Panelen: "Starten har varit spektakulär"

4 juni 2022 09:20

Tre experter ger sin syn på Djurgårdens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Mattias Ek, journalist hockeynews.se
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Anton Högsander, Djurgården-skribent på svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Mattias Ek: Den har varit spektakulär, minst sagt. Inga andra lag kan skryta med att ha värvat två svenska OS-spelare. Daniel Brodin och Marcus Krüger var på väg hem till Djurgården i SHL och att de nu finns med i nysatsningen är enormt betydelsefull för laget, för klubben, för supportrarna och för tron på en rolig säsong på Hovet. Att John Norman också återvänder och att SHL-spelare som Ludvig Rensfeldt och Tim Söderlund också blir kvar är häftigt.

Marie Hallman: Blandad. En höjdare framåt. Lite för oklart bakåt än så länge.

Anton Högsander: Om jag skulle dra till med ett betyg på lagets silly season hittills så får den fem plus. Att spelare som Tim Söderlund, Marcus Krüger, Daniel Brodin, Ludvig Rensfeldt och John Norman väljer att kliva ner i HockeyAllsvenskan är nästan för bra för att vara sant. Kryddar vi det med spännande namn som Olle Liss, Jonathan Lekkerimäki och Kevin Karlsson – för att nämna några – så ser det otroligt lovande ut inför hösten. Även om man absolut ska ha respekt för HockeyAllsvenskan som liga så ska Djurgården vara med och slåss i den absolut toppen av tabellen. Inget snack om saken.

Vad är styrkan i lagbygget?

Mattias Ek: Den offensiva spetsen hade hållit väldigt bra klass i SHL. Att Djurgården nu har möjlighet att bygga en kedja av 04:orna Lekkerimäki, Östlund och Öhgren visar vilken fin plantskola man är. Offensivt har man även fint djup med rollspelare som Emil Berglund och Fredrik Forsberg och en powerplayspecialist i Olle Liss.

Marie Hallman: Forwardssidan såklart. Daniel Brodin, Marcus Krüger och John Norman hade nog en och annan räknat bort i och med degraderingen. Att trion ändå vände tillbaka skickar starka signaler till både fans, lagkamrater och motspelare. Djurgården har (än så länge, 3 juni) kvar vinterns unga succéduo Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren. De står för ungdomlig energi och oförstörd kreativitet. Viktigt också att mentalt starka ledartyper som Ludvig Rensfeldt och Tim Söderlund blev kvar i laget. Att tränaren Joakim Fagervall är med och bygger laget ger förhoppningsvis fördelar också jämfört med förra året då det var struligt från början med en ny tränarkonstellation som inte funkade och allt som följde på det.

Anton Högsander: Just nu anfallssidan, helt klart. Eller mer specifikt: centersidan. Med alternativ som Marcus Krüger, John Norman, Ludvig Rensfeldt, Emil Berglund och den spännande talangen Noah Östlund finns det – förutom en enorm skicklighet och spets – en imponerande mångsidighet bland Djurgårdens centrar. Med tanke på hur viktig centersidan är i ett lagbygge så har mesta mästarna det rejält förspänt bland forwards. Ärligt talat håller centersidan hög SHL-klass, vilket säger en hel del om slagkraften i gruppen.

Vad är svagheten i lagbygget?

Mattias Ek: Det är lite tunt att starta säsongen med tolv forwards inklusive tre juniorer och en förstaårssenior. Det vill till att det inte blir för många skador.

Marie Hallman: Att målvaktssidan i skrivande stund består av en ung (om än lovande) målvakt håller givetvis inte. Backsidan ger väl inte heller gåshud av välbehag så här långt (3 juni). Det är inget fel på dom som finns på lönelistan men det är mer doft av HockeyAllsvenskan än SHL på backen just nu så DIF behöver mer tyngd där. Gärna en så kallad ”chef” eller två som kan styra och ställa med självklar pondus.

Anton Högsander: Det är svårt att säga eftersom varken målvakts- eller backsidan är fullständiga ännu. Vi får helt enkelt återkomma till den frågan när truppen är spikad.

Vad mer måste in?

Mattias Ek: En erfaren målvakt behöver värvas liksom två toppbackar med offensiva egenskaper och även en rutinerad defensiv klippa.

Marie Hallman: En målvakt är ju uppenbart. Carl Lindbom är en fin talang men ska DIF försöka göra en HV71 - det vill säga dominera och gå rakt upp i SHL direkt - så krävs minst en tungt meriterad målvakt. Före detta Djurgårdsspelaren Adam Reideborn ryktas vara halvvägs på väg tillbaka till klubben men här finns flera frågetecken, då den nyblivne KHL-mästaren fortfarande har ett kontrakt med CSKA Moskva som måste brytas av antingen honom själv eller den ryska klubben innan en eventuell återkomst blir möjlig.

Anton Högsander: En riktigt skicklig och matchvinnande förstemålvakt är högsta prio just nu. Därefter ett par sylvassa toppbackar som är puck- och spelskickliga med bra förstapass och skott. Sedan behövs även en till försvarare (gärna allround och erfaren) som kan balansera upp backsidan ytterligare. När det gäller anfallssidan verkar det som att Djurgården kommer att köra på de tolv forwards som finns i truppen just nu, vilket så här på förhand känns i tunnaste laget. Med tanke på att JVM stundar och att skador/sjukdomar kommer att uppstå under säsongens gång lär sportchef K-G Stoppel fylla på anfallssidan framöver. Det bästa vore självklart om en eller ett par forwards till adderas innan säsongsstart, men eftersom både en klassmålvakt och ett par klassbackar måste in för att jämna ut truppen lär pengarna nog vara låsta där.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Mattias Ek: Även om det är långskott så finns det vissa förhoppningar att få in de tidigare Djurgårdsbackarna Fredrik Claesson och Erik Gustafsson, som har varit många år i Nordamerika. Gustafsson gjorde ett starkt VM och lär vänta ett bra tag till på NHL-bud. Om Djurgården inte får något napp här behöver man hitta något likvärdigt, men för mindre pengar.

Marie Hallman: Det finns flera fina namn som det suktas efter men det Djurgården verkligen behöver är en säsong där ledande spelare håller sig skadefria eller i alla fall inte tvingas stiga av tidigt på säsongen för att sedan inte komma tillbaka eller göra comeback halvskadade. De senaste säsongerna har varit stundtals snudd på absurda när det gäller just skador och sjukdomar. Djurgårdsfansen förtjänar att få fokusera mer på hockey och prestationer på isen än på ändlösa bulletiner om vem som rehabiliterar vad, varför och hur länge.

Anton Högsander: Han har ryktats till laget tidigare och det finns ihärdiga uppgifter som pekar på att han är högst aktuell fortfarande, vissa källor hävdar till och med att han är klar – även om det återstår att se om det blir så eller inte. Ja, om Adam Reideborn skulle gå i lås vore det en riktig drömvärvning för Djurgården – som då får in en strålande målvakt som har levererat på väldigt hög nivå tidigare. Ett annat drömnamn är NHL-backen Erik Gustafsson. Möjligheten att värva honom finns ändå med tanke på hans hjärta för klubben – och han skulle självklart dominera Hockeyallsvenskan fullständigt från blålinjen. Även den spelskicklige backen Philip Holm skulle slå riktigt, riktigt högt som en pusselbit i lagbygget.

» Transfercentralen