Morgondagens stjärnor - här är alla juniorerna

17 september 2019 13:45

HockeyAllsvenskan är en plantskola och varje år får vi se nya talanger blomma ut. Det är inte minst en serie där juniorer får chansen - och nu är det dags att lära känna årets upplaga av juniorspelare.


HockeyAllsvenskan är de unga talangernas liga och varje år slår ett gäng spelare igenom - inte minst juniorer.

Det är bara att se på förra säsongen när juniorer som Samuel Ersson, Mattias Norlinder, Linus Pettersson och Hugo Gustafsson tog oss med storm med sitt framfusiga spel.

Vilka blir den här säsongens stjärnskott?

Det återstår att se - men här är alla juniorer som fått chansen i A-trupperna från start i år:

MÅLVAKTER

Jesper Eliasson, Almtuna

Inlånad från Växjö. Blixtinkallad som fjärdemålvakt i JVM ifjol och är högaktuell för JVM i vinter.

Martin Gudmundsson: "Det är en tävlingsinriktad kille som gjort en snabb resa. Han kommer utvecklas mycket hos oss och kan ta nästa kliv i år."

August Hedlund, AIK

Plockas upp från juniorlaget och är välkänd för tränaren Jussi Salo som coachade honom där ifjol.

Jussi Salo: "Han har en jättepotential i sig. En stor keeper med snabba fötter. Gjorde en fin säsong ifjol i J20, vi får se hur han axlar seniornivån."

Olof Lindbom, Mora

Inhämtad från Djurgården för att börja spela seniorhockey. Har visat matchvinnartendenser länge, tagit flera medaljer med både DIF och Tre Kronors olika ungdoms- och juniorlag.

Jeff Jakobs: "Han ser spännande ut och jag tror han gör en bra säsong. Här finns en stor uppsida."

Jesper Myrenberg, Västerås

Inplockad från Linköping och blev utsedd till J20 SuperElits bästa målvakt ifjol. Gjorde också ett inhopp i VIK under JVM när Samuel Ersson var borta.

Thomas Paananen: "Han påminner en hel del om Samuel Ersson. Båda är unga och hungriga och vill verkligen se och lära."

BACKAR

Lucas Frank, Karlskrona

Slog igenom med dunder och brak i division två ifjol och öste in poäng. Får nu chansen två kliv upp.

Phil Horsky: "En talang med mycket hockey i sig men kan behöva lite tid på innan han blommar ut."
(kommentaren innan Phil Horsky slutade som tränare i KHK)

William Fransson, Tingsryd

Tingsryd-produkt som återvänder till klubben efter några år i HV71 där han bland annat fått testa på SHL.

Magnus Bogren: "Han har spännande kvaliteter. Han är från byn, har varit i väg i HV71 och komer nu tillbaka. Han är inte den största backen men han har ett stort spel i sig."

Jonathan Granström, Mora

Inplockad från Visby Roma i HockeyEttan där han tagit kliv framåt senaste åren.

Jeff Jakobs: "Jag tror han kommer ha en fin utveckling kommande åren. Det finns både en offensiv och defensiv uppsida, sedan har han en resa framför sig för att etablera sig i HockeyAllsvenskan."

Filip Hasa, Almtuna

Skulle egentligen ha spelat i Pantern i höst, men efter klubbens nedläggning så blev det Almtuna istället. Liten och skicklig back.

Martin Gudmundsson: "En spännande back. En puckskicklig back som spelat juniorhockey i Frölunda. Han behöver acklimatisera sig till seniorhockeyn, men är ett spännande namn."

Emil Hedström, Almtuna

Almtuna-junior som plockats upp i A-truppen för att känna på seniornivån.

Martin Gudmundsson: "En spelande back som är bra på att sätta igång spelet snabbt. Har bra touch med pucken. Han ska få vara med och känna lite på det i år och lära sig vad som krävs för att ta en ordinarie tröja."

Karl Jonsson, Karlskoga

Vann kampen om den åttonde backplatsen med Joshua Karlsson som istället får inleda i Linköpings J20-lag.

Staffan Lundh: "En skridskoskicklig och rörlig back som är bra med klubban. Löser mycket tack vare sin rörlighet och skridskoåkning."

Léon Lerebäck, Timrå

Stor back som noterade 110 utvisningsminuter på 38 matcher i J20 SuperElit med Frölunda ifjol.

Fredrik Andersson: "En stabil och defensiv back som spelar tufft och rejält. Jag tror han blir en positiv överraskning."

Hugo Lindman Gustafsson, Almtuna

Almtuna-junior som plockats upp i A-truppen för att känna på seniornivån.

Martin Gudmundsson: "En defensiv back som gått igenom våra juniorled. Han ska få känna på det i år och utvecklas över tid."

Mattias Norlinder, MODO

Succéspelare ifjol. Spelade hela hösten i J20, fick chansen i HockeyAllsvenskan efter nyår, bildade backpar med Tobias Enström och växte ut till en av lagets bästa spelare.

Björn Hellkvist: "En enorm talang som är professionell ut i fingerspetsarna. Jag hade önskat att alla talangerna är som honom när det kommer till professionalitet."

Teodor Nyström, Almtuna

Var ombytt i fem allsvenska matcher redan ifjol, men får nu chansen "på riktigt" i Almtuna.

Martin Gudmundsson: "En defensiv klippa. Jobbat sig igenom vårt juniorsystem och känt på på allsvensk hockey lite grand. En kille som tränat sig till toppen."

