Panelen: "Vågar inte sätta pengar på det"

11 september 2021 12:30

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Tingsryd - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Oskar Tinggren, journalist Smålandsposten och minhockey.se
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se
Johanna Dahlén, journalist SportExpressen

Vad säger ni om lagbygget?

Oskar Tinggren: Utan tvekan den mest intressanta truppen under Magnus Bogrens tre år i Tingsryd. Visst kan det också blir hans bästa, men det finns flera frågetecken som måste rätas ut till utropstecken för att det ska ske. Blir det topp eller flopp när Taif äntligen introducerar nordamerikaner i laget igen? Kan Kim Tallberg och Daniel Öhrn hitta tillbaka till den storform de fann i Tingsryd under första vändan där? Hur löser man målvaktsfrågan nu när Tomas Rydén gått och blivit långtidsskadad? Försäsongen har så här långt inte gjort oss mycket klokare när det kommer till de två första frågorna, förutom att Öhrn har sett pigg ut och tycks axla rollen som lagkapten på ett bra sätt.

Alexander Jepsen: Roligt! Flera tunga tapp såklart både fram och bak. En hel del fina nyförvärv. Jag gillade det jag fick se av nye målvakten Tomas Rydén när han spelade play off mot allsvenskan med Vimmerby i fjol. Känns som en målvakt som kan ta ett stort kliv i allsvenskan, tyvärr kom besked tidigare i veckan om att Rydén går skadad en längre tid, vilket är tungt för Taif. Alexander Lindelöf in på backsidan och två kanadensare – som stuckit ut hakan i intervjuer. Roligt, skulle jag säga.

Johanna Dahlén: Det är lite annorlunda byggt än tidigare år och på förhand känns det väldigt spännande. Det har varit många tunga tapp, det går inte att sticka under stolen med, men samtidigt finns bland annat Elvenes kvar och det har kryddats med flera intressanta nyförvärv. Nu är det tråkigt med en målvaktsskada på Rydén för jag tror att han hade varit en väldigt positiv överraskning. Nordamerikanerna kommer göra bra ifrån sig, det har plockats flera spelare från Timrå som är stabila spelare att ha i ett lag och Daniel Öhrn är lagkaptenen som Tingsryd behöver.

Vem blir poängkung?

Oskar Tinggren: Här finns flera namn att välja bland. Nordamerikanerna Allan McShane och Liam Finlay lockar, där den först nämnde ser bäst ut på pappret men Finlay gjort ett starkare intryck under försäsongen. Kim Tallberg levererade storartat senast han var i Tingsryd, men av återvändarna känns det som att Öhrn är mest i fas. Ludvig Elvenes bör också nämnas då han legat runt 30 poäng de två senaste åren, men jag tror inte att det blir fler än så den här säsongen. Jag landar till slut i Tobias Fladeby. Han har redan visat att han besitter ett fint skott och tycks ha en bra kemi med college-kamraterna Martin Mellberg och Hugo Reinhardt. Högst möjligt att han blir kung sett till mål i stället för poäng.

Alexander Jepsen: Hmm… de är några om det känns det som på förhand. Jag säger Allan McShane.

Johanna Dahlén: Liam Finlay är jag ruskigt spänd på.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Oskar Tinggren: För några dagar sedan hade jag tänkt skriva Tomas Rydén, men sorgligt nog går inte det längre. Tobias Fladeby är ju ett givet namn då jag tippar honom som poängkung ovan, men ska jag säga någon annan får det bli kedjekamraten Hugo Reinhardt.

Alexander Jepsen: Vill egentligen ha målvakten Rydén på den men eftersom att han är skadad säger jag någon av importerna och garderar brett, hehe.

Johanna Dahlén: Får jag säga Liam Finlay här också? Ingen känd spelare alls i Sverige och har kvalitéer för att göra bra ifrån sig.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Oskar Tinggren: Här finns potential för att landa på övre halvan i tabellen, men som tidigare nämnt finns det alldeles för många frågetecken för att jag skulle våga sätta pengar på det. Plats åtta till tio och vidare spel efter grundserien tycker jag ändå att man ska kunna förvänta sig. Allt sämre än det är en flopp.

Alexander Jepsen: Vi bör ha högre förväntningar än i fjol, vilket låter märkligt. Men Tingsryd har höjt sin spelarbudget så varför hålla dem lägre än så när förutsättningarna är bättre?

Johanna Dahlén: Jag tippade Tingsryd uppe på en slutspelsplats iallafall, nionde plats, och jag tror att det är där de lär hamna. Det blev ett uttåg i åttondelen ifjol och jag ser ingen anledning till varför de skulle missa åttondelen i år. Tingsryd kommer vara en lagmaskin, och det måste de vara för att rå på många stjärnspäckade lag.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Oskar Tinggren: Att Bogren lyckas lösa målvaktsfrågan på ett rimligt sätt. Jag tror inte att Calle Hjälm gör bort sig i HockeyAllsvenskan, men att bära det här laget på sina axlar under en hel säsong är jag högst tveksam till om han klarar av. Taif må sitta på en hel hög pluspoäng i målvaktskretsar, allt tack vare den enorma utveckling flera av lagets burväktare haft de senaste åren. Problemet är väl att jag inte vet hur stor nytta de har av det när de ska värva vid den här tiden på året.

Alexander Jepsen: Att nyförvärven fungerar i den nya miljön.

Johanna Dahlén: Laget före jaget. Det finns spelare som gör allt för laget, och det kommer vara det som blir avgörande ifall Tingsryd ska göra en bra säsong. Det går inte att sväva iväg om någon gör en bra match, utan det ska göras tillsammans.