Panelen: "Det ser mycket lovande ut"

15 juni 2021 11:30

Tre experter ger sin syn på Björklövens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com
Andreas Hanson, kommentator C More och Sportsground

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Alexander Nilsson: Stark måste jag säga. De kom igång sent på grund av den uppskjutna finalserien men rivstartade kort senra med att presentera Claes Endre som ska bli intressant att följa under hans andra år i ligan. Därefter har det trillat in många tunga värvningar och kontraktsförlängningar. Francis Perron har en offensiv uppsida av högsta kvalitet i serien och kommer troligen vara ännu bättre än förra säsongen när han nu får vara med från start. Det ser mycket lovande ut för Umeålaget inför den kommande säsongen, även om det saknas ett par pjäser i lagbygget i nuläget.

John Wikberg: Per Kenttä har gjort det bra hittills. Det är uppenbart att Björklöven kommer få ihop ett lag som - återigen - utmanar de bästa i HockeyAllsvenskan och besitter SHL-potential. Förluster i stil med Tyler Vesel och Pontus Andreasson svider visserligen, men det har värvats riktigt bra och truppen är dessutom inte spikad för stunden ännu. Jag vill i första hand lyfta fram nyförvärv som Mattias Nörstebö (en av HockeyAllsvenskans främsta tvåvägsbackar) och Christopher Bengtsson (en klassforward på den här nivån).

Andreas Hanson: Efter två års besvikelser är det tydligt att Löven växlar upp ännu en gång för att ta sig till SHL. Just nu är HV71 mina favoriter i serien, men Löven vill helt klart ge dem en match. Man har tappat ett antal starka kort men också fyllt på med intressanta namn. Om truppen är bättre på papperet nu? Svårt att säga, men tillräckligt bra för att utmana i toppen. Löven kommer ha ett starkt lag med både spets och bredd.

Vad är styrkan i lagbygget?

Alexander Nilsson: Just nu är det helt klart backsidan som sticker ut i positiv bemärkelse. Den var stark redan förra säsongen, och årets uppsättning pjäser på blålinjen ser inte ut att bli sämre. Mattias Nörstebö tog steg i Mora när han väl kunde spela förra säsongen, Julius Bergman är en solid pjäs i båda riktningarna som fick rejält med förtroende i finska ligan och Veeti Vainio har potential att bli en av ligans bästa backar, även han en tvåvägsback. Det kommer inte bli backsidan som fäller Björklöven i vinter.

John Wikberg: Björklöven har en gedigen mix av olika spelartyper. En härlig blandning av offensiv spets och defensiva kvaliteter, kryddat med mycket karaktär. Det faktum att det även finns ett antal högerskyttar är ett plus, om än ett litet sådant.

Andreas Hanson: Löven kommer ha ett lag som kan fortsätta spela den pucksäkra hockey man stått för under Per Kenttäs ledning. Backsidan och centersidan är mycket viktig och kan man potentiellt ha Daniel Rahimi-Mattias Nörstebö som ett tredje backpar så har man det rätt bra förspänt i den lagdelen. Tappet av centern Tyler Vesel är tungt, han var lagets poängkung och en av de bästa spelarna, men jag är mycket spänd på att se vad Gerry Fitzgerald kan göra. Axel Ottosson och Fredric Andersson är stabila, trygga spelare och en center till ska väl in.

Vad är svagheten i lagbygget?

Alexander Nilsson: Just nu är det väl ändå den offensiva spetsen och bredden, som var en starkt bidragande orsak till framgångarna förra säsongen. Ettan, trean, fyran, femman, sjuan och nian från interna poängligan, totalt 211 poäng, har antingen lämnat laget eller står utan kontrakt i nuläget. Det kliver alltid fram spelare som får genombrott, men i nuläget saknas namn som Olle Liss, Justin Crandall, Pontus Andreasson och Alexander Deilert. Så svaret på frågan får bli offensiv bredd.

John Wikberg: Björklöven behöver höja lägstanivån på målvaktssidan i jämförelse med den gångna säsongen. Claes Endre är en riktig prestigevärvning som förmodligen skulle kunna göra bra ifrån sig på SHL-nivå. Det är inget snack om att västerbottningarna har spetsen på målvaktsfronten, men det behövs någon som kan utmana på allvar för att få en bättre konkurrenssituation i jämförelse med i fjol. Det blir viktigt under en lång och tuff säsong.

Andreas Hanson: Det finns inte några stora svagheter här. Målvaktssidan ska kompletteras med ett namn till - Claes Endre hade en fin säsong i AIK, och det går väl att sätta frågetecken för om det var en engångsföreteelse, eller om han kan ta ytterligare ett kliv i utvecklingen. Målvaktssidan var rörig för Löven ifjol, och här hoppas man förstås på lite mer lugn och ro som när man hade Joe Cannata.

Vad mer måste in?

Alexander Nilsson: Tyler Vesels tänke ersättare plockades ju in i form av Gerry Fitzgerald nu i fredags, så förstecenterpositionen är fylld i och med den värvningen. Med den frågan ur världen så ligger nog fokus på mer offensiv spets för Per Kenttä. Ett par ytterforwards till för de två främsta kedjorna är ett måste nu, men om agerandet under silly season hittills är något att gå utefter så har sportchefen en plan.

John Wikberg: En målvakt som kan komplettera Claes Endre, minst en back av god klass och 1-2 forwards som kan göra det lilla extra.

Andreas Hanson: En målvakt och en center, först och främst. Det blir intressant att se vilken nivå de spelarna kommer hålla. Sen verkar det som att en eller två ytterforwards också är aktuella. Olle Liss och Justin Crandall tycks fortfarande vara aktuella, och kan Löven landa toppspelare på alla dessa tre-fyra luckorna, så blir Löven riktigt riktigt vassa. Då kommer de vara min huvudutmanare till stjärnspäckade och storsatsande HV71 när säsongen börjar.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Alexander Nilsson: Räknas Olle Liss som en värvning, för i sådana fall säger jag Olle Liss. Om det inte räknas så vore Maksim Matushkin ett drömnamn, en back som kan styra ett powerplay med bravur, dessutom med förflutet i klubben.

John Wikberg: Lucas Wallmark! Skämt åsido. Wallmark har det förvisso tufft i NHL-sammanhang, men det känns inte realistiskt att han ska återvända redan i år. Wallmark kan dock mycket väl återvända på lång sikt. Johan Harju är ett mer realistiskt namn kortsiktigt. En rutinerad pjäs med väldigt bra offensiva skills - inte minst med tanke på det vassa skottet - som var framträdande i Modo så sent som den gångna säsongen. Harju har bevisat att han alltjämt håller tämligen hög allsvensk klass.

Andreas Hanson: Svårt att peka ut någon särskild som är realistisk och även kontraktslös. Drömma om NHL-spelare kan man ju alltid göra. Men om Kenttä lyckas förlänga med Olle Liss är det bra nog för ett allsvenskt lag. Även om en riktigt bra center av Oscar Steen-klass hade varit ännu bättre.

» Transfercentralen 2021