Power Ranking: "Nära rekordnotering"
Publicerad: 2020-12-08
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

1 Timrå

Tretton raka segrar. Det är en otroligt svit och bara en vinst kvar för att tangera det allsvenska rekordet på fjorton raka vinster (inklusive övertid). Den gångna veckan vann Timrå med 8-4 mot Väsby och 4-0 mot Mora. Solida både defensivt och offensivt - vilket man varit länge nu. Många är heta, inte minst rutinerade centern Morten Madsen som gjort mål i fyra raka matcher.

2 Södertälje

Har fått se både sin segersvit (sex raka segrar) och sin poängsvit (nio raka matcher med poäng) ta slut, men ser ändå stabila ut. Första nollpoängaren på länge var den tajta 1-2-torsken mot Västervik i helgen, så det är små marginaler. Studsade upp direkt dagen efter med att vinna returmötet mot Västervik med 4-3 efter övertid. Noterbart är att segerraden tog slut i samband med att Lukas Vejdemo lämnade laget, hur mycket betydde centern för laget? Återstår att se.

3 Björklöven

Har poäng i tre raka matcher, men det är små marginaler. Efter 3-0-segern mot Tingsryd så har laget strafförlorat mot Kristianstad och övertidsvunnit mot Almtuna. Offensiven hackar en del, egentligen är det bara kedjan med Justin Crandall, Tyler Vesel, Alex Hutchings som levererar match ut och match in. Hans Wallson & Co måste få igång fler pjäser. Kevin Poulin uppges snart vara redo för comeback i buren, givetvis ett välkommet besked.

4 Karlskoga (+4)

Känslan har ett tag varit att Karlskoga fått dåligt betalt för sitt spel, men nu har betalningen börjat komma. Värmlänningarna har fyra raka vinster, och det trots att man brottas med en hel del skadeproblematik och frånvaro, där inte minst viktiga kuggar som Victor Berglind och Gustaf Thorell saknas. Det är givetvis ett styrkebesked att leverera utan viktiga pusselbitar. Det finns också fint sparkapital i Tor Immo som gått mållös i sex raka matcher.

5 Västervik (+1)

Okej, en enda trepoängare på de tio senaste matcherna som var en tajt 2-1-vinst mot Södertälje kanske inte imponerar i resultatraden, men faktum är att Västervik har poäng i sju av de där tio matcherna. Smålänningarna hittar vägar att plocka poäng i nästan alla matcher, med andra ord. Brottas med tung frånvaro på Victor Öhman, men gör det ändå bra. Gerry Fitzgerald - sex poäng på sex matcher - är het just nu.

6 Västerås (+6)

För två veckor sedan kändes det som att det mesta gått i baklås för Västerås, men den senaste veckan indikerade något helt annat. 5-1 mot Mora och 4-1 mot MODO i två tydliga segrar. Det går snabbt i ishockey, helt klart. Västerås får göra fler bra matcher för att klättra mer, men att defensiven är skarpare och Emil Kruse stekhet skapar goda förutsättningar inför fortsättningen. Dock tung långtidsfrånvaro på Viktor Hertzberg och Isac Skedung… när kommer den där nya centern som det ryktas om?

7 MODO

Efter tre raka segrar - där man bland annat satte stopp för formstarka Södertäljes segersvit - så kom en 1-4-smäll mot Västerås i veckan. Det är dock tydligt att MODO lyckats implementera en tydligare spelidé under Pär Styfs ledning, det finns en starkare plattform att stå på, vilket talar för laget på sikt. Det finns också gott om sparkapital i offensiven, inte minst från en skarpskytt som Filip Sveningsson som nu gått mållös i åtta matcher.

8 Almtuna (+2)

Den där dippen som kändes på gång har suddats bort för laget har tagit åtta av tolv poäng på de fyra senaste matcherna, där man har två segrar och två förluster först efter övertid eller straffar. Har verkligen fått igång offensiven och har två kedjor som gör kontinerligt med poäng just nu: Tobias Liljendahl, Emil Berglund, Tim Söderlund (17 poäng på sex senaste) samt Jesper Norbäck, Hampus Harlestam, Martin Mellberg (16 poäng på sex senaste).

9 Tingsryd (-4)

Taif har för första gången den här säsongen förlorat tre matcher i följd. I just de tre matcherna har man saknat toppcentern David Gustafsson - hade mål i fyra raka matcher innan han blev skadad - och det trubbar av offensiven och urholkar den så vassa toppkedjan rejält. Gustafsson är en spelare som gör skillnad, och han saknas så klart. Laget har bara gjort tre mål på de tre senaste matcherna, så skulle behöva få igång fler pjäser än bara topptrion.

10 Vita Hästen (-1)

Sedan poängkungen Marcus Sörensen lämnade klubben så har Vita Hästen bara vunnit en av sex matcher. Det är klart att snabbskrinnaren saknas, men Vita Hästen har ett vasst lag ändå - och nu börjar det bli dags att visa det. Måste täta defensiven och skärpa offensiven. Spelare som David Åslin och Filip Cruseman, noll mål senaste sex matcherna, behöver hitta målmaskorna, inte minst. Plockat in rutinerade Christian Engstrand i målet, ger han den stabilitet som laget letar efter?

11 Mora (-7)

Rasar på listan - men har inte imponerat efter återstarten från det långa covid-19-uppehållet. Dalalaget, som var otroligt stabila under oktober och inledningen av november har åkt på tre raka smällar med totala målskillnaden 3-17. Den gångna veckan, efter återstarten, blev det 1-5 mot Västerås och 0-4 mot Timrå. Att ha ett så långt uppehåll som laget hade är givetvis inte optimalt, och kan ha del i svackan. Klart är i alla fall att spelet måste skruvas till både framåt och bakåt.

12 Väsby (+1)

Inget snack om att Väsby växlat upp undan för undan under hösten, både i takt med att spelarna vuxit i den allsvenska kostymen (kolla Christian Holmblad!) och att truppen spetsats med vassa tillskott (Tobias Lindberg och Colin Smith har bidragit med mycket i de senaste matcherna). Två segrar på de tre senaste matcherna (mot Tingsryd och Björklöven), där plumpen kom mot just nu "omöjliga" Timrå. Väsby är helt klart på uppgång.

13 AIK (-2)

Har inte haft det lätt senaste tiden med ett extremt upphackat schema. Sett spelmässigt bättre ut efter det långa covid-19-uppehållet och vunnit två av fyra matcher sedan dess, där förlusterna kommit mot svåra Timrå och Karlskoga. Känslan är alltjämt att AIK är på uppgång. Noterbart: fyndmålvakten Claes Endre fortsätter att imponera i buren (var bra igen i senaste segern mot Tingsryd).

14 Kristianstad

Drabbats av en ny covid-19-våg så tvingas till ett nytt uppehåll (spelade inga matcher mellan 11 och 25 november förra gången), vilket så klart inte är optimalt. Haft en tuff säsong men vunnit två av de tre senaste matcherna (4-2 mot Almtuna och 2-1 efter straffar mot Björklöven), och kändes på gång - så vilan kommer olägligt. JVM-aktuelle Calle Clang har tagit över förstaspaden - tre raka starter - och varit riktigt bra senaste tiden.

Jonas Gustavsson