Panelen: "Hoppet om Löven har återkommit"
Publicerad: 2019-05-20
Tre experter ger sin syn på Björklövens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
The Sandwich, bloggare loven4ever.com
Lövenbloggaren, bloggare loven4ever.com
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

The Sandwich: Både lite annorlunda men ändå klart intressant, Björklövens nye sportchef Kenttä var en illa bevarad hemlighet sedan december. Men efter det att Per presenterats har det varit ovanligt få rykten kring spelare som sedan presenterats, Kenttä känns dessutom extremt noggrann i sin scouting och lämnar absolut inget åt slumpen. Så här långt fem intressanta nya pusselbitar i det gröngula bygget inför kommande säsong. Sammantaget en väldigt intressant silly season.

Lövenbloggaren: Med Per Kenttä in vid rodret så har ju först och främst hoppet om Björklöven återkommit. Han har inlett med att ta in tre transarlanter och en talang och det ser intressant ut. Kan dessa spetsa till specialteams är mycket vunnet.

{!B}

John Wikberg: Björklöven har tappat en del viktiga spelare - inte minst Jacob Andersson och Simon Åkerström. Det har dock värvats en del bra pjäser - framför allt Brian Cooper - och mycket återstår av silly season. Det skulle förvåna något enormt om Pär Kenttä inte får ihop ett betydligt bättre lag än den gångna säsongen. Björklöven-fansen behöver inte känna någon panik som läget är nu.

Vad är styrkan i lagbygget?

The Sandwich: Det fanns ju en rätt stor stomme sedan tidigare kontrakterad, Per fick ju då rikta in sig på att mer komplettera det redan befintliga bygget. Nu med målvakten Cannata är i alla fall en lagdel komplett, målvaktssidan känns intressant. I unga och danske Larsen ett intressant tillskott på backsidan där det fattas tre gubbar och framåt jobbar Kenttä främst på en förstacenter och att hitta en lekkamrat till Crandall. Prickar man rätt med både den etablerade backen som förstacentern ett klart intressant bygge. Styrkan skulle man då kunna se som en kombo av kontinuitet från i fjol spetsat med de skills vi då delvis saknade.

Lövenbloggaren: Kontinuiteten. 14 spelare på kontrakt från förra säsongen då lagandan nästan var "för" bra borgar för möjligheten att få ihop gruppen på Kenttäs vis. Sen ska förvisso de tre nya transatlanterna spelarna in i gruppen i augusti och deras intåg blir viktig. Hur påverkas gruppen då? Här ställs Kenttäs förmåga att bygga lag på sin spets.

{!C}

John Wikberg: Målvaktsbesättningen är högintressant. Joe Cannata känns som en oerhört spännande värvning, samtidigt som kvalitetsbuväktaren Mattias Pettersson är kvar sedan tidigare. Björklöven kommer ha en väldigt bra konkurrenssituation på målvaktsfronten.

Vad är svagheten i lagbygget?

The Sandwich: I fjol hade Löven lite svårt med både sitt målskytte och sitt special teams, med många spelare redan då på kontrakt gäller det då att antingen få in spets på de sista platserna i truppen alternativt att spelarna från i fjol ges andra och mer anpassade roller utifrån sina bästa förmågor. Ser det dock inte som någon direkt svaghet, mer bara en viss osäkerhet där ett frågetecken måste rätas ut till ett utropstecken.

{!D}

Lövenbloggaren: Det måste bli tränarposten. Joakim Fagervall har varit i klubben i tre säsonger där han inledningsvis genom GM-posten fick sätta sin prägel på klubben, men där man sportsligt egentligen inte tagit ett enda steg framåt till dags datum.

John Wikberg: Det finns för lite offensiv spetskompetens. Björklöven har många gedigna allsvenska spelare, men för få med det lilla extra i offensiven.

Vad mer måste in?

The Sandwich: Minst två spelare väldigt högt upp i hierarkin, dels en spelförande skicklig förstacenter som då förväntas leda lagets första PP och därtill ännu en offensivt lagd back som klarar att tugga ca 22 - 24 minuter varje kväll. Med två sådana tillskott ser bygget i mina ögon klart intressant ut. Krydda det med en supporterspelare, helst en skäggig och med god plösföring, så längtar man redan nu till september och premiären borta mot Karlskrona.

Lövenbloggaren: Något ytterligare dokumenterat målskytt bör landas samt en förstecenter och sen saknas ju fortfarande minst tre backar där minst en bör vara produktiv i PP.

John Wikberg: Några kvalitetsbackar - varav minst en med vassa powerplayegenskaper - och ett par forwards som är tilltänkta för en topp två-kedja.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

The Sandwich: Under denna silly season är så klart backen Kristofer Berglund namnet många hoppas på, och en motiverad Berglund skulle göra Björklöven både bättre och ännu mer intressant. Just det här med hemvändare, otroligt viktigt för att satsningen mot SHL ska kännas realistisk och möjlig är att någon gör det Jon Palmebjörk gjorde säsongen 11/12 då han bytte bort Örebro HK i Allsvenskan mot Löven i dåvarande division 1 och genom det lockade fler före detta gröngula att vara med på resan tillbaka. Tänker då på exempelvis Nils Andersson eller Axel Ottosson som båda fortfarande har mycket hockey kvar i sig.

Lövenbloggaren: Det vore tjänstefel att inte nämna Kristofer Berglund som ju är fostrad i Björklöven. Trots hela 11 SHL-säsonger är han ju bara 30 år ung och är sedan en tid bosatt i Umeå. Parterna har ju redan träffats och vi håller förstås tummarna att man kan sy ihop ett paket som fungerar för Krisse.

John Wikberg: Johan Harju vore en drömspelare för ett lag som Björklöven. En rutinerad spelare som fortfarande har väldigt mycket att ge på en hög nivå i rätt roll och med nog mycket förtroende. En spelare som - precis som Per Kenttä - har rötterna i Tornedalen.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan