Eriksson: "Trodde jag inte ens på själv"

21 februari 2021 10:00

Johan Eriksson är tillbaka i HockeyAllsvenskan och nu berättar han om målen i debuten, succésäsongen med Tingsryd, guppiga åren, mentala resan och Almtunas jakt på slutspel.


Behöver någon ett recept på en framgångsrik comeback i HockeyAllsvenskan?

Fråga Johan Eriksson.

Almtuna lånade in poängsprutan från Strömsbro i en match. Facit? Två kassar, inklusive ett övertidsavgörande mål, när Uppsala-laget 4-3-vann mot MODO.

Dagen efter skrev han på för resten av säsongen.

– Ja, det var en galen debut, det trodde jag inte ens på själv, säger Johan Eriksson.

– Extra speciellt att det var mot MODO också. Jag har spelat där innan, har polare i laget och pappa hejar på dem, så extra skönt att avgöra just den matchen.

Tanken från början var alltså att han bara skulle spela en match med Almtuna.

– Så var det. Jag satt på bussen hem från Nyköping när Björn Danielsson (sportchef Almtuna) ringde och frågade om jag ville vara med mot MODO. Jag tänkte att det kan jag väl.

Var du chockad över att han ringde?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag har snackat med honom innan och det där samtalet var bara väldigt kul att ta emot.

Tufft att gå in och spela en enda match i ett nytt lag... vad tänkte du?
– Jag tänkte inte alls egentligen. Jag ville bara in och lira och ha kul. Det är svårt att göra något annat i en enda match. Jag ville bara bidra med det jag kan.

Eriksson sköt 3-2 till Almtuna med fyra och en halv minut kvar att spela och såg ut att bli stor hjälte direkt. MODO kvitterade dock med ett par sekunder kvar.

På övertid klev Eriksson fram och sköt 4-3 - och blev alltså hjälte ändå.

– Det var riktigt trist med den där kvitteringen, men det blev ju bra till slut ändå.

Du fick stort förtroende direkt?
– Ja, det var kul. Jag fick verkligen chansen. Det sa Almtuna på förhand att jag skulle få, och så blev det också.

Övergången från Strömsbro till Almtuna löste sig förhållandevis smidigt.

– Det tycker jag, både med klubben och mitt jobb. Jag åkte hem till Gävle direkt efter matchen mot MODO, men sedan fick jag åka tillbaka igen.

HockeyAllsvenskan är inget nytt för Johan Eriksson.

Forwarden gjorde dundersuccé under sin debutsäsong i ligan 2016/17. Efter att ha lirat i HockeyEttan några år så fick han chansen i Tingsryd och dunkade in 22 mål och 39 poäng på 51 matcher. Den prestationen öppnade upp dörren till MODO där han skrev på ett tvåårsavtal 2017.

Sedan dess har det dock varit en guppig resa.

Tiden i MODO blev inte alls som tänkt och fjolårets inhopp i AIK på sju matcher fungerade inte alls. Däremellan har det blivit spel i Österrike och Frankrike, innan han landade hemma i Strömsbro till den här säsongen.

– Det har varit en speciell resa, medger Eriksson.

Du gjorde en grym debutsäsong i HockeyAllsvenskan, vad minns du från den?
– Jag blev riktigt förvånad när Tingsryd och dåvarande sportchefen Patric Larsson ringde och ville ha mig. Jag hade lirat i ettan och inte tänkt på HockeyAllsvenskan alls. Det var ren glädje varje dag att spela i Taif. Jag bara njöt. Mår man bra är det också lätt att prestera. Tingsryd och Sundquist trodde verkligen på mig.

Det öppnade dörren för MODO, men det var tyngre där?
– MODO är speciellt och ett lag som jag hejat lite på sedan jag var barn. När de ville ha mig så var det inget snack, det var en dröm som gick i uppfyllelse. Debutsäsongen var helt okej. Jag fick en bra start men hade det tyngre efter jul. Andra säsongen blev inget bra alls.

I år blev det Strömsbro... varför?
– Jag ville hem och landa lite. Jag hade gärna åkt tillbaka till Frankrike, det var en upplevelse att vara där, men så kom coronan. Då var det bäst att stanna på hemmaplan.

Med tanke på den guppiga resan och de misslyckade sejourerna i MODO och AIK kan man tänka att Johan Eriksson är riktigt sugen på att visa att han håller i HockeyAllsvenskan i år.

Men han tänker inte så.

– Nej, jag försöker inte bevisa något för någon annan, jag tycker bara det är kul att spela på den här nivån, säger han.

Att just ha kul och njuta av hockeylivet är något som Johan Eriksson börjat göra de senaste åren. Han har försökt sluta grubbla och sätta för stor press på sig själv.

– Jag sätter inga förväntningar alls på mig själv, jag ska bara ut och göra mitt bästa. Inget mer än så, säger han.

– För mig sätter sig saker lätt i huvudet. Som ung kunde jag grubbla länge över ett missat läge. Det har jag jobbat en del med. Jag försöker helt enkelt att inte tänka för mycket och jag har blivit bättre på det de senaste åren.

Du njuter mer nu?
– Det tycker jag. Det var nyttigt för mig att spela i Strömsbro i år också. Vi är ett kompisgäng och jag har haft jobb vid sidan om, då känner man att det finns ett liv utanför hockeyn också.

Då känner du ingen press inför slutspurten av ligan och att du spelar för ett nytt allsvenskt kontrakt?
– Jag tar varje match som den kommer och försöker njuta av den, inte mer än så.

Almtuna har just nu den tionde och sista slutspelsplatsen.

– Den platsen ska vi ha, det vore enormt roligt att spela lite slutspelsmatcher, säger Eriksson.

Vad ska du bidra med i slutspelsjakten?
– Jag är en producerande spelare så hoppas kunna göra lite mål och poäng, men framförallt ska jag njuta av att spela hockey.