Karlin: "Inte varit bortskämda med..."

27 september 2020 11:30

14lag14analyser: Västervik har spelat positivt kval de två senaste åren. Nu berättar tränaren Mattias Karlin om framgången, omsättningen, nya truppen, fler "säkra" värvningar, NHL-lånen och målvaktssidan.


Västervik är ingen stor klubb, men har gjort stora avtryck i HockeyAllsvenskan.

Smålänningarna har spelat i HockeyAllsvenskan i fyra säsonger, och gått till SHL-kval under tre av de åren. De två senaste säsongerna har klubben erövrat åttondeplatsen i tabellen.

Det trots en låg spelarbudget och att man tvingats bygga om mer eller mindre hela truppen mellan varje säsong.

Västervik brukar tippas i botten av tabellen inför varje säsong. I år är tongångarna dock lite annorlunda. De två senaste årens resultat i kombination med en intressant "silly season" gör att många tippar att Västervik ska utmana om slutspelsplatser snarare än harva i botten.

– Jaså, är det så? Nu trillar jag nästan av pinnen, säger tränaren Mattias Karlin.

– Jag har inte så bra koll på vad folk tycker, men jag hoppas de har rätt.

Ni har lyckats bra de två senaste åren, vad är det som varit grunden till det?
– Det är framförallt att vi haft bra grupper som gått i bräschen för varandra. Vi har lyckats hålla en hyfsad nivå hela vägen ut. De två senaste åren har vi framförallt varit bra efter jul och framåt.

Det låter ju idealiskt att bli bättre och bättre under säsongens gång?
– Absolut, det är så man vill ha det, men om vi ska vara självkritiska så har vi startat för dåligt två år i rad. Det är svårt att svara på vad det beror på, men vi får ju ofta byta ut nästan hela laget mellan säsongerna, och det kan spela in. Det tar en stund innan saker sätter sig.

Det där med ombyggnationen är ingen skillnad till i år.

Åtta spelare är kvar sedan ifjol om vi räknar in Marcus Westfält som gått från lån till permanent spelare, men då är Samuel Ward också långtidsskadad.

Hela nitton (!) nya spelare finns i truppen.

– Jag tycker att vi har fått ihop en intressant trupp med bra karaktärer. Det känns som vi har alla ingredienser som vi behöver, säger Karlin.

Har ni haft någon speciell tanke när ni byggt laget?
– Vi har letat efter lite större gubbar som kan åka skridskor. Det har varit en plan. Jag kan känna att vi saknade lite storlek ifjol. Framförallt har det varit fokus på spelare som är lite rakare, som är lite mindre ute i hörnen och snurrar. Vi vill in mer i köttet framför mål.

En känsla i lagbygget är också att det är fler "säkra" värvningar än tidigare år.

Västervik brukar försöka leta upp fynd i Nordamerika, J20 SuperElit och HockeyEttan, men har i år värvat in hela sju spelare som spelade i HockeyAllsvenskan ifjol. Spelare som Viktor Liljegren och Joakim Hagelin är etablerade toppspelare i ligan och rutinerade Kellen Jones är tillbaka efter ett år i Schweiz.

– Jag håller med. Vi får in spelare som gjort ett gäng matcher i ligan redan. Det har vi inte varit bortskämda med innan. En del i det är nog att det är en annorlunda marknad i år, men jag tror också att vi som klubb blivit mer accepterad bland allsvenska spelare. Nu går vi ändå in på femte säsongen i HockeyAllsvenskan och är inga gröngölingar längre. Vi har spelat kval de två senaste åren. Flera spelare har haft en bra utveckling här. Sådant spelar nog in.

Truppen är dessutom kryddad med ett par NHL-lån i form av Andreas Englund (även om han inte har något gällande NHL-avtal), Axel Jonsson Fjällby och Eetu Tuulola.

– Jag förväntar mig att de ska komma in och göra det som de är bra på. Det är rollspelare som inte ska fladdra iväg, utan bidra med sitt.

Ett avbräck är målvakten Samuel Ward som var riktigt bra förra hösten, men som missade andra halvan av säsongen på grund av en höftskada. Han är forfarande inte spelklar, vilket tvingat klubben att satsa på ett oprövat målvaktspar: Daniel Marmenlind och Zackarias Skog.

– Ward väntar fortfarande på operationstid och chansen att han ska spela i år känns minimal. Vi känner oss ändå trygga. Marmenlind var en sväng hos oss ifjol och gjorde fina avtryck, och har spelat i ligan tidigare. Skog är okänd för de flesta, men han är ändå 25 år och har varit med ett tag, säger Karlin.

Åtta två år i rad.

Var landar Västervik i år...?

– Vi har inte diskuterat målsättningen ännu, vi får se, säger Mattias Karlin.

» #14lag14analayser