Panelen: "Nytt läge när han klev in i mixen"

2 september 2018 12:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på MODO:s lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Jon Häggqvist, journalist Mittmedia och hockeypuls.se
Peter Kempe, MODO-skribent på Svenska Fans
John Wikberg, driver bloggen Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om MODO:s silly season?

Jon Häggqvist: Den var lugn och säkerligen ganska behaglig för Modosupportrarna. Många spelare var klara tidigt, det var inga stora frågetecken som hängde i luften under sommaren, och känslan var att det fanns en supertydlig plan med varje värvning. Jag själv hade förväntat mig ytterligare någon center, men på det stora hela tycker jag att Michael Sundlöv och hans medarbetare har värvat bra.

Peter Kempe: Det är nog lätt att bli meddragen i hypen efter Tobias Enström skrivit på, men faktum är att jag tycker att det här är det första året Modo faktiskt byggt ett lag efter serien man spelar i. Man har tagit in en tränare på väg åt rätt håll i karriären i Björn Hellkvist, man har förlängt med rätt spelare (t.ex Wernblom, Berglund och Walfridsson) och man har tagit in spelare i olika roller i Sylwander, Hagelin och Johnson, och utvecklingsbara spelare i Hedberg och Aronsson. Lägg till att Jakobsson kommer hem och att man får in sin försvarschef i Enström, så tycker jag att laget ser bättre ut än ifjol trots att man tappat starka individuella spelare i Sellgren, Marklund och, såklart, poängkungen Molin. Enda positionen det känns som vi bytt ner oss är på målvaktssidan.

John Wikberg: Väldigt bra. Visst - det har försvunnit en del bra namn i stil med exempelvis Emil Molin, men truppen har förstärkts rent helhetsmässigt.

Vad är MODO:s styrka?

Jon Häggqvist: Laget har en bra mix av gammalt, ungt, spets och bredd, poängspelare och sarghörnsjobbare. Klart är att Björn Hellkvist har en tydlig roll för var och en av dessa pjäser – och det faktum att Hellkvist tagit över rodret i Modo är en annan styrka.

Peter Kempe: Modos största styrka är nog att det finns så många potentiella målskyttar, jag skulle nog kunna räkna upp tio stycken spelare som har potential att göra tio mål eller mer i år. Bredden på forwardssidan och i power play-formationerna kan säkert ge några extra poäng, precis som straffskyttet.

John Wikberg: Modo har en bred trupp med tre starka lagdelar.

Vad är MODO:s svaghet?

Jon Häggqvist: Jag ser en möjlig lucka på centersidan. Tim Wahlgren förväntas ta ett kliv till i sin utveckling – vad händer om han inte gör det? Den enda renodlat offensiva centern är i så fall Jonathan Johnson som redan från start kommer att få dra ett stort lass. Sedan är det givetvis lätt att peka på det faktum att Modo inte har någon etablerad backupmålvakt. Men det gjorde vi ifjol också – och sedan klev Isak Wallin in och rätade ut alla frågetecken... Plus att Erik Hanses, om han är fräsch, är god för 40+ starter.

Peter Kempe: Modos brist på bredd på målvaktssidan är den största svagheten, Erik Hanses får absolut inte bli skadad! Då står vi med en Isak Edman som är oprövad på den här nivån, med uppbackning av en J20-keeper.

John Wikberg: Det finns förvisso en del offensiv spetskompetens, men Modo har relativt få spelare av den kalibern i jämförelse med vissa andra konkurrenter.

Vem blir årets poängkung i MODO?

Jon Häggqvist: Patrik Karlkvist.

Peter Kempe: Jag tror att Patrik Karlkvist står inför det riktiga genombrottet i år, han utvecklade sitt spel otroligt mycket ifjol men åkte tyvärr på em oturlig skada mitt i säsongen. Pratar vi bara mål tror jag han blir överträffad av Johan Eriksson som är revanschsugen efter fjolåret, men poäng tar Karlkvist hem.

John Wikberg: Jonathan Johnson. En spelare med brett register, som utvecklades till en klasspjäs på den här nivån förra säsongen.

Vem blir årets utropstecken i MODO?

Jon Häggqvist: Tom Hedberg. Nu tar han nästa stora kliv i karriären.

Peter Kempe: Jag tror och hoppas på att min smygfavorit Victor Berglund blir utropstecknet, jag gillar hans spelstil och tycker han står för rätt saker (tuffhet, pucksäkerhet och lokal anknytning).

John Wikberg: Victor Berglund. En jättetalang som har mycket hockey i sig och besitter NHL-potential.

Hur går det för MODO i år?

Jon Häggqvist: När Tobias Enström klev in i mixen förändrades saker och ting i en handvändning, kan man säga. Men mitt tips är att Modo med bred marginal klarar playoff – fjärde, femte plats låter rimligt – och sedan kan allt hända, för att dra till med en klyscha. Förutsättningarna hinner förändras så mycket under säsong att jag inte blickar längre fram än grundseriens slut.

Peter Kempe: Innan Enström-värvningen hade jag Modo på plats 6, men nu tror jag att man kan komma på plats 4-5 om man håller sig utan skador på nyckelspelare. Skulle dessutom centrarna leverera bättre än förväntat kan man slåss ännu högre, men jag säger att Modo kommer på en fjärde plats.

John Wikberg: Modo kommer utmana topp fyra-skiktet. Känslan är dock att det inte går så pass bra att Modo får möta ett SHL-lag. Det finns helt enkelt minst två allsvenska lag som är ännu bättre, men Öviksgänget kommer åtminstone vara en rejäl utmanare och lyfta sig enormt mycket i jämförelse med förra säsongen.

» #14lag14analyser