Carlsson: "Vi måste skapa en bra harmoni"
Publicerad: 2018-08-30
#14lag14analyser: Leksand har fått behålla stommen från ifjol och kryddat med ett gäng starka nyförvärv. Leif Carlsson är nöjd med lagbygget - och strukturen på gruppen.

I våras föll Leksand för andra året i rad mot Mora i Direktkvalet till SHL.

Första förlusten innebar att man ramlade ur SHL, senaste fölusten att man får stanna kvar i HockeyAllsvenskan.

Nu laddar klubben om igen för att försöka ta sig upp i högsta serien.

– Jag tycker att det ska bli en intessant säsong och det är många lag som gjort en satsning för att vara med i toppen, och det är där vi vill vara också. Leksand har varit ett topplag i många år och det finns ingen anledning att sänka den målsättningen, säger tränaren Leif Carlsson.

Leif Carlsson tog över som tränare tillsammans med Jens Nielsen under säsongen ifjol och lyfte laget från en plats som nästjumbo till en slutlig andraplats i tabellen.

– Vi ändrade en hel del när jag kom in och vi fick framgång med det. Nu får vi jobba med laget från start. Förra vintern fanns ingen tid att nöta in saker, nu kan vi träna in vårt sätt att spela. Vi har kvar mycket från ifjol men också en hel del nya saker.

Den sista meningen kan också appliceras på truppbygget: mycket från ifjol är kvar men det det finns också nya inslag.

Tretton spelare är kvar, tre juniorer har lyfts upp och nio nya spelare har tillkommit.

Bland nyförvärven märks SHL-spelarna Daniel Gunnarsson, Mattias Karlsson och Linus Persson, HockeyAllsvenskans skyttekung Tor Immo, skarpskytten Thomas Valkvä-Olsen och passningsstarke centern David Rundqvist.

– Att vi fått behålla många känns väldigt bra, det var ett mål vi hade när vi började sätta det här laget. Det fanns väl några som försvann som vi ville behålla, men vi har fått in bra spelare också. Bland annat spelare som Daniel Gunnarsson och Linus Persson som jag tränat innan. Det blir få nya ansikten för mig och vi har kvar många erfarna leksingar, det känns bra.

Spelarna ni plockat in är svenska spelare som levererat i SHL eller HockeyAllsvenskan, inga chansvärvningar?
– Nej, det är det inte, men framförallt är många av killarna vi plockat in i rätt ålder. De har inte stagnerat i sin utveckling utan det är unga spelare på väg framåt. Spelare som David Rundqvist, Tor Immo och Tomas Valkvä-Olsen vill ta nya kliv. De gör oss bredare och bättre som lag.

Konkurrensen i truppen är stor.

Leksand har också lyft upp ett gäng juniorer som knackar på dörren och som kommer pusha rejält för istid.

– En hockeyspelare vill alltid spela hur mycket som helst: 25 minuter, powerplay, boxplay. Vi vill vara ett lag som tål konkurrens och som tål skador som det blir under en säsong. Vi är bredare än ifjol och kommer tåla frånvaro på ett annat sätt. Sedan är det alltid en utmaning att få ihop allt. Det finns alltid någon som vill spela lite till men ibland kanske man som spelare få bita sig i läppen och se att laget blir bra av att alla accepterar sin roll.

Det är många talanger som pushar på också?
– Det är jättebra. De kommer att flåsa i nacken. Sedan finns det inget som är skrivet i sten att de etablerade ska spela bara för att de är med, de måste vara där och gnugga varje dag för att hålla sin plats. Jag är övertygad om att de yngre kommer att spela många matcher för oss.

Vad blir Leksands stora nyckel till framgång?
– Framförallt att vi blir ett lag. Det får inte smyga sig in någon avundsjuka eller missnöje, utan vi måste skapa en bra harmoni. Vi har kvaliteten och verktygen, nu gäller det att arbeta med kommunikationen och ge en bra förklaring till spelare som får spela lite mindre. Alla måste göra sitt för att gruppen ska må bra.

Så var det säsongsstarterna.

För tre år sedan låg Leksand sist efter halva serien, men gick till slut upp i SHL.

Ifjol låg man näst sist en bra bit in på hösten, men blev till slut tvåa.

Är en usel start ett framgångsrecept för Leksand?

– Nej, det är inget framgångsrecept överhuvudtaget. Vi kommer göra allt för att vara med i starten. Vi vill inte ha någon resa med kniven på strupen. Vi vill vara med i toppen direkt, vara bland de fyra bästa, säger Carlsson.

Kan det inte vara så att motgångarna i början senaste åren svetsat samman gruppen och sedan skapat framgången i slutet?
– Så kanske det kan vara, men samtidigt är framgång alltid bätte än motgång. Framgång föder framgång. Det kostar för mycket kraft att hamna efter, du hinner inte justera så mycket under en säsong, och då hamnar man i ett läge där man hela tiden måste träna för att vinna nästa match. Ska du vara med och slåss om en SHL-plats så behöver du får tid att träna på saker som behövs till slutskedet. Jag säger inte att vi måste vara etta eller tvåa, men att vara med där uppe ger en annan arbetsro och gör att man kan arbeta mer långsiktigt.

MÅLVAKTER

31 Jonas Arntzen
33 Axel Brage - NY från Örebro

BACKAR

4 Mattias Nilsson
5 Calle Själin
6 Axel Bergqvist - NY från Leksand J20
7 Lucas Nordsäter - NY från Färjestad
8 Filip Johansson
16 Daniel Gunnarsson - NY från Karlskrona
20 Mattias Karlsson - NY från Karlskrona
34 Ben O'Connor - NY från Sheffield

FORWARDS

9 Marcus Karlberg - NY från Leksand J20
10 Tor Immo - NY från Troja-Ljungby
11 Martin Karlsson
12 Wilde Bröms - NY från Leksand J20 (tryout)
13 Jon Knuts
14 Oskar Lang
15 Johan Porsberger
17 Jesper Ollas
19 Tobias Forsberg
21 Mattias Ritola
22 Erik Aterius
24 Thomas Valkvä-Olsen - NY från Södertälje
25 Linus Persson - NY från Färjestad
27 Anton Karlsson
29 David Rundqvist - NY från Troja-Ljungby

TRÄNARE

Leif Carlsson
Jens Nielsen

Jonas Gustavsson