Beslut: Oscar Nord stängs av fem matcher
Publicerad: 2018-09-23
AIK-centern Oscar Nord stängs av i fem matcher efter en huvudtackling i fredagens match mot Karlskoga.

BESLUT

Efter match mellan AIK och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, den 21 september 2018 åläggs Oscar Nord, AIK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

Avstängning fr.o.m. den 23 september 2018 t.o.m. den 3 oktober 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 6 612 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning. Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan från Thomas Fröberg, Sportchef BIK Karlskoga, ett yttrande från Oscar Nord och en filmsekvens från händelsen. Huvuddomaren David Bergman har inkommit med yttrande.

Anmälan: Jag vill anmäla denna tackling på vår Linus Rotbacken. Matchen är AIK BIK Karlskoga i gårdagens match. 6.14 i tredje perioden har Linus pucken i hörnet när Oscar Nord kommer i hög fart och sätter in en tackling mot huvudet. Linus får en hjärnskakning med en natt på sjukhus och minnesförluster som följd. Vill att ni granskar denna.

Oscar Nord har uppgett i huvudsak följande. Jag har pucken i offensiv zon och passar den mot hörnet till min medspelare. Det blir en kampsituation och pucken hamnar hos deras back i hörnet. Jag ser att han får tag i pucken och är på väg i riktning mot sitt mål. Jag tar två skär mot honom och ställer sedan skridskorna för att inte komma in med hög fart. Han tittar över axeln och ser att jag är på väg mot honom. Han vänder sig hastigt åt andra hållet och böjer ner sin överkropp så att huvudet hamnar lågt. När han gör det så är jag redan på väg att tackla honom och det är en omöjlig situation för mig. Min uppfattning är att han är fullt medveten och tydligt ser mig komma mot honom för att vinna pucken. Trots detta förbereder han sig inte och försöker i stället krypa ihop och undvika mig och tacklingen tar olyckligt. Jag har absolut inget ont uppsåt med tacklingen. Att han plötsligt ändrar kroppshållningen är inget jag kunnat förutse. Även domarna ansåg att det inte var värt en anmälan utan jag fick det mindre straffet 2 + 10 minuter.

David Bergman har uppgett följande. Efter granskning av händelsen i efterhand inser jag att förseelsen är grövre än vad jag uppfattade och beslutade om på isen. Jag är dock av åsikten att förseelsen är vårdslös, men inte våldsam eller hade för avsikt att skada, samt att Rotbacken inte tar sitt ansvar som tacklingsmottagare då han, så vitt jag kan se enligt bilderna är medveten om att han kommer att bli ansatt, och sätter sig själv i en dålig situation att försvara sig mot en tackling då han vänder ryggen till och blir låg. Utgången är såklart olycklig. Hade jag fått ta ett nytt beslut idag hade jag stannat på 5+GM.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Av filmsekvensen framgår att Oscar Nord med relativt hög fart kommer in i situationen i avsikt att tackla motspelaren Linus Rotbacken. Tacklingen driver Linus Rotbackens huvud in i publikskyddet och utgör per definition en checking to the head. Nämnden finner det utrett att Oscar Nord gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 5 matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Tacklingen genomförs med en uppåtgående rörelse.
– Oscar Nord hinner uppfatta motspelarens riktningsförändring och något särskilt ansvar kan därför inte åläggas motspelaren.
– Tacklingen är med hänsyn till den föregående punkten vårdslös och respektlös.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

Situationen:

HockeyAllsvenskan