Transferveckan: "Faller inte in i ramen"

28 maj 2021 10:00

Varje fredag så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan där du enkelt kan se vad som har hänt lag för lag.


En ny transfervecka har passerat - och med den en hel del intressanta nyheter.

En av de främsta är givetvis Tingsryds värvning av kanadensiske centern Allan McShane, och det av flera anledningar.

Transatlanter kommer traditionellt till Europa efter att NHL-drömmen har falnat. När man gjort sina collegeår eller sina hundår i ECHL och AHL och inser att möjligheten att få chansen i världens bästa liga förvandlats till storleken av ett knappnålshuvud. Då har spelarna ofta blivit 23, 24, 25 år och ser Europa som en möjlighet att uppleva nya länder och kulturer och att träffa nya människor.

Allan McShane faller inte in i den ramen. Grabben är 21 år, har spelat U18-VM och snittat en poäng per match i respekterade juniorligan OHL - och har hela framtiden framför sig.

Att då välja spel i HockeyAllsvenskan och Tingsryd är en knall i sig.

Det ska bli oerhört intressant att se vad han kan leverera.

Värvningen är också ett trendbrott i "nya" Tingsryd.

Den småländska klubben har en djupgående tradition av att satsa på tilltänkt spets från Nordamerika. Resultatet har ju minst sagt varit varierande genom åren. Från dunderfloppar som Geoff Walker, Joe Pereira och Chris Higgins via okej spelare som Matheiu Tousignant, Denny Kearny och Max Novak till bärande spelare som Charlie Dodero, Mark Santorelli och Jordan Smotherman samt stjärnor som Eric Castonguay.

Sedan Magnus Bogren tog över som tränare och sportchef för drygt två år sedan så har Taif dock inte satsat på transatlanter. Bogren har istället fokuserat på att plocka in unga spelare med utvecklingspotential och letat efter fyndvärvningar i HockeyEttan. Det har han gjort otroligt bra och trots omeriterat manskap på pappret de två senaste åren så har Tingsryd varit med i slutspelskampen hela vägen (och tog ju en slutspelsplats i våras).

Bogren har tidigare uttryckt att det inte är någon medveten strategi att inte ha transatlanter i truppen.

"Vi har tittat brett och vi har haft nordamerikaner som varit aktuella, men det ska kännas rätt och utifrån de möjligheter vi haft så har vi inte haft något alternativ som känts helt rätt", sa han bland annat efter att ha byggt ihop sitt första lag.

Tingsryd är - liksom en hel del andra klubbar - nästan synonymt med att ha någon transatlant i truppen. De två senaste åren har varit undantag. Nu är det "normalläge" igen.

Att den återupptagna transatlanttraditionen blir just Allan McShane känns extra kittlande.

En talang som inte gett upp drömmen om NHL utan som ser HockeyAllsvenskan och Tingsryd som trampolinen mot framtiden.

LAG FÖR LAG - DET HAR HÄNT!

TRANSFERCENTRALEN

» Transfercentralen 2021