Filip Pilö, Södertälje

Fick ett A-lagskontrakt under säsongen ifjol, men spelade sparsamt i HockeyAllsvenskan.

Ulf Lundberg: "En kämpe som inte får något gratis i sina utvecklingssteg. Jobbar hårt för att ta sig framåt. Ger alltid sitt max. Byggt på sin fysik och börjat växa i sin kropp."

Alexander Popovic, Björklöven

Inplockad från MODO där han huserade i J20-laget hela säsongen ifjol. Lånas inledningsvis ut till Teg.

Joakim Fagervall: "En jätteintressant spelare som är mogen som spelare och person. En påläggskalv som är välskolad."

Samuel Sjölund, AIK

Lovande back som spelade till sig ett A-lagskontrakt via en tryout i augusti månad.

Jussi Salo: "Jag hade honom i J20 förra året. Det är en offensiv back som är duktig på att läsa spelet. Han draftades av Dallas Stars i somras, det skvallrar lite om kvaliteten."

FORWARDS

Lucas Feuk, Södertälje

Draftades av Calgary Flames i somras och smakade på allsvensk hockey i några matcher ifjol.

Ulf Lundberg: "Det är en stor omställning att komma upp i seniorhockeyn, men det här är en irrationell spelare med en tävlingsjävul i sig. Han kan nypa dit puckar i J20, nu gäller det att jacka upp ett snäpp för att göra det på sniornivå också."

Dennis Finn Olsson, Kristianstad

Inplockad från Leksand där han mestadels spelade i J20-laget ifjol. Hade från början en tryout och spelade till sig ett permanent kontrakt.

Mikael Gath: "Han har än så länge överraskat positivt. En skridskoskicklig forward som jobbar hårt och har ett lurigt skott. Spelar moget för att vara junior."

Hugo Gustafsson, Södertälje

Succé ifjol. Plockades upp i A-truppen under hösten, tog en fast plats och växte rejält under våren. Förväntas ta en ledande roll redan i år.

Ulf Lundberg: "Han hade en fin säsong ifjol och växte undan för undan. Läsningen av centerspelet är hans signum, det är lite klassiskt svensk centersnitt över honom. Vi ska jobba med att utveckla hans egna hot, främst skottet."

Anton Heikkinen, Kristianstad

Giftig offensiv forward som var tvåa i J20 SuperElits skytteliga ifjol och som gjorde mål direkt i SHL-debuten med HV71.

Mikael Gath: "Liten och rivig forward med ett bra handledsskott. Bra på att komma till lägen och skjuta. En energispelare som jobbar hårt."

Wilson Johansson, Mora

Valde att lämna Rögle i september när det inte såg ut att bli så mycket speltid med seniorerna. Då högg Mora.

Jeff Jakobs: "Väldigt spännande spelare. Vi hade honom på tapeten inför säsongen, men när Rögle släppte honom så tog vi chansen. Han har haft fin utveckling senaste åren och vi tror vi får ut mycket av honom på sikt."

Leon Larsson, Almtuna

Junior som fick spela en hel del i HockeyAllsvenskan redan ifjol, och som gjorde fina avtryck.

Martin Gudmundsson: "Han är en powerforward med bra skridskoåkning. Han ska lära sig seniorspelet och bli mer tålig."

David Lilja, Karlskoga

Svarade för några fantastiska matcher i HockeyAllsvenskan för några år sedan, men hade svårt att knipa en ordinarie tröja ifjol och fick nöta mycket bänk.

Staffan Lundh: "Vi hoppas han tar ett kliv i år. Han har varit med innan och måste hitta jämnheten, där vi vet vad vi får ut i byte efter byte. Vi hoppas att det släpper i år."

Linus Nässén, Timrå

Jättetalang som spelade i SHL med Frölunda ifjol. Plågats av skadeproblem under försäsongen, men ska spela i Timrå hela den här säsongen.

Fredrik Andersson: "Han har varit skadad under försäsongen så har inte hunnit se honom, men jag vet att det är en skicklig center som ska tillföra offensiva kvaliteter. Han ska komma hit för att bli bättre mer mer istid och speltid i kritiska lägen."

Nikola Pasic, Karlskoga

Inhämtad från Linköping och gjorde ett par matcher i Karlskoga som inlånad redan ifjol.

Staffan Lundh: "Han gjorde det bra när han var hos oss ifjol. Ska bli spännande att se honom från start. Han är en jäkligt skicklig spelare som vågar göra extra grejer."

Linus Pettersson, MODO

Inledde förra säsongen i J20, fick chansen efter nyår och var ordinarie efter det. Tekniker och pucktrollkarl som gillar att bjuda på highlights.

Björn Hellkvist: "Han är sjukt irrationell och skicklig. Han har byggt på sig bra i sommar och visat att han vill mycket med sin hockey."

Alexander Starck, Almtuna

Almtuna-junior som lyfts upp i A-truppen efter en stark utveckling under förra säsongen.

Martin Gudmundsson: "Han exploderade med juniorerna ifjol. En ruskigt bra karaktär med härlig inställning till hockeyn. En powerforward som gillar att sticka in näsan där det hettar till."

Lukas Wernblom, MODO

Går in på fjärde (!) säsongen i A-laget, men är bara 19 år. Mångsidig spelare som både är skicklig och en retsticka.

Björn Hellkvist: "En grym vinnarskalle. En sådan spelare som är skapt för att spela sjunde och avgörande matcher, han är den typ av spelare som avgör sådana matcher."