Listan: "Nu är han ensam herre på täppan"
Publicerad: 2021-01-07
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 Erik Hanses rekord

I måndags plockade Erik Hanses sin 157:e vinst i HockeyAllsvenskan och han blev därmed den vinstrikaste målvakten någonsin i ligan. Almtuna-keepern passerade Jonas Fransson som stannade på 156 vinster och han är därmed ensam herre på täppan. Med tanke på att Hanses har kontrakt även över kommande säsong så kan vi räkna med att det där rekordet kommer putsas till rejält.

2 Västerviks hemmanolla

Västerviks hemmafacit går inte av för hackor. Efter jul har laget spelat tre hemmamatcher - och inte släppt in ett enda mål; 3-0 mot AIK, 5-0 mot MODO och 4-0 mot Södertälje. Otroligt imponerande så klart. Daniel Marmenlind vaktade buren i två av matcherna medan Zackarias Skog stod mellan stolparna i en av kamperna. Hur länger håller hemmanollan…?

3 Marcus Paulssons Taif-inhopp

Marcus Paulssons inhopp i Tingsryd har varit en ren och skär succé. Den meriterade 36-åringen slog till med fyra assist i debuten när det blev en 7-2-seger mot MODO, och i andra matchen sköt han det matchvinnande 3-2-målet i 4-2-segern mot AIK (han hade även en assist i den matchen). Nu blir det dock inte mer Taif-spel. Paulsson återvänder till Mörrum för att spela i AllEttan.

4 Anthony Peters

MODO har haft ett intensivt spelschema efter nyår med tre matcher - och Anthony Peters har sannerligen fått jobba och har stor del i att det blivit fem av nio möjliga poäng. Peters har fått 132 (!) skott på sig i dessa tre matcher (snitt på 44 skott per match) och bara släppt in fem puckar. Det ger en magisk räddningsprocent på 96,2 %. Peters var den stora anledningen till både 2-1-segern mot Timrå och 3-2-vinsten efter straffar mot Väsby.

5 Henrik Björklunds målform

Henrik Björklund är "still going strong" och spishet just nu. 30-åringen, som är tidernas bästa målskytt och poängplockare i HockeyAllsvenskan, rusar mot sin tredje raka säsong med minst 20 mål. Björklund är redan uppe på 18 fullträffar och då har vi bara spelat drygt halva säsongen. I de nio senaste matcherna har det blivit sex mål, och just nu har han en målsvit på tre raka matcher.

6 Daniel Marmenlind

Daniel Marmenlind är en av säsongens stora succéspelare i HockeyAllsvenskan. Målvakten har tagit ligan med storm och varit otroligt bra i Västervik-buren. Han inte minst het just nu med två raka nollor. I sina fyra senaste starter har han bara släppt in tre mål och har en räddningsprocent på 97,3 %. 23-åringen är onekligen en av de stora anledningarna till Västervik-framgångarna så här långt.

7 Karlskoga

Skadelistan är inte nådig - nyckelspelare som Victor Berglind och David Lindquist har varit borta länge nu - men trots det så är Karlskoga i het form. Värmlänningarna har gått rent efter jul med tre raka segrar efter ordinarie tid, och det har blivit poäng i tio av de elva senaste matcherna. BIK är ett av ligans hetaste lag just nu.

8 Tingsryd

För första gången den här säsongen så har Tingsryd lyckats vinna tre matcher i följd. Det såg dystert ut ett tag med en seger på sex matcher plus att toppcentern David Gustafsson lämnat, men nu har vinden vänt ordentligt. Frågan är bara hur laget hanterar tappet av lånet Marcus Paulsson som varit högst delaktig i de två senaste segrarna…?

9 Colin Smiths poängform

Colin Smith har varit en jackpott för Väsby när det kommer till offensiv produktion. Kanadensaren vräker in poäng. Han har gjort arton poäng på elva matcher och bara gått poänglös av isen två gånger. Det är imponerande, speciellt med tanke på att Väsby som lag har svårt att vinna matcher. Smith bildar en av ligans hetaste kedjor med Tobias Lindberg och Raphaël Lavoie.

10 Alexander Molldéns PP-skott

Kristianstad går trögt för tillfället, fem raka nederlag och flera tappade ledningar, men Alexander Molldéns fina skott i powerplay sticker sannerligen ut. Han har gjort fyra mål den här säsongen och tre av dem har kommit i de fyra senaste matcherna. Molldén har sin powerplay-position på kanten där han står och skickar in direktskott - och just nu är det riktigt bra löd i bössan.

Jonas Gustavsson