Myrenberg: "Varit en positiv överraskning"

9 mars 2020 10:00

Han gör sin första seniorsäsong men Jesper Myrenberg har redan vuxit ut till förstavalet i Västerås och har en imponerande vinter bakom sig.


Egentligen var förutsättningarna ganska otacksamma för Jesper Myrenberg inför den här säsongen.

Ifjol gjorde invärvade juniormålvakten Samuel Ersson dundersuccé i Västerås. Han var gjuten etta, fick spela JVM, utsågs till HockeyAllsvenskans främsta målvakt och MVP, och fick efter säsongen debutera i Tre Kronor.

Myrenberg dominerade i J20 SuperElit med Linköping ifjol och värvades in till Västerås i somras.

Var han den nye Samuel Ersson?

Det var förhoppningen i Västerås.

Till de höjderna har han kanske inte nått, men hans säsong är imponerande. Myrenberg har vuxit ut som förstemålvakt i Västerås och har radat upp fina prestationer.

För andra säsongen i rad har Västerås en juniorkeeper som blommat ut.

– Detta är min första seniorsäsong och det har varit en positiv överraskning. Hittills är jag nöjd, men det finns mer att kräma ut, säger Jesper Myrenberg.

Är du själv positivt överraskad över hur bra det gått alltså?
– Jag ska inte säga överraskad över hur bra det gått, mer över hur fort det har gått. Det är som sagt min första seniorsäsong och jag har kommit in i allt väldigt snabbt.

Jesper Myrenberg menar att succén för Samuel Ersson ifjol inte har påverkat honom, men att Erssons succé ändå öppnat dörren för honom.

– Om inte Ersson gjort det så bra så hade kanske inte chansen i Västerås kommit för mig. Att han gjorde det så bra och hamnade i SHL öppnade en plats för mig, det är den stora grejen, säger han.

Succén för Ersson ifjol ledde honom hela vägent till JVM, och då skapades också kontakten mellan VIK och Myrenberg. Talangen lånades in från Linköping medan Ersson var iväg på JVM, och då fick han känna på klubben och HockeyAllsvenskan.

– Precis, hans succé gynnade mig då också, att Ersson var iväg på JVM gjorde att jag fick testa på spel i Västerås, säger 19-åringen.

Var det den inlåningen som gjorde att det blev Västerås till i år?
– Ja, det hade stor påverkan. Den perioden betydde mycket för mig. Jag fick inse vad seniorhockey handlar om och vad som krävs varje dag. Jag fick inse allvaret i allt. Sedan så fick jag även bekanta mig med miljön, gruppen och tränarna. Jag kände direkt att det var en bra plats att utvecklas på och jag gillade klubbens syn på hur ishockey ska spelas, så givetvis spelade det in i mitt klubbval.

Den rutinen var också viktig inför i år, kanske?
– Ja, när jag kom till Västerås i höstas blev det inte som att jag började min seniorkarriär på ruta noll eller med ett blankt papper, utan jag visste lite vad som väntade. Jag hade fått en liten tjuvstart. Jag kände igen en del av gruppen, tränarna och miljön. Jag behövde ingen lång startstäcka. Det tror jag har stor del i att det gått så bra i år, jag visste direkt vad som gällde och kunde börja jobba på rätt saker istället för att fokusera på annat.

Västerås värvade också in Emil Kruse till den här säsongen. Han gjorde en jättesäsong i Västervik ifjol och stämplades som en av ligans bästa värvningar.

Kruse hade också förstaspaden inledningsvis och startade tretton av de arton första matcherna.

Myrenberg fick därefter spelade betydligt mer i en månad, startade tio av fjorton matcher, innan Kruse startade fem raka matcher kring nyår.

Från mitten av januari så har Myrenberg dock varit etta, och startat tolv av de femton senaste VIK-matcherna.

– Det blev en hel del bänk i början, men det är som sagt min första seniorsäsong så det var bara att kriga på. Med facit i hand var det kanske bra för mig att få sitta vid sidan om lite i början, inse allvaret i varje träning och att verkligen ta vara på chanserna som ges. Det gäller att hela tiden leverera, det går aldrig att slappna av, för då får man inte spela. Det gäller att hela tiden prestera, säger Myrenberg.

– Jag fick spela mer i november och det gick bra. Sedan blev jag sjuk en match och Emil Kruse kom in och spelade bra, och då fick han spela vidare. Det var inget konstigt. Jag tänkte inte så mycket på det, utan körde bara på. Sedan fick jag chansen igen, och tycker att jag tagit den.

Det har han sannerligen gjort.

Hur han hamnade i målet minns han dock inte riktigt.

– Farsan brukar säga att jag var för dålig på skridskorna för att spela ute, men om du frågar mig så ville jag nog bli målvakt. Jag gillar rampljuset, att vara en avgörande faktor. Det gäller att ha starkt självförtroende för att vara målvakt. Det gäller att vara orubblig mentalt, att klara av både vinster och förluster. Jag tycker jag klarar det ganska bra.

Utvecklingen har gått snabbt, men talangen har alltid funnits där.

Ifjol utsågs Jesper Myrenberg till J20 SuperElits bästa målvakt.

– Jag är stolt över det. Vi hade en jättebra säsong med Linköping och jag kände att jag gjorde en av mina bästa säsonger som junior.

Har det varit ett stort kliv till seniorhockeyn?
– Jo, men det är nog vardagen som ishockeyspelare som är den största skillnaden. Ifjol gick jag i skolan, nu är det bara ishockey.

Vad har du förbättrat mest i år?
– Jag tycker att skridskoåkningen och förflyttningarna blivit bättre. Jag är snabbare och klarar av fler saker när jag står på skridskorna.

Var du besviken över att inte komma med till JVM?
– För mig personligen var det ganska väntat att inte komma med. Jag har känt ganska länge att jag varit en bit ner i hierarkin i min årskull. Jag har varit med någon gång i landslaget, men inte kontinuerligt. Jag lägger ingen stor vikt vid det. Jag fick vara kvar i Västerås och just då fick jag också spela väldigt många matcher, så med facit i hand var det bra att bli kvar.

Nu stundar Slutspelsserien.

Västerås gjorde dundersuccé som nykomling ifjol, och har gjort en ny stark säsong i år trots uppskruvade förväntningar.

– Säsongen har varit upp och ner. Höga berg och djupa dalar. Jag tycker ändå det är en bra säsong, och vi har en bra chans i Slutspelsserien, säger Myrenberg.

– För oss handlar det om att hitta en jämnhet i våra prestationer, då kan det här bli bra.

Avgörande matcher nu, hur blir det att spela dem?
– Det är sådana matcher alla hockeyspelare vill spela. Det gäller att plocka fram det där extra, en slutspelsnivå. Det kommer krävas mer än i grundserien nu när allt ställs på sin spets. Det gäller att vara riktigt, riktigt bra.

Du har lirat slutspel med Linköpings J20-lag, du vet vad som väntar?
– Ja, nu känner man den extra nerven, den extra spänningen, den extra prestigen. Allt blir lite tuffare, lite hårdare. Nu gäller det att leverera.