3 nycklar: "Att han lyckas är viktigast"

5 september 2021 11:00

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för MoDo i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


MATTIAS KARLIN

Mattias Karlin är hemma i Örnsköldsvik igen och känns som MoDo:s absolut viktigaste värvning. Det var rörigt i ledarstaben i fjol med hela tre olika huvudtränare under vintern (Ville Nimeinen, Pär Styf och Magnus Sundquist) och där vill så klart inte klubben hamna igen.

Vad Karlin lyckats med i Västervik är alla medvetna om.

Alla vet också att det inte alls gick lika bra när han fick chansen i Mora där det bara blev ett halvår innan han fick gå. Fakta är trots allt att Karlin inte satt avtryck utanför Västervik. Nere i den småländska klubben har han varit involverad i mer eller mindre allt, från värvningar till spelsystem till att bära kylskåp till spelare. Nu kliver han in i en större klubb med mer press, får en mer renodlad sportslig roll och mer färdiga spelare att arbeta med än han hade i Västervik. Hyfsat skilda förutsättningar.

Hur hanterar Karlin det?

Att Mattias Karlin lyckas i MoDo är den absolut största nyckeln för klubben.

SVETSA SAMMAN GRUPPEN

Nye sportchefen Henrik Gradin har inte legat på latsidan när det gäller att rumstera om i truppen till den här säsongen. Tio spelare är kvar sedan ifjol, men sju av dem fanns redan under kontrakt och bara tre från förra året har fått nya kontrakt (fyra om vi räknar med Tex Williamsson som lånades in mot slutet av våren och sedan kritade under ett permanent avtal).

Det är således mycket nytt i truppen till i år och då är det alltid en nyckel att svetsa ihop gruppen och laget.

Det spretade en hel del i fjol med tre olika huvudtränare, många jobbiga skador och spelare in och ut i truppen, så att få till en bättre trygghet i år är så klart viktigt. Att forma grupper utifrån blanka blad är en styrka hos Mattias Karlin, det har han fått göra många gånger i Västervik, och nu måste han göra det.

MÅLVAKTSSPELET

MoDo har valt att satsa på Tex Williamsson och Isak Wallin som målvaktstandem den här säsongen.

Båda har varit etta i HockeyAllsvenskan tidigare men båda kommer från struliga säsonger. Williamsson sidsteppades i Oskarshamn och avslutade i MoDo, så det var hattigt. Wallin å andra sidan spelade knappt någonting. Under försäsongen så ha Williamsson varit indisponibel på grund av sjukdom och Wallin har haft det jobbigt spelmässigt.

Det har skapat en del frågetecken.

Att någon av målvakterna kliver fram är givetvis en nyckel för MoDo. Att det finns klass i både Williamsson och Wallin är det inget snack om, det har de visat tidigare, men form är färskvara och en av dem - eller allra helst båda ur MoDo:s synvinkel - behöver skina i år.

Har kortidslånat Niklas Lundström från Linköping under tiden Williamsson återhämtar sig efter sjukdom. Lånet gäller fram till seriestart.