Panelen: "Byggt för en snabb ishockey"
Publicerad: 2020-08-22
Tre experter ger sin syn på MODO - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Jon Häggqvist, journalist Örnsköldsviks Allehanda
Peter Kempe, skribent SvenskaFans
John Wikberg, bloggare Dragskott

Vad säger ni om lagbygget?

Jon Häggqvist: Modo fick bygga om från grunden efter spelarflykten i våras. I stort sett hela truppen är ju ny och därtill har laget en ny huvudtränare i Ville Nieminen. Med tanke på förutsättningarna har Modo fått ihop en intressant uppsättning spelare, med en bra mix av både etablerade spelare och sådana som är på väg uppåt. Alldeles uppenbart är att Modo byggt ett lag för en snabb ishockey, med pjäser som Sebastian Ohlsson, Edwin Hedberg och Aleksi Heponiemi - för att nämna några. Redan i de första träningsmatcherna var det bra fart under rören på många. Återstår att se om Nieminen och hans kolleger får ihop bygget. Bitarna finns där, men det är ett helt nytt pussel.

Peter Kempe: Backsidan ser habil ut, och forwards ser ut att vara en intressant mix av olika spelartyp med större utspridning av produktion och tydliga roller så där gillar jag lagbygget. Det jag ställer mig frågande till är målvaktssidan. Anthony Peters är solklar etta på förhand, men vad händer om han blir skadad eller inte uppfyller förväntningarna? Han har inte gjort en säsong med så många matcher på länge. Modo valde bort Linus Lundin i slutet på förra säsongen och Oliver Dackell är oprövad på nivån, men jag tror man sitter nöjda i båten med Dackell som tvåa än så länge.

John Wikberg: Silly Season inleddes på ett skrämmande tufft sätt med tanke på att tunga avbräck. Snacka om en brandskattning av laget. Patrik Karlkvist, Jonathan Johnson, Adam Tambellini - och ett antal andra - är ju inte direkt några dussinlirare. Fredrik Glader har emellertid gjort ett kanonjobb hittills och värvat högintressant. Många av luckorna är fyllda. Modo har tre starka lagdelar. Öviksgänget har en gedigen blandning av unga och hungriga spelare, kryddat med mer rutinerad pjäser. Mixen av olika spelartyper är också riktigt bra.

Vem blir poängkung?

Jon Häggqvist: Aleksi Heponiemi har potential att bli både en publikfavorit och en poängmaskin. Jag tippar på finländaren.

{!A}

Peter Kempe: Jag tror Filip Sveningsson hittar tillbaka till spelet han visade för två säsonger sedan, och det leder till att han tar hem poängligan. Blir Aleksi Heponiemi kvar hela säsongen är det också en stark kandidat.

John Wikberg: Modo har många offensivt skickliga lirare. Aleksi Heponiemi känns vassast på förhand. Risken är dock stor att finländaren bara lirar i Modo en del av säsongen med allt vad det innebär. Därför tror jag att Sebastian Ohlsson eller Aaron Gagnon vinner den interna poängligan.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Jon Häggqvist: 18-årige William Wallinder spås av somliga kunna gå redan i första rundan i NHL-draften (när den nu blir av). Han fick nosa på seniorspel redan ifjol och kommer att få gott om chanser i vinter. Kanske kan han göra en Norlinder-resa. Sollefteåprodukten har onekligen många bra verktyg.

Peter Kempe: Från supporterperspektiv vore det kul om det blir nån från egna leden, och jag tror också att William Wallinder blir det stora utropstecknet i år!

{!B}

John Wikberg: Öviksklubben har haft några suveräna talanger på backsidan, som tagit nästa steg de senaste åren. Mattias Norlinder och Victor Berglund exempelvis. Det är upplagt för att även William Wallinder gör en mäktig resa framledes. En genuin stortalang med kvaliteter över hela rinken, som kan bli en NHL-spelare på sikt.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Jon Häggqvist: Högt ställda, tycker jag. Visst är det ett nybygge på de flesta sätt men med allsvenska mått mätt har Modo fått ihop en riktigt fin trupp och bör utan problem vara med och fajtas i den absoluta toppen igen.

{!C}

Peter Kempe: Ifall lånen från NHL stannar kvar hela säsongen tror jag man kan ha ganska höga förväntningar i år, jag tror inte Modo kommer vinna serien men man kommer hamna tillräckligt högt för att få välja motstånd i kvartsfinalen. En tredje eller fjärde plats känns rimligt utifrån hur trupperna ser ut i dagsläget.

John Wikberg: Modo ska kriga i toppskiktet - allt annat vore en besvikelse. Detta trots att konkurrensen är tämligen hård med många lag som har fått ihop spetsiga lagbyggen (se bara på till exempel AIK). En finalserie mellan Modo och Björklöven vore inte direkt någon skräll.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Jon Häggqvist: Att ”fler kliver fram”, som det så klyschigt heter. Jag säger inte att Modo anno 2019/2020 var någon tremansshow men i många matcher var det tydligt att laget fick luta sig mot Karlkvist-Johnson-Tambellini för att lyckas. Med nuvarande lagbygge känns det också som att det finns goda chanser till mer utspridd produktion. Sedan skulle det givetvis inte skada med ett försvarsspel som gör att två, tre mål per match kan räcka till seger.

Peter Kempe: Den största enskilda nyckeln är att man får ihop målvakts- och försvarsspelet. Med tanke på den offensiva potential som finns i laget så kommer målen att komma även om man fokuserar mer på defensiven.

John Wikberg: Spelaromsättningen har varit enorm. Det blir en utmaning att få ihop laget på ett bra sätt. Det kan ta länge innan laget är tillräckligt samspelt och sammansvetsat på alla fronter.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson