Power Ranking: "Ångar på i toppen"

19 januari 2021 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Timrå

Tabelletta och fem raka segrar i bagaget. Spelet har börjat flyta bättre igen och det är många spelare som chippar in, både offensivt och defensivt. Tappet av Marcus Hardegård är så klart tungt, men Albin Carlson har gjort det bra med utökat förtroende. Laborerar en del med kedjorna - har bland annat splittrat enheten med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke - och det återstår att se när Fredrik Andersson känner att han träffat rätt. Skönt också med lugnande besked kring Sebastian Hartmann, han väntas snart vara tillbaka i spel.

2 Karlskoga

Går fram som en ångvält just nu. Tagit sju trepoängare i de åtta senaste matcherna och har poäng i tio raka matcher. Dessutom bara släppt in fyra mål i de fyra senaste matcherna. Båda målvakterna är heta, försvaret är starkt (och numera nästan skadefritt) och framåt så är produktionen utspridd. Det finns således inte mycket att klaga på. Då har värmlänningarna ändå Victor Berglind, David Lindquist, Robin Carlsson och David Lilja på frånvarolistan för tillfället...

3 Södertälje

Södertälje har sju vinster på de nio senaste matcherna, men då har fem av segrarna kommit efter övertid eller straffar. Det är således knappa marginaler, men å andra sidan så lyckas SSK tippa över dem till sin fördel vilket är en styrka. Saknar Måns Lindbäck som inte spelat de två senaste matcherna, men nu börjar Christopher Bengtsson varva upp vilket spetsar offensiven. Har förstärkt backsidan med både Oscar Eriksson och Lucas Nordsäter, och har bra djup i backbesättningen nu.

4 Mora

Mora är en "dark horse" som det snackas ganska lite om, mycket beroende på den blygsamma tiondeplatsen i tabellen, men ser man till poängsnitt så är dalalaget faktiskt femma i sammandraget. Laget har poäng i fem av de sex senaste matcherna, men skulle behöva strama åt defensiven något. Offensivt rullar det sannerligen på, och det vimlar av poängheta spelare, inte minst Johan Persson, Daniel Ljunggren, Oskar Stål Lyrenäs och Ludvig Larsson. Matteus Ward har tagit över förstaspaden och gör det bra. Ruggigt bra i både powerplay och boxplay för tillfället, vilket är ett vasst vapen.

5 Björklöven (+1)

Björklöven - alltjämt drabbat av tung frånvaro, inte minst Fredric Andersson och Kevin Poulin - får sannerligen kämpa för sina poäng just nu. Laget har tagit sex av nio poäng i de tre senaste matcherna (samtliga på bortaplan), och alla matcherna har slutat med uddamålsresultat. Många av de offensiva spetsarna har alltjämt problem med produktionen - inte minst Olle Liss och Alex Hutchings - så det finns mycket sparkapital att ta av. Noterbart: Löven har spelat sex raka matcher utan att göra mål i powerplay.

6 Västervik (-1)

Efter fyra raka förluster så fick Västervik till ett trendbrott i och med 2-1-segern mot Kristianstad senast. Av de där fyra förlusterna så kom dock tre med uddamålet, så det har varit tajt och Västervik är med i mer eller mindre alla matcher - inte minst tack vare Daniel Marmenlinds ständigt starka spel mellan stolparna. Smålänningarna har en del manfall på forwardssidan men nye är Ryan Gropp snart på plats, vilket är välbehövligt. JVM-backen Emil Andrae ryktas på ingång, det vore ett spännande tillskott. Västervik ser stabila ut.

7 Västerås

Manfallet på centersidan - Joakim Hillding, Isac Skedung - i kombination med en centerersättare - Steven Iacobellis - som inte nått förväntad klass har påverkat Västerås negativt. Spelare som gör sig bättre som vingar har fått kliva in på centerplats, bland annat. Thomas Paananen har fått göra det bästa av situationen, men kan inte matcha på optimalt vis. Västerås får verkligen slita för poängen för tillfället, och att själva spelet inte flyter syns inte minst i powerplay som är svagt för tillfället (ett mål på de fem senaste matcherna). Laget har tagit en trepoängare på de sju senaste matcherna, och den kom tack vare ett mål i sista sekunden (!) mot Vita Hästen.

