Beslut: Måns Carlsson får böter

26 oktober 2021 15:30

Måns Carlsson i Mora får böter efter en ”diving” i matchen mot AIK.


BESLUT

Efter match mellan Mora IK och AIK, HockeyAllsvenskan, den 22 oktober 2021 beslutas följande avseende Måns Carlsson, Mora IK:

Med upphävande av beslutet om avstängning under utredning åläggs Måns Carlsson, Mora IK, 5 000 kr för diving. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Måns Carlsson samt en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: Med knappt tre minuter kvar av matchen driver Mora #22 Måns Carlsson pucken bakom AIK:s mål och ska bryta sig in framför mål. Carlsson vinner närkampen och isen framför AIK #47 Norin. Carlsson får ett lätt slag på sin handske av Norins handske, varpå Carlsson i övrigt opåverkad faller handlöst till isen och får med sig en utvisning på AIK:s Noren.

Måns Carlsson har uppgett följande. Först av allt innan jag tar mig an situation så vill jag verkligen understryka att min karaktär och det jag tror på i sportmanship är så lång ifrån fusk inom idrotten i alla former. Men ni känner inte mig så det blir kanske något som ni tror man säger för att försvara en uppkommen händelse.

Nu till hur jag uppfattar situationen där jag anklagas för diving. Jag lutar mig bakåt för att täcka puck samtidigt som spelaren drar till min arm runt så jag tappar balansen, samtidigt glider pucken ifrån mig då jag kastar mig framåt för att få tag på pucken.

Håller med att det ser billigt ut på videon men från domarens vinkel i hörnet så ser han att spelaren drar till min arm, tycker inte han slår på armen som skrivs utan ett snabbt ryck samtidigt som jag kastar mig framåt dessa två gemensamma krafter gör att jag faller.

Tycker att det hela känns konstigt och tråkigt men jag hoppas domaren i hörnet uttalar sig hur han uppfattar situationen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom uppgifterna i anmälan och filmsekvensen finner nämnden det utrett att Måns Carlsson gjort sig skyldig till diving som påstås i anmälan. Nämnden anser att den är av sådan art att den bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 64.