Panelen: "Kärnan och stommen är kvar"

21 maj 2022 10:00

Tre experter ger sin syn på MoDos silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Per Hägglund, hockeyreporter Örnsköldsviks Allehanda
Peter Kempe, MoDo-poddare och redaktör för MoDo-sidan på svenskafans.com
Mattias Persson, hockeyreporter Örnsköldsviks Allehanda

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Per Hägglund: Ganska lugn och fin tills det blev officiellt att Sam Vigneault lämnar för HV71, ett oerhört tungt tapp. Det rördes om i grytan en del när Marcus Westfält ryktades till Färjestad, en uppgift som han själv dementerade kraftigt. August Berg tillför muskler och tävlingsmentalitet, Rihards Marenis kreativitet och smartness och Westfält är en spännande tvåvägscenter.

Peter Kempe: Det verkar som lagets spets kommer bli upplockad av lag på högre nivå (Vigneault klar ut, Woods och Bernhardt förmodligen nästa på tur), men det känns som man har gjort genomtänkta värvningar in. August Berg är förmodligen Hasas ersättare rakt av och vi har alla sett var Rihards Marenis är kapabel till med pucken. Dessutom har Marcus Westfält kommit in som lär vara tänkt som en uppgradering av Max Tjernströms roll. Jag tror inte Henrik Gradin är förvånad över att det finns intresse för lagets spetsspelare utan han har garanterat börjat titta efter ersättare redan. Jag tycker det är svårt att sätta betyg på silly när inte så mycket hänt, men det finns definitivt en röd tråd i lagbygget även i år! Jag har full tilltro till att MoDo kommer ställa ett starkt lag på banan nästa säsong

Mattias Persson: Tappet av Sam Vigneault är givetvis oerhört tungt, men också väldigt väntat. Modo har velat ha in grit och mer skicklighet och det tycker jag att de har fått i nyförvärven August Berg, Marcus Westfält och Rihards Marenis. Alla var tämligen överens om att Modo var lite väl för tunna i slutspelet och att bredda truppen bör vara sportchefen Henrik Gradins huvudfokus. Jag ger Modos silly season godkänt så här långt.

Vad är styrkan i lagbygget?

Per Hägglund: Man har många spelare kvar på pappret, fått in spännande spelare men i och med att man är längre ner i näringskedjan vet man aldrig vad som kan hända. Det spelar ingen roll hur många kontrakt sportchef Hinken skriver då de hockeyallsvenska spelarna är lovligt byte för SHL-lagen i princip hela sommaren.

Peter Kempe: Förhoppningsvis kontinuiteten, beroende då på hur många spelare till som kommer försvinna iväg innan sommaren är slut. Att spelarna som var med ifjol har blivit ett slutspel rikare i erfarenhet är också en styrka, precis som att man visat att man har starka karaktärer som inte förlorade två matcher i grundserien ifjol. Det känns också som backsidan kan bli riktigt bra kommande säsong!

Mattias Persson: Trots att det ser ut att bli en del tunga tapp så är kärnan och stommen från fjolåret fortfarande kvar, vilket får anses som väldigt positivt. Moralen var väldigt stark i det här gänget i år och kan man addera lite spets till det tror jag att Modo blir minst lika starka säsong.

Vad är svagheten i lagbygget?

Per Hägglund: Just nu är det målvaktssidan då Tex Williamsson kommer att missa en del av höstsäsongen. Modos stora bekymmer är hur man ska lösa det. Just nu utgår Modo från att Tex blir borta länge och då ska en förstemålvakt in, så har jag förstått det.

Peter Kempe: Just nu målvaktssidan. Jag hade stora frågetecken kring Tex Williamsson ifjol men fick svälja mina ord och be om ursäkt eftersom han gjorde en kanonsäsong. Nu kommer förmodligen Tex att missa inledningen av nästa säsong på grund av skada och man har "bara" Marcus Nygren på kontrakt i övrigt. Förvisso känns Nygren som en riktig framtidsmålvakt men han kanske skulle må bra av att bli utlånad igen, även om han lär spela en del i MoDo i inledningen. Jag har dock en känsla av att man senare under sommaren kommer ta in en mer beprövad målvakt för att säkra upp.

Mattias Persson: Svagheten är defintivit bredden, som jag var inne på lite tidigare. Bakom topplirarna finns inte särskilt mycket produktion att hämta och det var också det som gjorde Modo lidande i semifinalsserien mot Björklöven. Att bredda produktionen och hitta spelare som kan göra upp emot 30 poäng även i en tredjekedja är det jag skulle lagt fokus på om jag var sportchef.

Vad mer måste in?

Per Hägglund: En målvakt, en back och en forward och en center, det är vad sportchef "Hinken" säger.

Peter Kempe: Som jag sa nyss så bör det komma in en målvakt till (enligt mig själv ska tilläggas). Sedan kommer man leta en ny förstacenter och förmodligen en ytter att ersätta Riley Woods med, samt en ny back in för att ta Bernhardts roll. Annars är det inga riktiga måsten eftersom man har spelare underifrån som vill komma in och ta plats, men vill man vara ett topplag lär man behöva spetsa med nån topplirare till också.

Mattias Persson: En högklassig ersättare till Sam Vigneault, en back om David Bernhardt (placerats i Skellefteå) försvinner, samt två forwards och en förstemålvakt. Tex Williamsson ska opereras och man vet ännu inte hur länge han blir borta, så därav är det en väldigt stor fråga för Modo och "Hinken" just nu. Får de in allt detta står Modo sig väldigt väl nästa säsong.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Per Hägglund: Att hitta en Sam Vigneault 2.0.

Peter Kempe: Drömvärvningar finns det alltid, frågan är bara hur realistiska man är... En drömvärvning för mig vore att få in Emil Molin som förstacenter! Han är utan kontrakt, har lyckats bra i MoDo tidigare och har förmodligen lust att göra ett miljöombyte nu när han inte riktigt fått det att lossna i SHL. Han har haft en del skador som stoppat hans utveckling lite, men den familjära miljön i MoDo som varit ett topplag ifjol är två anledningar som gör att det känns som man kan tro på att den här övergången skulle kunna hända på riktigt.

Mattias Persson: Många hade säkert sagt Linus Sandin eller Emil Molin med deras tidigare koppling till klubben, men jag väljer att rikta in mig på ett annat namn som jag fått väldigt goda vitsord om: Stefan Matteau. Han skulle vara en perfekt ersättare till Sam Vigneault, tror jag.

» Transfercentralen