Panelen: "De vinner HockeyAllsvenska Finalen..."
Publicerad: 2017-03-04

Dags igen för panelen på hockeyallsvenskan.se som återkommer då och då. Tre frågor till fyra profiler - och det är olika profiler varje gång.

Panelen:

Björn Oldéen, C More 

Emil K Lagnelius, journalist Aftonbladet

Henrik Sjöberg, journalist Expressen  

Kevin Johansson, journalist Mittmedia-koncernen och Vestmanlands Läns Tidning

***

1 Vilka vinner HockeyAllsvenska Finalen mellan Mora och Karlskoga? 

Björn Oldéen: Min känsla säger Mora, även om det lär bli jäkligt tajt. Upplever att de har en större bredd och en spelidé som kommer ge utslag över det täta matchandet. Mora har dessutom hemmafördelen även om BIK vunnit tre av säsongens fyra möten.

Emil K Lagnelius: Eftersom Mora, på grund av Vasaloppet, får börja borta och sen har två hemmamatcher blir det extremt viktigt för BIK att vinna första matchen. Jag tror att det går till fem matcher, men att Moras hemmafördel avgör. Man kan se det som en nackdel att Mora har varit klara seriesegrare sedan länge och kommit ur rytmen, men jag ser det som en fördel att laget har kunnat vila sina stjärnor och anpassat träningarna för att vara som bäst när det gäller. BIK har förvisso tagit sju av tolv poäng i mötena den här säsongen, men när det är skarpt läge i en matchserie tror jag att Mora tar hem det. 

Henrik Sjöberg: Mora tar det. Över fem matcher tror jag det här laget har allt som krävs för att vinna. De går ut med stort självförtroende. 

Kevin Johansson: Förbaskat häftig duell mellan ligans två kanske bästa spelare, Victor Ejdsell och Jacob Nilsson. Måste ju dra till med en klubb så väljer Karlskoga. Finns så mycket spets i den offensiva uppställningen, speciellt med ett PP1 som du bara inte vill möta som motståndare. Någon gång måste de lyckas i ett slutspel också.

*** 

2 Vilket lag vinner Slutspelsserien? 

Björn Oldéen: AIK, visst de kommer få slåss hårt för det och börjar ju några poäng bakom topplagen. Men ett AIK som hittat rätt sista 10-12 matcherna är en stark utmanare, dessutom med ett lagbygge innehållande viktiga spelartyper för den här delen av säsongen. Får laget en bra start på Slutspelsserien kan de dessutom räkna med trycket i ryggen ett välfyllt Hovet kan innebära.

Emil K Lagnelius: Alla tror väl på AIK, som vaknat ur sin dvala och radat upp segrar. Men jag tror att Melins manskap har prickat storformen för tidigt. Mitt tips går i stället till Timrå. Laget fick en ofrivillig svacka under JVM då stjärnorna försvann, kom sedan tillbaka starkt, men har dippat rejält på slutet. Nu är Timrå utdömt, men det här laget har kvalité och vassa spetsspelare i Jonathan Dahlén och Elias Pettersson.

Henrik Sjöberg: Timrå har en otrolig hög nivå i sina spetsspelare och jag tror Jonathan Dahlén, Sebastian Lauritzen, Elias Pettersson fortsätter leverera för TIK. Jag tror dom vinner den.

Kevin Johansson: AIK. Av både historiska och truppmässiga skäl. Laget som träffar formen bäst precis innan slutspelsserien brukar ro hem det – och där kan vi konstatera att AIK kommer in rätt skapligt i det. Timrå har hårddraget bara en kedja som driver det och Västervik har vilda västern-lirat sig hit. Det blir Gnaget. Härlig förstakedja med Olsson-Trkulja, Sandberg och Lindqvist. Men en hel del djup också.

***

3 Tror ni att något lag från HockeyAllsvenskan har chansen att gå upp i SHL, och i så fall vilket/vilka?

Björn Oldéen: Ja absolut. Jag tycker nog att Mora och AIK är lagen som har bäst möjlighet att välta ett SHL-lag. Moras hunger, breda men samtidigt spetsiga lagbygge och deras konsekventa spelsystem tycker jag gör dem till den starkaste utmanaren. AIK har en rutin på både spelar- och ledarsidan som kan bli ovärderlig i ett eventuellt kvalspel.

Emil K Lagnelius: Nej, tyvärr. Som jag har skrivit tidigare: SHL-pamparna har svetsat igen den dörren (men fixat en liten kattlucka för att kunna hävda att det visst är möjligt). Att Leksand, som var sämre i sex av sju matcher mot Modo, lyckades smita igenom den kattluckan var ett mirakel som händer typ... aldrig. Det händer i alla fall inte igen inom överskådlig framtid.

Henrik Sjöberg: Moras säsong kan sluta med en sån resa. Men jag tror Leksand och Rögle håller sig kvar.

Kevin Johansson: Både Karlskoga och Mora. Det lag som nu plockar hem finalen. Pappersmässigt är det så lätt att säga nej, de är chanslösa. Men det är en fin mental sak att komma från en säsong med massor av segrar, massor av spelare som slagit personliga rekord och har stort självförtroende. Jämfört med att komma ur en säsong med massor av förluster, massor av griniga spelare som försämrat sina CV:n och har svaga självförtroenden. SHL-klubbarna är givetvis välmotiverade storfavoriter, men självklart finns det en liten, liten chans.

HockeyAllsvenskan