianstad tvingades nyligen till ett längre uppehåll på grund av smittspridning i truppen.

Ett speciellt uppehåll så klart.

– Som för alla andra så är det väldigt konstigt. Vi fick träna på egen hand och utomhus så långt det gick. Det är man inte van att göra mitt under säsongen. Jag tycker vi skötte det bra och har kommit tillbaka hungriga, men det var en ny upplevelse att ha ett sådant uppehåll. Hela säsongen och hela livet är konstigt just nu, så är det för alla med tanke på hur världen ser ut, och det är bara att köpa det. Sedan saknar vi våra fans på matcherna, men det gör ju alla.

Jonas Gustavsson