Zabel: "Många som snackat om revansch"

9 september 2019 15:00

#14lag14analyser: Vita Hästen kommer från en blytung säsong där man till slut klarade sig kvar via kval. Nu görs en nystart under nye huvudtränaren Tony Zabel.


Förra säsongen var blytung för Vita Hästen.

Laget halkade efter från början, fastnade som tabelljumbo och blev tidigt klara för Kvalserien till HockeyAllsvenskan.

I kvalet hanterade laget pressen och lyckades vinna hela Kvalserien. Därmed säkrades ett nytt allsvenskt kontrakt.

Nu görs en nystart under nye huvudtränaren Tony Zabel.

– Jag tycker att det här känns spännande. Vi har mer eller mindre ett helt nytt lag och det kommer ta lite tid för oss. Vi har sett under försäsongen att vi blandat och gett, men vi får ha tålamod med att få ihop både laget och spelet, säger Tony Zabel.

Tony Zabel har tidigare varit allsvensk coach i både Djurgården och Västerås, men har inte tränat något lag de senaste säsongerna.

– Jag har varit sugen, men det har inte fungerat familjemässigt. Ett tränarjobb är mer än ett heltidsjobb. Nu har jag tid och möjlighet, och ville ta den här chansen, säger han.

Är du både tränare och sportchef, eller hur är det?
– Jag skrev på ett treårskontrakt som huvudtränare, men när jag kom in fanns ingen sportchef så jag har hoppat in där också och kommer ha den rollen den här säsongen.

Zabel hjälpte Vita Hästen redan under förra säsongen.

– Jag kom in i november ifjol för att hjälpa till med juniorsidan. I samma veva byttes styrelsen i klubben och jag blev rådfrågad om andra saker, och blev ett sportsligt bollplank. Vi började känna varandra mer och mer. När kontraktet blev klart så fick jag frågan om att bli tränare och på den vägen är det.

Det har hänt mycket i truppen sedan förra säsongen.

Det har värvats in en hel del allsvensk rutin under sommaren, bland annat i Oscar Masiello, Jacob Spångberg, Simon Fernholm, Arvid Aronsson, Patrick Blomberg, Jens Holmström och Anton Johansson.

– Jag tycker truppen är spännande. Vi har fått in en del rutinerade spelare och har kompletterat det med unga och lovande spelare som vi hoppas ska ha en utveckling under året. Vi har tittat mycket på karaktären på spelarna, att det är killar som vill framåt och som vill jobba hårt, säger Zabel.

– Jag vill lyfta fram gruppen. Det här är en grupp som jobbar stenhårt. Det syns på varje träning och i varje match. De här killarna är villiga att betala ett högt pris för sin arbetsinsats.

Ni har fått behålla en del rutinerade spelare, inte minst Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson, vad betyder det?
– Det är klart att det är viktigt att de är kvar. De är rotade här i stan och är Norrköping-killar som brinner för klubben. De kan vara med och tycka till om hur man ska jobba i den här klubben. Jag är imponerad över hur de här spelarna tar sig an träningen, de visar vägen, de vet vad de vill och vill inte vara med om det som hände ifjol igen.

Fjolåret var alltså blytungt.

Nu ska laget lyfta igen.

– Laget gjorde det ändå bra i kvalet ifjol. Vita Hästen var enda laget från SHL och HockeyAllsvenskan som kom uppifrån och klarade sig kvar via kvalet. Mora, Timrå och Almtuna åkte ur, även om Almtuna fick en friplats till slut. Det visar hur tufft det är att komma uppifrån och kvala. Trots att gruppen var sårad ifjol så visade man att det går att klara hög press. Det tar spelarna från ifjol med sig in i år.

Finns en revanschlust från ifjol?
– Ja, det är många som snackat om revansch, att bli bättre än ifjol.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har inte pratat om någon resultatmässig målsättning. Vi pratar om hur det ska se ut på isen. Håller vi oss till vårt grundspel och till det vi kommit överens om så behöver vi inte titta i tabellen, då kommer resultaten till oss. Vi ska hantera varje match för sig, sedan tar vi det därifrån.

» #14lag14analyser