Blixt: "Vill förtjäna stora minuter"

26 juni 2022 09:30

Hugo Blixt berättar om valet av Almtuna, att bli värvad av "förebilden", åren i Nordamerika, poängproduktionen, spelstilen och förväntningarna.


Efter fem säsonger i Nordamerika, där han spenderat de fyra senaste åren på college, så återvänder Hugo Blixt till Sverige.

Backen har kritat på för Almtuna.

Han är dessutom rekryterad av en tidigare förebild i form av sportchefen Tony Mårtensson...

– Tony var i Linköping när jag var i klubben. Han är en kultspelare i LHC, en av de bästa som någonsin spelat där, det var enormt kul att se honom och Mattias Weinhandl på den tiden. Det är klart man såg upp till honom och så klart speciellt att han är med och tar mig till Almtuna nu, säger Hugo Blixt.

– Almtuna känns som ett bra val för mig. Jag har snackat med Tony och Robert Kimby och det känns som det finns bra möjligheter för mig att ta en stor roll.

Var det aktuellt att stanna i Nordamerika?
– Nja, det finns ju både ECHL och AHL och tanken slog väl mig, men till slut kändes det ändå rätt att flytta hem. Jag har kommit upp i åren lite nu och jag vill hem och ge mig själv chansen att se vad jag kan uträtta på de större rinkarna. Jag ser verkligen fram emot den utmaningen.

24-åringen spelade juniorhockey i Linköping och Västerås innan han lämnade för spel i Nordamerika sommaren 2017. Via ett år i juniorligan USHL spelade han till sig en plats på college och gjorde två år vardera på Boston University och Colorado College.

– Jag ville ha en utbildning att falla tillbaka på och därför valde jag vägen via college som ger både hockey och utbildning. Det var en riktigt bra erfarenhet. Det är många bra spelare där borta, säger han.

"VUXIT TILL MIG"

Du lirade juniorhockey i Västerås innan du stack över, stod du över någon chans i A-laget för att kunna gå på college?
– Nej, jag spelade bara ett år i J20 och hade ett år kvar som junior när jag stack också. Jag hade ingen förfrågan från A-laget, det var inte på tal då, så beslutet att dra till Nordamerika var ganska enkelt.

Vad har hänt med dig som hockeyspelare i Nordamerika?
– Mycket. Jag har vuxit till mig och framförallt mognat som både spelare och människa. Jag har utvecklat alla delar av spelet. Blivit lite snabbare, lite hårdare, tar lite snabbare beslut. Framförallt har jag tagit kliv i det defensiva spelet och i närkampsspelet.

De senaste åren har många spelare, både svenska och utländska, kommit till HockeyAllsvenskan efter att ha gått på college.

Vissa har lyckats bra, vissa har inte lyckats alls.

– Det är nog ett stort kliv att ta från collegehockeyn till seniorhockeyn, sedan skiljer det en hel del mellan divisionerna inom collegehockeyn. HockeyAllsvenskan är en bra liga, det vet jag om, men det känns som rätt steg i min utveckling. Jag har sett en hel del matcher och har kompisar som spelat i ligan, så jag vet ungefär vad jag ska förvänta mig.

Det blev inte speciellt många poäng i Nordamerika, fem poäng på 100 collegematcher, och offensiven är något som Hugo Blixt hoppas kan blomma ut när han nu kommer hem till Sverige igen.

– Det blev inte många poäng men jag förbättrade min defensiv i Nordamerika. I höst vill jag bygga vidare på offensiven, den delen kom inte riktigt fram på college. Kommande säsong känns som en lite nystart när det kommer till just de delarna, jag börjar om lite och ska försöka få ut mer framåt.

SIKTAR PÅ STOR ROLL

Är du en tvåvägsback?
– Jag skulle säga att jag är en skridskostark tvåvägsback som gillar att spela fysiskt men även följa med upp i anfallen.

Hugo Blixt har höga förväntningar på hösten.

– Jag vill komma in och ta för mig från start. Jag vill förtjäna stora minuter, spela mitt spel, ta stort ansvar och gärna spela i både powerplay och boxplay.

Du siktar högt?
– Jag tycker alla ska ha högt ställda mål, alla borde ju vilja spela så mycket som möjligt. Sedan gäller det att förtjäna sin istid och det är upp till tränarna att sätta roller. Mitt mål är i alla fall att ta en stor roll i både offensiven och defensiven.

Även Almtuna har iscensatt en satsning inför framtiden för att blir ett topplag i HockeyAllsvenskan.

En resa som Hugo Blixt vill vara med på.

– Det är en spännande tid i Almtuna just nu. Det är ett rejält omtag på hela organisationen, en tyngre och äldre spelartrupp, och jag ser oerhört positivt på det lag vi kommer ställa på isen i höst. Jag hoppas att både jag och Almtuna lyfter.

» Transfercentralen 2022