8 Tingsryd (+1)

Tingsryd har tagit poäng i sju raka matcher och har nu skapat ett gap på hela sexton poäng ner till negativa kvalstrecket och avståndet ner till Vita Hästen under playin-strecket är uppe i sex poäng. Bra utgångsläge alltså. Tingsryd är starka just nu, inte minst offensivt där många spelare - med toppkedjan Anton Svensson, Joachim Nermark och Ludvig Elvenes i spetsen - pytsar in poäng (det trots att powerplay hackar rejält...). Ifjol dippade Taif efter nyår, men den tendensen har inte synts ännu vilket lovar gott inför fortsättningen.

9 AIK (+1)

Efter tre raka vinster så blev det förlust senast mot Mora, men AIK har hittat en stabilare plattform att stå på och känns alltjämt på uppgång (och har fått en liten boost av att Anton Blomqvist tagit över som huvudtränare). Nu har äntligen firma Anton Holm och Fredric Weigel (kombinerat in tretton poäng i de fyra senaste matcherna) kommit igång också, och därmed har AIK två offensiva formationer att luta sig mot. Dock så har inte succémålvakten Claes Endre spelat de två senaste matcherna. Att han är tillbaka inom kort är en nyckel för laget.

10 Almtuna (-2)

Fyra förluster på de fem senaste matcherna är facit för Almtuna som släppt in hela elva mål i de två senaste kamperna. Samtidigt har det blivit poäng i sju av de tio senaste matcherna, så Almtuna tar sina pinnar. Uppsala-laget har varit en överraskning den här säsongen och kämpar kring slutspelsstrecket istället för negativa kvalstrecket, men behöver täta försvaret från de senaste matcherna för att fortsätta kämpa kring de positiva strecken. Har ett stort plustecken i sitt fina powerplay.

11 Vita Hästen

Vita Hästen är något svårvärderade, inte minst med tanke på att man nyligen haft ett covid-19-uppehåll. Laget har bara spelat en match de två senaste veckorna, och där blev det en snöplig förlust mot Västerås som avgjorde i matchens sista sekund med något av ett slumpmål (sorry, Alexander Lunsjö). Mycket rotation i truppen och det saknades också en rad spelare i covid-19-återstarten, så förutsättningarna är speciella.

12 MODO

MODO har förvisso lyckats ta tre segrar på de fem senaste matcherna, men samtliga har kommit efter övertid eller straffar, och gårdagens galna holmgång mot Väsby kunde ju i ärlighetens namn gått hur som helst. MODO har faktiskt bara en trepoängare sett över de tio senaste matcherna. Söndagens förändringar bland kaptenerna är tydliga signaler kring att MODO inte alls är nöjda och att det skruvas på saker för att komma på rätt köl. Har just nu sex poäng upp till den fjärde och sista playin-platsen, och måste börja ta trepoängare snart om slutspelsdrömmen ska leva vidare.

13 Kristianstad

Hoppet om att undvika playout lever vidare i Kristianstad, men utgångsläget är tufft. Just nu skiljer det sju poäng upp till MODO och tio poäng upp till Vita Hästen på säker mark. Skåningarna har vunnit tre av de fem senaste matcherna och har en hyfsat positiv trend. Det har hjälpt mycket att få in Calle Clang, hemma från JVM, mellan stolparna igen, han ger KIK chansen att vinna varje match. Offensiven är dock ganska trubbig fortfarande, vid sidan om Gustav Willman Borvik som är inne i ett fint målstim (nio mål på de tolv senaste matcherna).

14 Väsby

Har det otroligt tungt just nu. Igår mot MODO såg Väsby ut att vara på väg mot seger i ledning 4-0 och 5-2, men lyckades torska till slut ändå. Nykomlingen har nu sju raka nederlag och elva raka matcher utan någon trepoängare. Målskyttet - med undantag för gårdagen mot MODO - har varit en av de stora akilleshälarna. Väsby har skapat en hel del, men inte fått in trissan i nät. Kanske kan islossningen mot MODO få det att lossna? Har ett tufft utgångsläge i tabellen med hela tio poäng upp till säker mark ovanför negativa kvalstrecket.