Panelen: "Känns bekant på något sätt..."

15 maj 2019 11:00

Tre experter ger sin syn på Södertäljes silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jacob Sjölin, journalist Länstidningen och hockeypuls.se
Andreas Häggström, SSK-podden
Andreas Hanson, hockeyredaktör hockeypuls.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jacob Sjölin: Till en början gick Södertälje något under radarn med mestadels värvningar för bredden i laget. Men SSK har gjort en hel del smarta värvningar och föryngrat truppen. Klubben gav sig in i budgivningen kring Emil Kruse, men landade rimligare målvaktslösning där Alexander Sahlin får förtroendet han förtjänar. Viktigt att man lyckades övertala Lucas Carlsson att stanna. Nu ska han bara få en permanent roll på isen. Christopher Bengtsson är en supervärvning. Kvickt och vaket att snappa upp Nick Olesen från krisande Pantern. Där får SSK in riktig spets.

Andreas Häggström: Över förväntan, ändå, med tanke på det ”kaos” som råder i klubben i övrigt – med ingen sportchef, inget sportråd, avgående klubbdirektör och osäkerhet kring styrelsens framtid. Spelare som Christopher Bengtsson och Nick Olesen är långt över vad jag hade förväntat mig. Man måste ha i åtanke att SSK, trots historia och trots storlek på klubben, har tillhört seriens nedre regioner sedan man åkte ur Elitserien. Även om våra supportrar förväntar sig att vi ska värva superspets inför varje säsong måste man landa i någon slags verklighet. Att vi därför kan plocka in Christopher Bengtsson och Nick Olesen är en fjäder i hatten. Antagligen anländer Olesen med goda vitsord från Nicolai Meyer, och att Bengtsson återvänder visar väl bara att han trivdes. Carl Becker känns spännande och jag ser Sebastian Bengtsson som ett spännande namn trots att han inte är ny. Det finns mer i honom. Statistiskt sett en av våra bästa spelare förra säsongen, när han väl fick spela. Där har vi en joker.

Andreas Hanson: Jag tycker att de har börjat bra. De har löst några av frågetecknen på ett sätt som ser lovande ut på förhand. Målvaktssidan är en, och hur man skulle ersätta superduon Sebastian Dyk och Nicolai Meyer. Christopher Bengtsson och Nick Olesen är två spelare som på papperet kan fylla luckorna i förstakedjan.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jacob Sjölin: Det sade vi ju förra året också, men målvaktsparet har hög potential. Sahlin och Bergvik är dessutom mer lika varandra i spelstilen, vilket borde underlätta när SSK sätter ihop det defensiva systemet. Men i övrigt ser forwardssidan starkast ut just nu, med värvningarna av Bengtsson och Olesen. SSK kan ha en riktigt bra förstakedja. Det låter bekant på något sätt.

Andreas Häggström: Jag ser Christopher Liljewall som navet i det här laget. Det handlar om att bygga en förstakedja runt honom. Med lite tur kan Christopher Bengtsson antagligen ha en charkbricka med framspelningar att plocka från kommande säsong. Sedan får man inte glömma målvakterna. Om Henrik Lundqvist är kung i New York är Alexander Sahlin kung i Södertälje. Med honom i laget kan man alltid känna ett viss lugn. Vi har en av seriens absolut bästa målvakter.

Andreas Hanson: Svårt att svara på redan nu, tycker jag. Det är flera viktiga värvningar kvar att göra.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jacob Sjölin: Det finns fortfarande frågetecken för djupet i offensiven. Någon av de yngre lär behöva ta steg, men mest behöver erfarna spelare som Ludwig Blomstrand och Martin Janolhs hitta vägar att producera den här säsongen. Det största hålet finns fortfarande på backsidan. Hur Nicklas Grossmann håller nästa säsong är ovisst och det saknas ett topp fyra-backpar i laget.

Andreas Häggström: De offensiva spelare som underpresterade förra säsongen men fortfarande är kvar är frågetecken för mig. Det gäller att få igång Martin Janolhs och Ludwig Blomstrand, till exempel. De har så pass tunga platser i laget att det måsta komma utväxling där. Annars blir det som de två föregående säsongerna: Att vi har en enda producerande kedja. Och hur pigg är Nicklas Grossmann? Jag tyckte mig se oroväckande tendenser redan förra säsongen. Jag hoppas att tränarna är beredda att ta det obekväma beslutet att vila lagkaptenen om han inte hänger med.

Andreas Hanson: Just nu, handlar det om backsidan, där man inte är klara. Den lagdelen behöver en uppgradering jämfört med senaste säsongen.

Vad mer måste in?

Jacob Sjölin: Två kvalitetsbackar, gärna en vänsterfattad och en högerfattad. SSK har bara två rightare på blålinjen nu och ytterligare ett powerplayalternativ vore viktigt för laget. Framåt fattas bara en värvning, en center eller forward för en topp sex-roll. Och om den spelaren är högerskytt gör det inget – det finns få alternativ i den vänstra tekningscirkeln i powerplay just nu.

Andreas Häggström: Svårt att säga. Men nog känns backsidan lite väl darrig. Ett-två namn in där känns rimligt. Jag tror även att en forward till kommer att ansluta.

Andreas Hanson: Två backar och minst en forward till, alla behöver vara för de främsta formationerna. Svårt att avgöra om det är en center eller en ytterforward som ska in, det hänger mycket på vilken av dessa roller man tänker sig att Lucas Carlsson ska ha. Men det kanske också hänger på vad man kan få in – många lag i ligan söker en förstecenter.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jacob Sjölin: Förmodligen är han inte tillgänglig, men Niclas Bergfors vore en välkommen hemvändare.

Andreas Häggström: Låt säga att Axel Andersson gallras ut av Boston Bruins under sensommarns NHL-camper... då tror och hoppas jag att han vill återvända till SSK och tillbringa hela säsongen hos oss. Det hade varit en fin förstärkning. Jag har flera gånger skrivit på Twitter att SSK gjorde ett stort misstag som släppte Lukas Haudum när hans juniorår tog slut i Södertälje. Att han aldrig riktigt fick chansen när vi spelade i hockeyettan. Jag hade blivit överlycklig om han återvänder till SSK. Men om jag får drömma riktigt ordentligt: Linus Videll. Med SSK-hjärtat. Men det dröjer nog ytterligare någon säsong innan han är beredd att trappa ner.

Andreas Hanson: Linus Videll. Relationen mellan honom och klubben är bra, och jag tror att det är helt upp till honom när han vill komma tillbaka.

» Transfercentralen - full koll på silly season!