3 nycklar: "Finska essen måste skina"

24 september 2020 12:15

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Vita Hästen i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


FÖRSVARSSPELET

Försvarsspelet var en av Vita Hästens styrkor ifjol. Tony Zabel och Niklas Czarnecki implementerade ett tydligt och strikt system där alla fick tydliga roller, och det satte sig - vilket gjorde att man släppte till få skott och få mål.

Grunden i systemet blir detsamma i år, men däremot så är personalen utbytt. Det är nya målvakter och bara två backar är kvar sedan ifjol, vilket innebär att tränarteamet mer eller mindre måste börja från noll för att sätta försvarsspelet.

Backbesättningen känns vassare i år, verktygen är mer mångfacetterade, men det gäller att få ihop systemet som man fick ifjol, för då blir Vita Hästen ett svårt lag att få hål på. Försvarsspelet är en nyckel, precis som förra säsongen.

FINSKA ESSEN

Vita Hästen har tappat mer eller mindre alla sina toppspelare från förra säsongen. I den raden inkluderar vi Viktor Kokman, Niklas Lundström (även om han var där kort tid...), Simon Fernholm, Istvan Bartalis och Linus Andersson. Plus ikonerna Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson (skadad).

Det är således stora hål som ska fyllas - och för att göra det så har klubben satsat finskt. Något man kunnat göra tack vare Jussi Salo som kommit in i organisationen, och som har ett bra nätverk i just Finland.

Julius Pohjanoksa är invärvad som ny förstemålvakt (även om konkurrensen skärptes när Adam Werner kom in som NHL-lån, men det är oklart hur länge han blir kvar), Jaakko Jokinen är inplockad som ny försvarsgeneral och Topi Nättinen ska bära offensiven. Att den trion lyckas leva upp till de högt ställda förväntningarna är en nyckel för Vita Hästen, för klubben behöver nya toppspelare som ger lite extra "edge" till truppen.

HANTERA NUMERÄREN

Vita Hästen har en stor trupp. Grundtruppen på 25 spelare (exklusive skadade Jesper Samuelsson) har kryddats med fem NHL-lån. Det innebär, om vi också räknar bort skadade keepern Oscar Masiello, att det finns hela 29 spelare att tillgå.

I en match får 22 spelare byta om, vilket innebär att sju stycken inte får plats. Med tanke på kvaliteten på de 29 spelare som finns innebär det att riktigt bra spelare kommer att få sitta läktaren, och det är givetvis en nyckel för klubben att hantera numerären och se till att alla accepterar sin roll.

Tre av fem NHL-lån, backarna Linus Högberg och William Lagesson samt forwarden Fabian Zetterlund, är dessutom klara för hela säsongen.

» #14lag14analayser