Jönsson: "Jag är helt nollställd på spelare"
Publicerad: 2018-09-19
Spelarna anser att Johannes Jönsson är HockeyAllsvenskans bästa målvakt och 29-åringen blir en av ligans stora profiler. Keepern har dock svårt att peka ut andra profiler - för han berättar att han har noll koll på andra spelare.

BILJETTER: Hockey är bäst LIVE - missa inga matcher!

Johannes Jönsson, som AIK värvat från Karlskrona, blir en av HockeyAllsvenskans stora profiler den här säsongen efter att ha gjort fina insatser i SHL de två senaste åren.

När spelarna fick rösta om vem som är HockeyAllsvenskans bästa målvakt så fick också Jönsson flest procent av rösterna.

– Det är kul och ett kvitto på det som har varit. Jag får förväntningar på mig men det tycker jag är kul. Jag vill vara en ledande spelare, jag vill vara med där uppe och jag vill vara den bästa målvakten i serien. Det är något jag vill leva upp till och det kommer jag jobba stenhårt för att göra, säger Johannes Jönsson under HockeyAllsvenskans upptaktsträff.

När 29-åringen får chansen att själv peka ut stora profiler i serien så blir det dock tyst.

Han har ingen aning om vilka som har stjärnglans.

– Jag är helt nollställd. Jag tittar nästan aldrig på hockey, bara när jag studerar videos av mig själv, säger han.

– Jag har extremt dåligt namnminne. Jag känner till de som jag spelat med, men annars är jag ganska tom. När jag kom till AIK så kände jag inte igen hälften av spelarna. Jag hade ingen aning om vilka det var.

Men Tobias Enström har du koll på?
– Alltså… jag vet att det har kommit hem någon från NHL som är bra och jag känner hans lillebror för honom har jag spelat med, men inte mer än så.

Alla pratar ju om honom?
– Jo, det finns där någonstans men… var det Tobias han hette?

Ja…
– Jag fick en fråga om honom innan men det ringde ingen klocka alls.

Många målvakter har stenkoll på vilka de möter ute på isen. Vassa skyttar är sönderscoutade.

Så jobbar dock inte Johannes Jönsson.

– Jag kollar om skyttarna är höger- eller vänsterfattade. Finns det någon som gått bra och sprutat in mål så kanske man har lite koll eftersom den spelaren sannolikt skjuter lite mer än annars. Det gör dock inte att jag lär mig några namn, då försöker jag mer lära mig hur han ser ut.

Det känns som du har ett avslappnat förhållningssätt?
– Ja, jag gillar att ha det lite mer lättsamt. Att kunna koppla bort ishockeyn när jag inte är inne i min bubbla. När jag var yngre stressade jag upp mig mer och lyssnade på musik för att pumpa upp mig själv, men nu gör jag inte så mycket sådant.

Du låter ju inte som den som samlade hockeykort som liten, hur fastnade du för hockeyn?
– Haha, jag samlade faktiskt på hockeykort, men mest för att de var fina och för att alla andra gjorde det. Jag fastnade för ishockeyn för att lagsport är kul. Att dela framgång. Att få utvecklas. Det är saker som jag gillar och brinner för.

AIK har höga förhoppningar på Johannes Jönsson i vinter.

Han har lika höga förhoppningar på AIK.

– Vi ska vara med i toppen. Det är hur klart som helst. Vi ska bli etta eller tvåa i serien. Vi ska till HockeyAllsvenska Finalen. Vi kanske inte ska förvänta oss att det kommer se perfekt ut från början, men vi ska jobba på och jobba oss in i serien. Vi ska ge det tid, men det ska bli bra till slut.

Jonas Gustavsson